LHCb Tılsım kuarklarda Madde ve Karşıt-Madde Arasında bir Asimetri Keşfetti

Bilim insanları Cern’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki LHCb  deneyinde madde ve   karşıt-maddenin farklı davrandığı yeni bir  durum keşfetti. LHCb bilim insanları yüzde 99.999 istatistiksel kesinlikle tılsım kuark bulunduran madde...

Bilim insanları Cern’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki LHCb  deneyinde madde ve   karşıt-maddenin farklı davrandığı yeni bir  durum keşfetti.

LHCb bilim insanları yüzde 99.999 istatistiksel kesinlikle tılsım kuark bulunduran madde ve karşıt-maddenin ışımalarında  bir farklılık keşfetti.  Bu keşif madde ve karşıt-madde arasındaki farklıları araştırmak için yeni bir olanak açarak , evrende karşıt-maddenin normal maddeden neden çok daha az olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

LHCb deneyinde yer alan bilim insanları bu keşfin  deneysel parçacık fiziği için büyük önem arz ettiğini ortaya koydular. Daha önce bir çok kez bu ölçümleri yapmak için deneyler yapılmasına rağmen, şimdiye kadar hiç kimse bunu gözlemlemeyi başaramadı. Bu keşif karşıt-madde araştırmalarında büyük bir mihenk taşı olabilir.

En küçük toz zerresinden en büyük yıldıza kadar evrende bulunan her yapı  normal maddeden oluşmuştur. Ancak, bunu aynı şekilde başarabilecek başka bir malzeme vardır: karşıt-madde.  Karşıt-madde neredeyse normal madde ile aynıdır, tek bir farkla elektrik ve manyetik özellikleri normal maddenin tersidir.  Örneğin, karşıt-hidrojen atomları için yapılan çok hassas ölçümlerde, normal hidrojen atomu ile virgülden sonra 6. Basamağa kadar aynı olduğu bulunmuştur.

Madde ve karşıt-madde bir fiziksel yerde aynı anda bulunamazlar , çünkü birbirlerini yok  ederler.  Bu madde ve karşıt-maddenin bu eşit fakat zıt  doğası, evrenin doğuşu sırasında ortaya çıkan  madde ve karşıt-maddeden eşit miktar olmasını düşünen kozmologlar  için bir muamma oluşturuyor.   Fakat, bu doğru olsaydı bütün madde ve karşıt-madde birbirini yok eder geriye sade enerji kalırdı.

Parçacık fizikçiler maddenin evrenin ilk doğuşunda karşıt-maddeye karşı kazanmasına neden olacak küçük farklıkları bulmaya çalışıyorlar.

Şansımız var ki karşıt-madde tamamen yok olmadı. Normalde karşıt-maddeyi dünyada gözlemleyemeyiz. Fakat, normal madde parçacıkları yüksek enerjilerde birbirleri ile çarpıştıklarında ortaya çıkabilirler.

Kuantum mekaniğinden dolayı, her kararsız parçacığın hangi parçacıklara ışıyacağını bilemeyiz ancak ortaya çıkabilecek olasılıkları bulabiliriz.

Yeni LHCb deneyi  proton ve nötron gibi parçacıkların iç yapısını oluşturan iki bağlı kuarktan oluşan parçacıkların ışımasını araştırdı. Bu parçacıklardan bir tanesi bir tılsım kuark  ve yukarı kuarkın karşıt-madde versiyonu olan karşıt-yukarı kuarktan oluşuyor (D0 diye adlandırılıyor). Diğer parçacık ise bir yukarı kuark ve karşıt- tılsım kuarktan oluşuyor (karşıt D0).

LHCb’deki bilim insanları D0 ve karşıt-D0 parçacıklarından milyonlarcasını ölçerek, her birisinin kaç kez kaon yada pion parçacıklarına dönüştüğünü buldu.

D0 ve karşı- D0 parçacıklarının elektrik ve manyetik özelikleri dışında her şeyinin aynı olmasından dolayı, bu parçacıklara dönüşme oranın aynı olması bekleniyordu.  Ancak, bilim insanları  her iki oranın % 0.01 civarında farklı olduğunu buldu. Bu tılsım kuarktan oluşan parçacık ile karşıt-maddesinin tamamen aynı olmadığını ortaya koyuyor.

Madde ve karşıt-madde parçacıklarının  biraz farklı davranmaları yeni bir şey değil, daha önce tuhaf kuark ve alt kuarktan oluşan parçacıklarda bu durum gözlemlendi. Bu çalışmayı özel kılan şey, bu asimetrinin ilk kez tılsım kuark içeren parçacıklarda gözlemlenmesidir.

BaBar, Belle ve CDF gibi deneyler daha önce aynı şeyi ölçmeye çalıştı ancak sonuca varacak yeterli veri elde edemediler. LHC 2. deneyinin başlamasından beri çok büyük miktarda veri toplanması ve parçacıkların ayırt edilmesinde kullanılan metotların gelişmesinden dolayı,  bilim insanları yeteri kadar D0 ve karşıt-D0 parçacıkları ölçerek, ışımalarından kaynaklanan farklılıkları ortaya koyabildiler.

Bir sonraki adım, bu ölçümlerin teorik modellerle nasıl uyuştuğunun bulunmasıdır. Teorik fizikçilerin bunun Standart Model ile açıklanıp açıklanmayacağını ortaya koyması gerekiyor.

Bu yazı aşağıdaki kaynaktan Türkçeye çevrilmiştir.

Resim :SymmetryMagazine

Kaynak:  SymmetryMagazine

 

Kategori
Bilimde Bu HaftaBÜLTENFizikParçacık Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...