İzlemek İçin Bir Ölçüm (Nötrino Deneyleri )

Nötrinoların özelliklerinin ölçümünde küçük farklılıklar bulmak, nötrinoların büyük resimdeki yerlerini bize gösterebilir.

Nötrinoların özelliklerinin ölçümünde küçük farklılıklar bulmak, nötrinoların büyük resimdeki yerlerini bize gösterebilir.

Muhakkak ki Fizik diğer bütün bilim dallarından daha fazla olarak ,aynı şeyleri farklı yollarla ölçmeye dayanır. Farklı deneyler bilim insanlarının, herkesi tatmin edecek doğru cevaplara daha fazla yaklaşmasına izin verir. Bu bilimsel bir denge ve kontrol metodudur.

Bir dakikalık olsa bile, farklı bir sonuç ortaya çıktığında, heyecan verici olmasının sebebi budur. Bu farklılık fizikçilere; kendi var olan modelleri veya bunun ötesine uzanan bir fizik hakkında yeni şeyler öğretebilir. Hızlandırıcı deneyleri veya reaktör tabanlı deneylerden oluşan nötrinoların kesin ölçümleri arasında bir farklılık oluşma ihtimaliyeti vardır.

Nötrinolar çoğu şeyle etkileşemeyen küçücük nötr parçacıklardır. Bir ışıkyılı uzunluğundaki kurşunun içinden mutlu ve kendini fark ettirmeyecek bir şekilde geçip gidebilirler. Trilyonlarcası her saniye içinizden geçip gidiyor. Aslında nötrinolar evrende en çok bulunan ve doğal olarak biliminsanlarının anlamak için hevesli(istekli) oldukları parçacıklardır.

Bu hayaletimsi parçacıklar 3 çeşni halinde ortaya çıkarlar ; elektron, tau, müon. Seyahat ettikçe bu 3 çeşni arasında geçiş yaparlar. Bu şu anlama geliyor, Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndaki hızlandırıcıdan ayrılan bir müon nötrino South Dakota’daki bir yer altı dedektöründe bir elektron nötrinosu olarak ortaya çıkabilir.

Sizin için yeterince karmaşık değil mi ? Bahsetmiş olduğumuz bu nötrino çeşnileri; nötrinonun 3 farklı “kütle durumu”nun karışımından oluşmaktadır. Bunlar kütle 1,2 ve 3 olarak adlandırılırlar.

Her şey gözönünde bulundurulduğunda, nötrinolar tuhaftırlar. Onlar olasılıkların, karışım matrislerinin ve diğer türlü hilekarlıkların ülkesi olan kuantum dünyasında takılırlar. İşte size bilmeniz gereken bir şey. Nötrinolar hakkında ölçebildiğimiz birçok şey var. Onlardan birisi ise theta13 (Teta bir üç olarak söyleniyor) adındaki parametre. Theta13 nötrinoların birbirine nasıl dönüştükleri ile derinden ilgilidir ve bu parametre bilim insanlarının farklı deneylerin uyuşmazlığının en silik ipuçlarını gördüğü yerdir.

Hızlandırıcılar Reaktörlere Karşı

Nötrinolar ve Theta13 gibi şeyler hakkında bilgi edinmek için birçok yöntem vardır. En popüler iki tanesi ise parçacık hızlandırıcıları ve nükleer reaktörlerdir.
Theta13 ile ilgili en iyi ölçümler Double Chooz, RENO ve Çin’de bulunan Daya Bay Reaktörü Nötrino Deneyi (Burada birkaç hafta önce günümüze kadar yapılmış en iyi ölçüm yayımlandı) gibi nükleer reaktörlerden geliyor.

Nükleer reaktörlerin yakınına kurulan dedektörler mükemmel bir şekilde Theta13 değerleri okumamızı sağlıyorlar, çünkü reaktörler son derece saf bir elektron antinötrino kaynağı üretiyor ve Theta13 elektron nötrinolarının nasıl dönüştüğü ile yakından ilgilidir. Araştırmacılar yakın dedektörden uzaktaki bir dedektöre yolculuk ederken diğer çeşitlere dönüşerek ortadan kaybolan elektron anti-nötrinolarının sayısına dayanarak Theta13 ‘ü hesaplayabiliyorlar.

Bunun aksine, hızlandırıcılar tipik olarak bir müon nötrino demetiyle başlarlar. Bu demet oldukça saf olmakla beraber küçük ölçekte elektron nötrinolarından oluşan bir safsızlık içerebilmektedir. Uzak dedektörler hem ortadan kaybolan müon nötrinolarını hem de ortaya çıkan elektron nötrinolarını araştırabilir . Ancak bunu yapabilmesinin bir bedeli var.
Lawrance Berkeleye Ulusal Araştırma Laboratuvarında bir bilim insanı ve Daya Bay’de çalışan bir araştırmacı olan Dan Dwyer, “Sadece Theta13 değil bütün nötrino salınımlarına hassas olması, uzun mesafeli (long-baseline) nötrino salınımının, hem gücü ve hem de olumsuz tarafıdır. “ dedi.

Bunu göz önüne alarak , uyuşmazlığın kaynağına geldik. Amerika bazlı NOVA ve Japonya bazlı T2K gibi hızlandırıcı bazlı deneylerden gelen sonuçlarda , araştırmacıların reaktör tabanlı deneylerin sonucunda öngördüğünden biraz daha fazla elektron nötrinosu olduğu görüldü.

Duke Üniversitesi’nde fizik profesörü ve T2K’da araştırmacı Kate Scholberg, “Size tam anlamıyla ne kadar elektron nötrino elde ettiğinizi söyleyen, Demet deneyleriyle uyuşan Theta13 değeri , her nasılsa Daya Bay, RENO ve Double Chooz ‘da ölçülenden fazla,” diyor. “Bu yüzden ortada küçük bir gerginlik var.”

Birçok Şüphe

Hızlandırıcı deneylerinden gelen verileri reaktör tabanlı deneylerden elde ettiğimiz güçlü sonuçlarla karşılaştırmak için henüz çok erken ve ışın demetlerinin doğasından ötürü karmaşık bir iştir. Henüz kimse bu uyuşmazlığın üstüne atlamıyor ,çünkü bu durum çok farklı şekillerde açıklanabilir. En önemlisi, hızlandırıcı deneyleri bu konuda yeterince bilgiye sahip değil.

“T2K ve NOVA’nın yeterli kalitede istatistikler elde etmesini beklemeliyiz, bu biraz zaman alacak.” diyor Stephen Parke, Fermilab Teorik Fizik Departmanı başkanı. Parke, Scholberg ve Dwyer araştırmacıların somut şeyler söylemeye başlayabilmesi için 5 yıl daha bilgi toplanmasına devam edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

“Bir ölçümün kesinliğini (hassassiyetini) elimizden geldiğince arttırmamız için Daya Bay üzerinde epey bir baskı vardı,” diyor Dwyer. “Kesinlikte (hassasiyetteki) sağladığımız her bir artış NOVA ve T2K ve nihayetinde DUNE(önerilen nötrino deneyi) deneylerinin diğer parametrelerin ölçülmesindeki kabiliyetlerinin ileriye taşınmasını sağlayacaktır.”

Nötrinolarda Anlam Bulmak

Eğer hızlandırıcı deneyleri daha fazla veri toplarsa ve ortaya büyük bir uyuşmazlık çıkarsa; bu ne anlama gelir ?

Sonunda anlaşıldı ki Theta13’ü sevmemiz için birçok sebep var. Theta13 evrenimizi tanımlayabilen temel parametrelerden birisidir. Uygulanabilirlik açısından baktığımızda nötrinoları daha iyi anlayabilmemiz için gelecekte yapılabilecek deneyleri tasarlamamızda bize yardım eder. Ve fizikçilere yeni şeyler öğrenmeleri konusunda yardım edebilir.

“Sonuçların uyuşmamasını beklemiyoruz ,fakat sanki uyuşmamasını umut ediyoruz,” diyor André de Gouvêa, Northwestern Üniversitesi’nde fizik profesörü. “Bu bir şeylerin eksik olduğu anlamına gelir.”

Bu şey, Nötrino ve antinötrinoların farklı davranmasının kanıtı olan CP(yük-parite) ihlali olabilirdi. CP ihlali bugüne dek henüz nötrinolarda gözlenmedi ancak eğer araştırmacılar bunu hızlandırıcı deneylerinde gözlemleselerdi, evrenimizin madde-antimadde miktarının eşitliği yerine neden maddenin çoğunluğuyla oluştuğunu açıklamada yardımcı olabilirdi.

Eğer CP İhlali oluştuğunun bulunması bütün farklı nötrino karışım parametrelerinin kesin olarak bulunması ve bunu takiben Japonya’da Hyper-K, Çin’de JUNO, Amerika’da Derin Yeraltı Nötrino Deneyi (DUNE) gibi daha güçlü ve yeni nesil deneyler yapılması anlamına gelir. DUNE tıpkı NOvA gibi salınım deneyleri yapacak, ancak arka plan gürültüsü ile nötrino olayılarını daha iyi ayırabilecek, daha geniş bir nötrino enerji spektrumunu görebilecek ve diğer nötrino karakteristiklerini bulabilecek.

South Dakota’da eski bir bir altın madeninde kurulacak olan ve Illinois’teki Fermilab’tan yola çıkıp dünyanın içinden 1280 km (800 mil) geçerek gelen nötrinoları tespit edebilecek olan DUNE, CP ihlalini görebilmek için en iyi yollardan birisi olacak ve daha küçük nötrino deneylerinden elde edilen deneyimlere dayanacak.

de Gouvêa, “Bu çeşit deneyler geliştirmek çok karmaşıktır,” diyor. Ölçtüğünüzü düşündüğünüz şeyi ölçtüğünüze emin olmak, fizik deneylerindeki en büyük zorluklardan biridir . “Bu ,neden bu kadar çok nötrino salınım deneyine sahip olduğumuzun sebebinin bir parçasıdır.”

En nihayetinde, nötrino bulmacasının birçok parçası hala kayıp. Çeşitli deneyler, bir nötrino fizikçisi olmayı heyecanlı hale getirerek, gitgide bu boşlukları dolduruyor.

Parke “Nötrinonun gizemlerini çözmek zorundayız ve bu kolay değil,” diyor. “Nötrino sırlarından kolayca vazgeçmiyor.”

Kaynak : http://www.symmetrymagazine.org/article/a-measurement-to-watch

Kategori
BÜLTENDeneyParçacık Fiziği

Yazarımız Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunudur. Şu anda Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı ve Dedektör Teknolojileri Programı'nda yüksek lisansına devam etmektedir.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...