Aktif karbon nedir ve nerelerde kullanılır?

Aktif karbon, endüstrinin çeşitli kollarında farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Peki, her alanda ismini duyduğumuz aktif karbon nedir?

Aktif karbon veya amorf karbon karbon elementinin bir allotropudur. Geniş gözenek hacmi ve yüksek yüzey alanı gibi karmaşık yapıya sahip olmasının yanısıra biçimsiz yüzey şekline ve yüksek oranda karbon birleşeni içermesinden dolayı en çok kullanılan adsorbanlardan biri haline gelmiştir [1].

Aktif karbon, karbonizasyon sürecinde oluşmaya başlayan mikrokristal bir yapıya sahiptir.Ancak tabakalar arası boşluklar bakımından aktif karbon grafitten farklıdır. Grafitte tabakalar arası boşluk 0,335 nm iken, aktif karbonda 0,34 ve 0,35 nm arasında değişmektedir. Mikrokristalit tabakalarının konumlanmaları da birbirinden farklıdır [2]. Aktif karbon grafite göre daha düzensiz bir yapıya sahiptir. Biscoe ve Warren, böyle yapılar için turbostratik terimini kullanmışlardır (Biscoe ve Warren, 1942). Mikrokristalit tabakalarındaki bu düzensizliğe oksijen, hidrojen gibi hetero atomlar ve aktif karbondaki boş kafes merkezleri gibi yapısal kusurlar sebep olmaktadır. Grafitin ve aktif karbonun yapısı Şekil 1’de karşılaştırılmıştır [2].

Şekil 1. (a) Üç boyutlu grafit yapısı ve (b) Aktif karbonun turbostratik yapısı

Aktif karbonların gözenek hacimleri genelde 0,2 mL/g‘dan daha büyük ve iç yüzey alanları 400 m2/g‘dan daha geniştir. Gözenek çapları 3 Å ile 1000 Å arasında değişebilmektedir. Aktif karbon, karbon içeriğine sahip tüm maddelerden üretilebilmektedir. Örneğin odun, kömür, portakal kabuğu, fındık kabuğu, ceviz kabuğu, hindistancevizi kabuğu, zeytin çekirdeği, kayısı çekirdeği, pamuk atığı ve çay attığı gibi maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir. Aktif karbonun temel birleşimi %87-97 oranlarında karbon içermekte olup, geri kalan oranlarda hidrojen, oksijen, kükürt ve azot maddelerinden oluşmaktadır.

Aktif karbonların türleri, hazırlanma yöntemlerine ve kullanılan hammaddeye göre tipik olarak toz, granül, küresel ve pelet formda bulunmaktadır.

Toz Aktif Karbonlar: Toz aktif karbonlar, 1 mm’den daha küçük tanecik boyutuna sahip aktif karbonlardır. Ortalama yarıçapları 0,15–0,25 mm aralığındadır. Bu sebeple de geniş yüzey alanı ve küçük difüzyon mesafesine sahiptirler(Şekil 2).

Şekil 2. Toz Aktif Karbon

Granül Aktif Karbonlar: Granül aktif karbonlar toz aktif karbonlara kıyasla nispeten daha büyük tanecik boyutuna ve daha küçük dış yüzey alanına sahiptirler. Granül aktif karbonlar, 0,42-0,84 mm aralık boyutlardaki öğütülmüş karbonlardır (Şekil 3).

Şekil 3. Granül Aktif Karbon

Küresel Aktif Karbonlar: Katran, naftalin ve tetralin içerisinde eritilerek küresel aktif karbon elde edilmektedir. Bu küreler nafta çözücüsü ile temas ettirilmekte ve naftalin ekstrakte edilmektedir. Bu şekilde gözenek yapısı oluşturulmaktadır. Bu gözenekli küreler ağırlıkça %30 oksijen içeren oksidasyon gazlarının varlığında 373 – 673 K arasındaki bir sıcaklıkta ısıtılmaktadır. Katran küreler, oksijenin %10’unu kimyasal olarak adsorplar. Okside küreler, amonyak ile 423 – 973 K sıcaklıkları arasında ısıtılır. Daha sonra CO2 veya buharla aktive edilir(Şekil 4).

Şekil 4. Küresel Aktif Karbon

Pelet Aktif Karbonlar: Pelet aktif karbonlar, basınçla sıkıştırılmış ve 0,8–130 mm çapında silindirik yapıdaki aktif karbonlardır (Şekil 5).

Şekil 5. Pelet Aktif Karbon

Aktif karbon enerji, maden, sağlık, çevre, tarım, kozmetik ve savunma sanayi gibi pek çok alanda uygulama olsalığı bulunabilen stratejik öneme sahip bir malzemedir. Yüksek yüzey alanı, gelişmiş makro (> 50 nm), mezo (2-50 nm) ve mikrogözenek (< 1nm) yapısı ile yüzeyde çeşitli fonksiyonel grupların varlığı aktif karbonun birçok alanda kullanılabilir olmasını sağlayan özelliklerdir. Aktif karbon metan ve hidrojen depolanmasında, hava temizleme, kafeinsizleştirme, altın saflaştırma, metal özütleme, su arıtma, ilaç, kanalizasyon arıtma, gaz maskeleri ve solunum maskelerinde hava filtreleri, basınçlı hava filtreleri, diş beyazlatma işlemlerinde ve diğer birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Endüstriyel alanda kullanımı, havadaki kirleticileri adsorplamak için maksimum adsorplama kapasitesine sahip olan aktif karbon havalandırma filtrelerinde kullanılmaktadır. Örneğin; barut, plastik, boya ve vernik endüstriyellerinden çıkan gazların, özellikle atmosfer için kirlilik yaratan bu gazların tutulmasında kullanılmaktadır. Atmosferdeki kirliliği kontrol için kullanılan aktif karbonlarda 10–500 ppm arasında değişen derişimlerde yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip aktif karbonlar tercih edilir.

Aktif karbonun bir diğer önemli kullanımı petrol rafinelerinde, petrokimyasal üretiminde, deterjan üretiminde, margarin üretiminde ve mineral ekstraksiyonunda meydana gelen atıksulardan yağların uzaklaştırılmasıdır. Atıksudaki yağ varlığı, biyolojik arıtımı engeller. Aktif karbon, kaynatma kazanlarından geri kazanılmış kondensatta bulunan yağların ve organik maddelerin uzaklaştırılmasında kullanılabilir.

Dünya Saglık Örgütü (WHO) tarafından aşırı doz veya zehirlenmelerin tedavisi için aktif karbon kullanımı onaylamıştır. Öncellikle, aktif karbon zehirli maddeye bağlanır ve kan dolaşımına girmesini engeller. Ancak her zaman en iyi bir seçenek değildir. Zehir yakın zamanda alınmamışsa, hasta uyanık ve farkında değilse tercih edilmemelidir. Son yapılan araştırmalarda, zehirlenmelerde mide-bağırsak emici olarak kullanımı göz önüne alındığında, bazı kişilerin ishal tedavisi için aktif karbon önerebileceği sonucu çıkarılmıştır.

İshal için aktif karbonun kullanımıyla ilgili son çalışmaların 2017 yılındaki bir makalede, araştırmacılar, ishale neden olabilecek bakteri ve ilaçların gözenekli, dokulu yüzeyinde hapsedilerek vücuda emilmesini önleyebileceği sonucuna vardı . Araştırmacılar ayrıca, aktif karbonun, özellikle yaygın ishal önleyici ilaçlarla karşılaştırıldığında, daha az yan etkiye sahip olduğuna dikkat çekmişlerdir.

Aktif karbon, sindirilmemiş toksinleri ve ilaçları filtreleyerek böbrek fonksiyonuna yardımcı olabilmektedir. Aktif karbon, protein sindiriminin ana yan ürünü olan üreden türetilen toksinlerin giderilmesinde özellikle etkili görünmektedir. Son yapılan bazı çalışmalarda, aktif karbonun kronik böbrek hastalığı olanlarda böbrek fonksiyonlarını iyileştirmeye ve gastrointestinal hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
2013 yılında yapılan bir incelemeye göre, indüklenmiş, kronik böbrek hastalığı olan farelere, günde kilogram başına 4 gram (g) oral aktif karbon verilmiş ve araştırmacılar, hayvanların bağırsak iltihabı ve hasarında önemli azalmalar olduğunu göstermiştir.

Aktif karbonun toksin emici özelliğinden dolayı birçok diş beyazlatma ürünlerinde tercih edilmektedir. Bu konu üzerine 2017 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılarca aktif karbonun diş beyazlatma veya ağız sağlığı için güvenliğini veya etkinliğini belirlemek için yeterli laboratuvar veya klinik veri olmadığı sonucuna varılmıştır.

Araştırmacılar aktif karbonun, kir, toz, kimyasallar, toksinler ve bakteriler gibi mikropartiküllerin cilt yüzeyine çekilmesine yardımcı olabileceğini ve bu sayede bunların çıkarılmasını kolaylaştırdığını bildirmişlerdir.

Alkollü içeçeklerin üretiminde kullanılan aktif karbon, istenmeyen tat ve kokuların giderilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır. Viski ilk damıtıldığı zaman hiç de hoş olmayan bir tada sahipken, aktif karbon o hoş olmayan tadı veren maddelerin çoğunu uzaklaştırır ve sonuçta elde edilen içkinin depolanmasına da olanak saglamaktadır.

Görüldüğü gibi aktif karbon üretim şekillerine göre bir çok alanda kullanılmaktır.

Referans:
1. Kwiastkowksi M.,Broniek E.(2017)An analysis of porous structure of activated carbon obtained from hazelnut shells by various physical and chemical methods of activation, Colloids and Surfaces A:Pyhsicochemical and Engineering Aspects,443-453
2. Bansal R.C.,Goyal M.(2015),Activated Carbon Adsorption,CRC press, New York.
3.Medical News Today

Kategori
BÜLTENKatıhal FiziğiKimya

M.Sc. Dilara, lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde bölüm birincisi olarak tamamladı. 2018 yılında Marmara Üniversitesi Fizik (ING) Doktora programına başladı. Öğrenmeyi, öğretmeyi seven bir araştırmacı...
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...