KARANLIK MADDE VE KARANLIK ENERJİ

Evrenin sadece %5’i görülebilir. O zaman geri kalan kısım neyden oluşmaktadır? Görünür evren –Dünya, Güneş, diğer yıldızlar ve galaksiler de dâhil protonlar, nötronlar ve elektronların atomlarda bir araya gelmesinden...

Evrenin sadece %5’i görülebilir. O zaman geri kalan kısım neyden oluşmaktadır?

Görünür evren –Dünya, Güneş, diğer yıldızlar ve galaksiler de dâhil protonlar, nötronlar ve elektronların atomlarda bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Yirminci yüzyılın belki de en şaşırtıcı keşfi bu sıradan ya da baryonik maddenin evrenin kütlesinin %5’inden daha azını oluşturmasıdır.

Evrenin geri kalanının karanlık madde (%25) denen görünmez, gizemli bir maddeden ve yer çekimini iten bir kuvvet olan karanlık enerjiden (%70) oluştuğu görülmektedir.

Gizem Çözülüyor

Bilim insanları karanlık maddeyi henüz doğrudan gözlemleyebilmiş değildir. Karanlık madde baryonik madde ile etkileşime geçmez ve ışığa karşı tamamen görünmezdir. Elektromanyetik radyasyonun diğer formaları karanlık maddeyi mevcut araçlarla tespit etmeyi imkânsız hale getiriyor. Yine de bilim insanları galaksiler ve galaksi kümeleri üzerindeki yerçekimi etkisi nedeniyle karanlık maddenin varlığından oldukça eminler.

Örneğin, geleneksel fiziğe göre spiral galaksilerin uçlarında dönen yıldızlar galaksinin görünen maddelerinin yoğun olduğu galaktik merkeze daha yakın olan yıldızlardan daha yavaş seyahat ederler. Ancak gözlemler yörüngede dönen yıldızların galaktik disk üzerinde nerede oldukları fark etmeksizin aşağı yukarı aynı hızda döndüklerini göstermiştir. Bu ilginç sonuç eğer sınırdaki yıldızların görünmez bir kütlenin –karanlık maddenin- yer çekimi etkisini galaksinin etrafında bir hale olarak hissediyor dersek o zaman mantıklı olur.

Karanlık madde aynı zamanda astronomların evrenin derinliklerinde gördükleri göz yanılsamalarını da açıklayabilir. Örneğin, tuhaf halkaları ya da ışık arkları olan galaksi fotoğrafları açıklanabilir. Hele ki eğer ışık daha uzak bir galaksiden gelip büyük, görünmez karanlık madde bulutları tarafından büyütülüp saptırılıyorsa –buna kütle çekim mercek etkisi de denir, bu çekilen görüntüler de açıklanabilir.

Bilim insanları karanlık maddenin ne olduğu ile ilgili birkaç fikre sahipler. Bu fikirlerin en önemlisi, karanlık maddenin egzotik parçacıklardan oluşup normal madde ya da ışık ile etkileşime girmediği ama yine de kütle çekim etkisi uyguladığı yönündedir. Günümüzde birçok bilimsel topluluk, CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı da dâhil olmak üzere laboratuvarlarında karanlık madde parçacığı üretmek için çalışıyorlar.

Diğer bilim insanları ise karanlık maddenin etkisinin kütle çekim teorimizin temel olarak değiştirilmesi ile açıklanabileceğini düşünmektedirler. Bu tarzdaki düşüncelere göre birden fazla kütle çekim formu vardır ve galaksileri yöneten büyük boyutlardaki kütle çekimi alışık olduğumuz kütle çekiminden farklı özellikler sergiler.

Genişleyen Evren

Karanlık enerji, karanlık maddeden çok daha gizemlidir. Karanlık enerjinin keşfi 1990’larda gerçekleştiğinde bilim insanlarına büyük bir şok yaşatmıştı. Daha öncelerinde, fizikçiler kütle çekim kuvveti evrenin genişlemesini zaman içinde yavaşlatacak diye düşünmüşlerdi. Ancak, birbirinden bağımsız iki araştırma takımı azalma oranını hesaplamaya çalıştıklarında evrenin genişlemesinin azalması şöyle dursun daha da arttığını keşfetmişlerdi.  Bir bilim insanı bu keşfi, bir dizi anahtarı aşağı düşmesini umarak yukarı doğru fırlattığında,  anahtarların düşmek yerine tavana doğru yükselmesine benzetti.

Bilim insanları şu an hızlanarak genişleyen evrenin, farklı bir boş uzaydaki  kuantum dalgalanmaları tarafından üretilen bir çeşit itici kuvvetin neden olduğunu düşünüyor. Dahası ise bu kuvvet, evren genişledikçe daha da büyüyüp güçlenmektedir. Daha iyi bir isim bulunamadığından ötürü bilim insanları bu gizemli kuvvete karanlık enerji diyorlar.

Karanlık maddenin aksine, bilim insanları karanlık enerji için makul bir açıklama getirmemişlerdir. Bir düşünceye göre karanlık enerji  daha önce bilinmeyen ve öz diye anılan 5.  bir temel kuvvettir ve bu kuvvet evreni bir sıvı gibi doldurmaktadır.

Birçok bilim insanı ayrıca karanlık enerjinin bilinen özelliklerinden birinin de kozmolojik bir sabitle tutarlı olduğunu belirtiyor. Bu sabit Albert Einstein’ın genel görecelik kuramına denkleminin değişmez evren fikrine uyum sağlaması için eklediği matematiksel bir eğretidir. Albert Einstein’a göre sabit, evrenin kendi içine çökmesini engelleyen yerçekimi etkisini yok eden bir itme kuvveti olabilir. Daha sonra astronomik gözlemler evrenin gittikçe genişlediğini gösterince, Einstein bu fikrini geri çekti. Einstein bu kozmolojik sabit fikrini  ‘en büyük hatam’ diye adlandırdı.

Günümüzde ise evrenin genişlemesinin gittikçe arttığını görüyoruz. Karanlık enerjiyi bir kozmolojik sabit olarak eklemek uzay-zamanın nasıl gerildiğini harika bir şekilde açıklayabilir. Yine de bu açıklama bilim insanlarına bu tuhaf kuvvetin neden daha en başında var olduğu hakkında hala hiçbir fikir vermiyor.

 

Kaynak:

https://www.nationalgeographic.com/science/space/dark-matter/

 

Kategori
AstronomiBÜLTENFizikTeori

20 yaşındayım ve Mütercim Tercümanlık öğrencisiyim. Bilime ve teknolojiye fazlasıyla meraklıyım. Editörlük ve çevirmenlik yapıyorum.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...