En Tuhaf ve En Şaşırtıcı 7 Yabancı Dünya

Ünlü Alman astronom Johannes Kepler’ den ismini alan bu uzay aracı, 7 Mart 2009 tarihinde uzaya fırlatıldı. Bu uzay aracının tek görevi galaksimiz içindeki Dünya benzeri gezegenleri (başka yıldız sistemlerinin yörüngelerindeki gezegenler) bulmaktır. Kepler’ in katkıları sayesinde binlerce Dünya benzeri gezegenler keşfettik. Aşağıda keşfedilen gezegenler içerisinde , en tuhaf ve en ilginç bazılarının bir listesini derledik.

Hepimiz Hubble Uzay Teleskobu ve ortaya çıkardığı mükemmel keşiflerin farkındayız. Bir kaç yıl sonra fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu tarafından ortaya çıkarılacak sonuçları da merakla bekliyoruz. Ancak çoğumuz bunu okurken ,insanlığa büyük katkıları bulunan ve türümüzün geleceğinin anahtarını elinde tutabilen eşi benzeri olmayan uzay teleskobunun tam olarak farkında değiliz.

O halde Kepler Uzay Teleskobu olarak bilinen Kepler Uzay Aracı ve insanlığa katkılarından biraz bahsedelim.

Ünlü Alman astronom Johannes Kepler’ den ismini alan bu uzay aracı, 7 Mart 2009 tarihinde uzaya fırlatıldı. Bu uzay aracının tek görevi, galaksimiz içindeki Dünya benzeri gezegenleri (başka yıldız sistemlerinin yörüngelerindeki gezegenler) bulmaktır. Kepler’ in katkıları sayesinde binlerce Dünya benzeri gezegenler keşfettik. Aşağıda keşfedilen gezegenler içerisinde , en tuhaf ve en ilginç bazılarının bir listesini derledik.

Süper Kütleli Gezegen

On 19 October 2009, the team who built the High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher, better known as HARPS, the spectrograph for ESO’s 3.6-metre telescope, reported on the incredible discovery of some 32 new exoplanets, cementing HARPS’s position as the world’s foremost exoplanet hunter. One of these is surrounding the star Gliese 667 C, which belongs to a triple system. The 6 Earth-mass exoplanet circulates around its low-mass host star at a distance equal to only 1/20th of the Earth-Sun distance. The host star is a companion to two other low-mass stars, which are seen here in the distance.

Gliese 667 via ESO/L. Calçada

19 ekim 2009 tarihinde “High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher”(Yüksek Doğrulukta radyal hız gezegen keşfedici ) (HARPS) arkasındaki ekip, bu teleskobun 32 tane yeni Dünya benzeri gezegen keşfettiğini ortaya çıkardı. Bu gezegenlerden biri, Gliese 667C yıldızının yörüngesinde dönmektedir. Gliese 667C üçlü yıldız sistemindeki üç yıldızdan biridir. Bu gezegen Dünya’ dan 6 kat daha büyük kütleye sahiptir , ayrıca Güneş ve Dünya’yı ayıran mesafenin sadece 1/20’ si kadar mesafede ,düşük kütleli bir yıldızın yörüngesinde dönerken bulundu. Kendinizi bu kayalık Dünya üzerinde yürümeye çalışırken hayal edin…

Evrende Bilinen En Karanlık Gezegen

2

CREDIT: David A. Aguilar, CFA

 

TrES-2b gezegeni kömürden daha karadır. Bu gezegen kendi yıldızından aldığı ışığın %1’ inden daha azını yansıtır. Bu gezegen yaklaşık 4.8 milyon km’lik bir mesafede, yıldızının yörüngesinde döner (yani Merkür’ un Güneşimize en yakın olduğu mesafeden 9 kat daha yakın). Sonuç olarak, 1800 F (980 C) lik bir sıcaklığa sahiptir. Ancak ışığı geri vermeyi reddediyor. Peki neden? Bu hala bir gizem olarak duruyor.

Plazma Suyundan oluşan Gezegen

Plasma planet via NASA

Plasma planet via NASA

Gliese 1214 b olarak bilinen gezegen, Dünya ve Güneş sisteminin buz devleri (Uranüs ve Neptün) arasında bir yerde yer alan yabancı bir gezegendir. Ancak sadece buzdan oluşmuştur. Atmosferi zengin bir su örtüsü ile kaplıdır. Umut verici gibi duruyor ,değil mi? İlk bakışta, belki. Bol suya sahip devasa bir gezegendir; ancak bu gezegen suyun tuhaf bir plazma formunu içeriyor gibi görünüyor. Aşırı basınç ve ısı nedeniyle burada bulunan su, süper-kritik bir sıvıdır. Bu durum ,kritik noktanın üstünde bir sıcaklık ve basınçta (belirgin bir sıvı ve gaz fazları yoktur) var olan herhangi bir madde olarak tanımlanmaktadır.

 

Dünya Benzeri Gezegen

4

Astronomlar 2012 yılında, Dünya’ dan yaklaşık 4 ışık yılı uzaklıkta olan, Alpha Centauri sistemindeki yıldızların yörüngesinde dönen bir gezegenin varlığına dair kanıtlar keşfetti. Gezegen yaklaşık olarak Dünya’ dan 1.13 kat daha fazla kütleye sahiptir. Bu, Dünya’nın kütlesine inanılmaz şekilde en yakın kütleye sahip gezegen, olduğu anlamına geliyor. Bu, çok küçükte olsa bizi Dünya 2.0’ ı bulmaya daha da yakınlaştırıyor.

İnanılmaz Derecede Kısa Bir Yörünge

Sweeps 10 via NASA

Sweeps 10 via NASA

Dünya’ dan 6.000 ışık yılının biraz üzerindeki Yay takım yıldızında yer alan, küçük ve gösterişsiz kırmızı bir cüce yıldız bulunmaktadır. Bu küçük yıldız şaşırtıcı bir gezegene ev sahipliği eder. Sweeps-10 yanan güneş yüzeyinden sadece 745.000 millik (yaklaşık 12 milyon km) bir yörüngede döner. Dünya ile karşılaştırırsak, Dünya Güneş’ten 93 milyon millik (150 milyon km) bir uzaklıktadır. Yörüngede durabilmesi ve yıldızı tarafından yok edilmeden kendisini korumak için müthiş hızlarda hareket etmek zorundadır. Sonuç olarak, şimdiye kadar bilinen tüm gezegenler içinde en kısa yörünge süresinden birine sahiptir (10 saat).

 

Çılgın Astreoidlere Sahip Yabancı Bir Dünya

Image Via NASA

Image Via NASA

Dünya’ dan kozmosun oldukça iyi bir görünümü olduğunu düşünüyorsanız, HD 69830 c üzerinde yaşadığınızı hayal edin. 2015 yılında bu sistemde bir moloz diski olduğu keşfedildi; Kendi güneş sistemimizin asteroid kuşağında bulunan miktardan daha önemli ölçüde toz ve kaya içeren bir disk. Aslında, yeni keşfedilen asteroid kuşağı, Mars ve Jüpiter arasında bulunandan yaklaşık 20 kat daha büyüktür. Ayrıca, HD69830 c ‘ye olan mesafe, Güneş sistemimizdeki asteroid kuşağının Dünya’ ya olan mesafesinden on kat daha yakındır. Bu bazı inanılmaz görüntüler sağlayabilir.

Yo-yo Gezegeni

Image Credit: Guillem Anglada-Escudé, Carnegie Institution for Science

Image Credit: Guillem Anglada-Escudé, Carnegie Institution for Science

Kuğu takım yıldızında Plüton’ un yörüngesine neredeyse normal bir görünüm kazandıran bir gezegen vardır. Bu sistemdeki üç yıldızın gravitasyonel etkileşimleri nedeniyle 16 Cygni B zorlu bir yörüngeye sahiptir. Bu gezegenin eksantrik yörüngesini açıklamanın en iyi yolu bir Yo-yo’ yu incelemektir. Her yıl gezegen, güneş yüzeyine yaklaşık 25 milyon millik (40 milyon km) bir mesafeden geçerek yıldıza doğru hızla yuvarlanır. Yani, Merkür’ den yaklaşık bir milyon mil uzaklıkta ve korkutucu derecede sıcak bir yerde. Sonra, 16 Cygni B’ den (sistemin oldukça soğuk bir parçası olan Jüpiter’in yörüngesine eşdeğer bir mesafe) 200 milyon mil daha uzak bir noktaya ulaşan ,uzak güneş sistemi içine doğru sapar.

 

Kaynak:

http://sci-techuniverse.blogspot.com.tr/2015/06/7-strangest-and-most-amazing-alien.html

Kategori
AstronomiBÜLTEN

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...
  • Renk Nedir?

    İçerik Reseptörler HSL renk düzeni Ana Kavramlar: Görme bağlamında renk, ışığın farklı dalga boylarının algılanmasıdır. İnsan görme sistemi, yaklaşık 400 nanometre ile 700 nanometre arasındaki ışığın dalga boylarını algılayabilmektedir....
  • Fiziğin Evrensel Sabitlerini Keşfetmek: Parçacık Veri Grubu’ndan Gelen İçgörüler

    Fizik, evrenin davranışını yöneten temel prensipleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir disiplindir. Bu arayışın merkezinde, gerçekliğin temel taşlarını oluşturan sabitleri anlamak yatar. Bu sabitler, fizik yasalarının temeli olan kayalık zemin...