Parçacık Hızlandırıcıları Rehberi

Yüksek enerji fiziğinde araştırmalar çok farklı şekillerde yapılabilir. Fakat,  deneylerin çoğu,  istenilen parçacıkların oluşturulduğu ve hızlandırıldığı parçacık hızlandırıcılara dayanmaktadır. Bundan sonraki kısımda ,  parçacık hızlandırıcıların 3 farklı çeşidi hakkında...

Yüksek enerji fiziğinde araştırmalar çok farklı şekillerde yapılabilir. Fakat,  deneylerin çoğu,  istenilen parçacıkların oluşturulduğu ve hızlandırıldığı parçacık hızlandırıcılara dayanmaktadır.

Bundan sonraki kısımda ,  parçacık hızlandırıcıların 3 farklı çeşidi hakkında temel bilgiler verilecektir. Bunlar sinkrotronlar, siklotronlar ve linak olarak ifade edilen lineer hızlandırıcılardır.

Accelerator_InLine_Synchrotron1

Sinkrotronlar:

Sinkrotronlar, dünyadaki en yüksek enerjiye sahip parçacık hızlandırıcılardır. Parçacıkları, zıt yönde hareket eden ve eş değer enerjiye sahip olan parçacıklarla çarpıştırmadan önce,  6.5 trilyon-elektron-volta hızlandırabilme yeteneğiyle, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı  listenin en üstünde bulunmaktadır.

Sinkrotronlar tipik olarak , parçacıkları bir halkanın etrafında tutan, kapalı bir yoldan oluşmaktadır . Diğer çeşitler ise,  eğri kısımlar ve bunların  arasındaki düz kısımlar ile oluşturulur. (yarış pistine ya da üçgen veya altıgen şekline benzer şekilde). Parçacıklar bir kere hızlandırıcıya girdiler mi, daima kapalı bir vakum hattının içinde olacak şekilde tekrar ve tekrar dairesel bir yol üzerinde hareket ederler.

Halka boyunca aralıklarla bulunan radyo-frekans kovuklar  parçacıkların hızlarını arttırırlar. Elektromanyetik alanlar oluşturan  farklı mıknatıs çeşitleri ,  parçacık demetlerini bükmek ve odaklamak için kullanılırlar . Elektromanyetik alanların şiddeti  parçacıklar hızlandıkça yavaşça artar. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ ndaki parçacıkların istenilen enerji seviyelerine ulaşması  için, LHC’nin etrafında 20 dakika içinde 14 milyon defa dolanmaları gerekmektedir.

Araştırmacılar parçacık detektörleriyle çevrili olan bölgelerde çarpışmalar oluşturmak için, hızlandırılmış parçacık demetlerini birbirleri üzerine  gönderirler. Göreceli olarak, parçacık demetleri her karşılaştığında  birkaç çarpışma gerçekleşir. Ancak, parçacıklar sabit bir şekilde sinkrotronda dolandığından dolayı,  araştırmacılar parçacık demetlerini defalarca birbirlerinin içinden geçirebilirler. Böylece,  nadir olarak gerçeklesen  çarpışmalarla ilgili daha fazla veri toplanması için , zamanla büyük sayıda çarpışmanın oluşturulması sağlanır.

CERN’de bulunan LHC ‘nin  yöneticisi Mike Lamont : “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı dedektörleri ATLAS ve CMS,  geçen yıl saniyede  yaklaşık 400 milyona yakın  çarpışma gerçekleştirdiler . Bu tasarımın bu kadar kullanışlı olmasının sebebi de bu.”, dedi.

Sinkrotronların gücü,  onları özellikle evreni oluşturan temel yapı taslarını çalışmaya uygun kılmaktadır. Örnek vermek gerekecek olursak, fizikçiler  çarpıştırıcının parçacıkları yüksek bir enerjiye hızlandırması ve yüksek çarpışma oranı  üretmesi nedeniyle , LHC’de Higgs bozonunun var olduğuna dair  delillere ulaşabildiler.

LHC temel olarak ,protonlarla protonları çarpıştırır ama aynı zamanda kurşun gibi ağır çekirdekleri de hızlandırabilir. Diğer sinkrotronlar farklı çeşit parçacıkları hızlandırmak için modifiye edilebilir. New York’taki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nda, Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı (RHIC) protonlardan uranyuma kadar her şeyi hızlandırabilir. RHIC fizikçisi Angelike Drees’e göre; özel olarak tasarlanmış mıknatısların kullanımıyla RHIC proton demetleri kutuplaşmış bir şekilde tutabilir. Ayrıca RHIC kuark-gluon plazması oluşturmak için uranyum ve altın gibi ağır parçacıkları da çarpıştırabilir– Büyük Patlama (Big Bang)’dan sonra evreni oluşturan yüksek sıcaklık karışımı(çorba).

Accelerator_InLine_Cyclotron2

Siklotronlar:

Sinkrotronlar farklı bir tip dairesel çarpıştırıcı olan siklotronlardan esinlenerek yapılmışlardır . Siklotronlar, merkezden başlayarak parçacıkları spiral bir yol içinde hızlandırırlar.

Sinkrotronlarda olduğu gibi, siklotronlar da parçacıkları bir çember içerisinde bükmek için güçlü elektromıknatıslar kullanırlar. Fakat, ne kadar geniş olabileceklerini belirleyen(sınırlayan) , sadece tek bir mıknatıs kullanırlar. Parçacıkları,  spiral bir yol oluşturacak şekilde,  giderek büyüyen dairelerde yol almaya zorlamak için metal elektrotlar kullanırlar.

Siklotronlar sıklıkla müon veya nötron gibi özel tip parçacıklardan büyük bir miktarda üretmek için kullanılırlar. Medikal izotop üretmek için uygun enerji aralığı ve yoğunluğa sahip olduklarından ötürü, aynı zamanda medikal araştırma alanında da sıklıkla kullanılırlar.

Dünyanın en büyük siklotronu Canada Vancouver’daki TRIUMF laboratuvarında bulunmaktadır. TRIUMF siklotronunda , fizikçiler parçacıkları 520 milyon elektron-volta kadar hızlandırmaktadırlar. Farklı enerjilerde parçacıklar gerektiren deneyler için, hızlandırıcının farklı kısımlarından parçacıklar kullanabiliyorlar. TRIUMF hızlandırıcısının tasarımına ve yapımına yardım eden fizikçi Ewart Blackmore : ” Bu, siklotronları özellikle uyarlanabilir bir çeşit hızlandırıcı tipi yapıyor.”, dedi.

Accelerator_InLine_LINAC3

Linaklar:

Düzenli ve yoğun bir parçacık demeti gerektiren deney ve uygulamalar için,  lineer hızlandırıcılar tercih edilen bir tasarımdır. SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı,  2 mil uzunluğunda olan ve parçacıkları  bir noktada 50 milyar elektron-volta kadar hızlandırabilen dünyanın en uzun lineer hızlandırıcısına ev sahipliği yapmaktadır. Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, protonları  başka bir hızlandırıcıya göndermeden önce belli bir hıza ulaştırmak  için daha kısa bir linak kullanır ve daha sonra bu parçacıklar dünyanın en yoğun nötrino demetini oluşturmak için sabit bir hedefe yönlendirilir.

Dairesel hızlandırıcılarda parçacıkları istenilen enerjiye hızlandırmak için bir çok tur gerekirken,  linaklar parçacıkları daha kısa bir mertebede istenilen hıza eriştirirler. Parçacıklar hızlandırıcının bir ucundan düşük bir enerjiyle harekete başlarlar ve linaktaki elektromanyetik alanlar parçacıkları hızlandırıcı boyunca hızlandırır. Parçacıklar eğrisel bir yolda hareket ettikleri zaman ışınım (radyasyon) formunda enerji yayımlarlar. Düz bir hatta yolculuk etmek demek,  enerjilerini kendileri için tutmaları demektir. SLAC Linak’ındaki bir seri radyo-frekans kavitesi,  parçacıkları elektromanyetik dalgaların üzerinde  sürüklemek için kullanılır ve bu da parçacıkların hızlandırıcı boyunca hızlanmasına neden olur.

Siklotronlar gibi linaklar da medikal izotop üretmek için kullanılabilir. Aynı zamanda kanser tedavisinde kullanılmak üzere,  radyasyon demetleri üretmek için de kullanılabilirler. Kanser tedavisi için kullanılan elektron linakları,  en yaygın parçacık hızlandırıcı çeşididir.

Kaynak:  SymmetryMagazine

Kategori
BÜLTENDeneyFizikParçacık FiziğiTeori

Yazarımız Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunudur. Şu anda Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri Programı'nda yüksek lisansına devam etmektedir.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...