CUORE İlk Soğutma İşlemi İçin Neredeyse Hazır

Evrendeki en soğuk metreküp olacak olan soğutucu tamamiyle dolu ve gitmeye hazır.

Bilim insanları İtalya’daki bir dağın derinliklerinde yapımı 10 yılı geçkin bir süredir devam eden bir deneyin montajını tamamladılar. Açık hali Cryogenic Underground Observatory for Rare Events olan CUORE dedektörü, ilk defa çalışma sıcaklığına soğutulmaya hazır.

Araştırma  grubunun kurucusu olan Ettore Fiorini 1984 yılında nadir olayların araştırılması için düşük sıcaklık dedektörlerini önerdi ve Milano’da kendi grubuyla beraber ilk çalışmalara başladı.  Küçük bir kristal ve ticari bir soğutucuyu  içeren kişisel bir proje olarak başlayan çalışma,  165 bilim insanının yaklaşık bir ton kristal ve birkaç ton soğutucu ve istenmeyen parçacıkları engelleyen kalkanların kullanıldığı bir işbirliğine dönüştü.

CUORE deneyi nötrino  olarak adlandırılan, neredeyse kütlesiz olan parçacıkların kendi anti-parçacıkları olduğuna dair kanıt olabilecek ve bilim insanlarına evrenimizin nasıl oluştuğuna dair bir ipucu verebilecek  nadir bir süreci araştırıyor.

CUORE işbirliğinin şu anki sözcüsü Oliviere Cremonesi  1988 yılında araştırmaya katıldı ve deney için ilk teklifin (proposal) yazılmasına yardım etti. Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki ve İtalya’daki kaynak veren ajanslar ilk olarak Cuoricino olarak adlandırılan daha küçük bir versiyonunu onayladılar.

Cremonesi: ” Bu makine üzerinde 2003’ten 2008’e kadar ölçüm yaptığımız beş heyecan verici yılımız oldu ama daha büyüğüne gitmek istediğimizi biliyorduk. Bu yüzden CUORE üzerine çalışmaya devam ettik.” dedi.

İşbirliği 2005 yılında,  CUORE ismini verdikleri büyük dedektör için onay aldılar. Bu onları , Çin’de kristaller yetiştirmeyi , bu kristallerin İtalya’ya botlarla getirilmesini ve kalkan malzemesi olarak 2000 yıllık Romalı kurşunun kullanım hakları için arkeologlarla müzakereyi içeren,  tamamıyla yeni bir yola başlattı.

MIT’de bir profesör ve MIT’deki CUORE  çalışmalarının lideri olan Lindley Winslow: “Sanıyorum ki Everest Dağı’na tırmanmak birazcık böyle bir şey. Zirveyi zaten görüyoruz ancak bu son kısım en zoru. Heyecanın olduğu gibi bir şeylerin ters gitmesinin korkusu da yüksek.” dedi.

Sıcaklığın ölçülmesi için kablolarla ve sensörlerle bağlanan her biri 52 adet telluryum oksit kristali içeren 19 adet kırılgan bakır kuleden (dikey şasi) oluşan CUORE dedektörü 2012 ve 2014 yılları arasında montajlandı.

Bilim insanları  bu son aşama için, mükemmel derece de saf malzemelerden özel bir soğutucu yaptılar. Soğutucuyu İtalya-Gran Sasso’daki bir dağın içerisine izole ederek yerleştirdiler. Bilim insanları Temmuzun sonunda dedektörü yeni yerine taşımaya başladılar. Çalışma alanının, 24 Ağustos’ta İtalya’nın merkezini vuran 6.2 büyüklüğündeki depremden etkilenmediğinden emin olmak için kısa bir ara verdikten sonra, işi 26 Ağustosta tamamladılar.

Kuleler(dikey şasi) bilimsel bir amaç için en büyük soğutucunun içerisinde bulunmaktalar. Kuleler Ekim sonunda, dış uzay sıcaklığından daha soğuk bir sıcaklık olan 10 milikelvinin (-460 Fahrenayt) altına kadar soğutulacaklar .

Bilim insanları ultra-nadir bir durumun neden olduğu çok küçük sıcaklık değişimlerini araştırdıkları için,  her şey bu kadar soğuk olmak zorunda. Nötrinosuz çift beta bozunumu olarak adlandırılan bu durum,  her trilyon trilyon yılda bir kere gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Normal bir beta bozunumu sırasında, bir atom bir kimyasal elementten onun daughter elementine dönüşür ve bir elektron ile bir anti-nötrino yayar. Nötrinosuz çift beta bozunumu için bu biraz farklı: Element kendi granddaughter elementine dönüşür. Bozunumun enerjisini paylaşan bir elektron ve bir nötrino yerine, tepkimeyi sadece iki elektron terkeder ve gözlemci hiçbir şekilde nötrino gözlemleyemez.

Bu sadece nötrinolar kendi anti-parçacıklarıysa mümkün olur. Bu durumda iki nötrino birbirlerini iptal ederler ve başlangıçta hiç oluşmamışlar gibi gözükür.

Eğer ki bilim insanları bu bozunumu ölçebilirlerse, bu sonuç nötrinolarla ilgili şu anki bilimsel görüşü değiştirir ve bilim insanlarına evrende neden anti-maddeden daha çok madde olduğuna dair ipuçları verir.

Winslow: ” Soğutmaya başlamak için heyecanlıyız ve her şey plana göre işlerse önümüzdeki senenin başlangıcında ölçümlere başlayabiliriz.” dedi.

Kaynak :SymmetryMagazine

Kategori
BÜLTENDeneyFizikParçacık Fiziği

Yazarımız Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunudur. Şu anda Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri Programı'nda yüksek lisansına devam etmektedir.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...
  • Renk Nedir?

    İçerik Reseptörler HSL renk düzeni Ana Kavramlar: Görme bağlamında renk, ışığın farklı dalga boylarının algılanmasıdır. İnsan görme sistemi, yaklaşık 400 nanometre ile 700 nanometre arasındaki ışığın dalga boylarını algılayabilmektedir....
  • Fiziğin Evrensel Sabitlerini Keşfetmek: Parçacık Veri Grubu’ndan Gelen İçgörüler

    Fizik, evrenin davranışını yöneten temel prensipleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir disiplindir. Bu arayışın merkezinde, gerçekliğin temel taşlarını oluşturan sabitleri anlamak yatar. Bu sabitler, fizik yasalarının temeli olan kayalık zemin...