Pluto’nun Kafa Karıştıran Lekeleri

Dünya’dan 4.82 milyar km ve Pluto’dan sadece 4 milyon km uzaklıktaki NASA’nın New Horizons(Yeni Ufuklar) uzay aracı , Pluto’nin yüzeyindeki cezbedici 4 kara lekenin şimdiye kadar ki en iyi...

Dünya’dan 4.82 milyar km ve Pluto’dan sadece 4 milyon km uzaklıktaki NASA’nın New Horizons(Yeni Ufuklar) uzay aracı , Pluto’nin yüzeyindeki cezbedici 4 kara lekenin şimdiye kadar ki en iyi resimlerini çekti.

Bu lekeler Pluto’nun her zaman en büyük ayı Charon’a bakan yüzü üzerindedir. New Horizons Temmuz un 14 de yakın mesafe uçuşunu gerçekleştirdiğinde bu yüzeyi göremeyecek. NASA yetkilileri bu resmi su sekilde tarif ediyor : “On yillar boyunca görmeyi beklediğimiz Pluton’un en uzak yüzeyinin en son ve en mükemmel resimleri.”

Bu lekeler Pluto’nun ekvatoral bölgesinde yer alan kara kemere bağlıdır. Bilim adamlarını en çok cezbeden şey , bunların boyutlarının benzer ve aralarındaki mesafenin ayni olmasıdır. Bu programda çalışan bilim adamlarından biri Curt Niebur : “Bu lekelerin birbirinden eşit mesafelerde olması çok tuhaf ” dedi. NASA yetkilileri bu lekelerin platomu yoksa bir düzlemden ibaret mi olduğunu yada bunun düz bir yüzeyde değişik parlaklıklara sahip bölgelerden oluşup oluşmadığını henüz bilmiyor.

Bu büyük kara lekelerin çapının 480 km olduğu ve Missouri eyaletiyle ayni boyutta olduğu tahmin ediliyor. Daha önceki resimlerle kıyaslandığında , bu kara lekelerin ilk görünüşe göre daha komplike olduğu görünürken, kara ve aydınlık bölgeler arasındaki sınırların ise düzensiz ve keskin olduğu görüldü.

NASA’ nin jeoloji ve jeofizik uzmanları bu lekelerin sırrını çözmenin yanında , daha küçük cisimlerin çarpması ile oluşan kraterleri de tanımlamayı düşünüyor. Bu sayede gezegenin tarihinin anlaşılması planlanıyor.

New Horizon pluto’ya en yakın uçuşunu gerçekleştirdiğinde , cüce gezegenin zıt yüzeyi üzerine odaklanacak. Temmuz 14 un sabahında , New Horizon bütün herkesin dikkatini çeken ,üzerinde büyük kalp deseni bulunan yüzeyin üzerinden 12500 km uzaklıkta geçecek.
Kaynak :
http://www.nasa.gov/image-feature/new-horizons-last-portrait-of-pluto-s-puzzling-spots

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar