Temel Araştırmalar Geleceği Nasıl Şekillendiriyor

Bilim insanları 2016’da kütle-çekimi dalgalarının keşfini duyurduklarında , bütün dünyada yankı uyandırdı. Bu uzay-zamanda göze görünmeyen dalgaların var olduğunu sonunda onaylamıştı. Bu durum temel araştırma yapan bilim insanları için...

Bilim insanları 2016’da kütle-çekimi dalgalarının keşfini duyurduklarında , bütün dünyada yankı uyandırdı. Bu uzay-zamanda göze görünmeyen dalgaların var olduğunu sonunda onaylamıştı. Bu durum temel araştırma yapan bilim insanları için çok önemli bir andı.

Temel araştırmalar uygulamalı araştırmalardan farklıdır. Uygulamalı araştırmalar yeni bir ürün keşfetmek veya belirli bir problemin çözümü için teknolojiyi geliştirme ve ilerletmeyi hedefler. Fakat uygulamalı ve temel araştırmalar birbirine derin bir şekilde bağlıdır.

Nobel ödüllü MIT teorik fizikçisi Frank Wilzeck’e göre, “ uygulamalı araştırmalar bildiğiniz kıtaların keşfedilmesidir, fakat temel araştırmalar bir botla yola çıkmak ve nereye gideceğiniz görmektir. Hemen tekrar geriye dönmek zorunda kalabilir veya denizde batabilirsiniz veya yeni bir kıta keşfedebilirsiniz. O yüzden çok daha risklidir, ve her zaman kar edemeyebilirsiniz.”

Fakat başarılı olunduğunda, sadece gemide yer alanların yararlanabileceği yeni olasılıklar ortaya çıkarır.

Fiziğin büyük kısmı, özellikle parçacık fiziği temel bilimler şemsiyesinin altında yer alır. Teorik fizikçi jim Gates’e göre, parçacık fiziğinde madde ve enerjinin doğası ve doğal olarak uzay ve zamanın doğası hakkında gözlemlerle ulaşılabilen bazı çok derin sorulara cevaplar aranır.

Elbette ki en iyi bilinen temel bilim araştırmacılarından bir tanesi kütle-çekimi dalgalarının varlığını öngören Albert Einstein’dır. Einstein hayatını yerçekimi ve uzay- zaman arasındaki ilişki gibi temel konseptleri açıklamak için adadı. Wilczek’e göre, onun yaptıklarına motive eden şey yeni bir ürün ortaya koymaktan ziyade, var olan bir problemi çözmekti.

Einstein’ın çalışmaları sadece evren hakkındaki bilgilerimizi arttırmadı, aynı zamanda yeni teknolojik gelişmelere de yol açtı.

Örneğin, özel ve genel görelilik teorileri hakkındaki bilgilerimiz olmasaydı, GPS teknolojisi mümkün olamayacaktı. Cep telefonunuzda yer alan GPS alıcısı konumunu, Dünya etrafında dolanan en yakın 4 uydudan gelen zamanlanmış sinyallerden belirler. Bu uydular Dünya’nın yerçekiminden dolayı çok hızlı bir şekilde hareket ettiklerinden, Dünya üzerinde bulunan alıcıdan farklı bir zamana maruz kalırlar. Mühendisler Einstein’ın teorilerini kullanarak bu zaman farkını hesaplayabilirler.

Temel araştırmalar yapılırken keşfedilen şeyler ile ilgili geniş bir liste yapmak mümkündür. Örneğin, 1989 yılında CERN Avrupa araştırma merkezinde, bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee araştırmacılar arasında bilginin nasıl paylaşılabileceğini ararken interneti keşfetti.

Fizikçi Isidor Isaac Rabi çekirdeğin manyetik alan içerisindeki özelliklerini 1930 yıllarda Columbia üniversitesinde araştırırken, nükleer manyetik rezonansın temel prensibini keşfetti. Bu prensipler manyetik görüntüleme tekniği olan MRI’ ın temelini oluşturur.

MRI’ın yaygın olarak kullanılabilmesi de temel bilimler alanında ki araştırmalar sayesinde olmuştur. MRI makinelerinin çalışabilmesi için büyük süper-iletken mıknatıslara ihtiyaç vardır. Şans eseri, Rabi’nin buluşunun medikal görüntülemede kullanılması için yapılan araştırmalar sırasında, Amerika Enerji Bakanlığı Fermi Hızlandırıcı Laboratuvarında parçacıkların doğasını araştırabilmek için Tevatron parçacık hızlandırıcı inşa ediliyordu. Tevatron’ un inşası için çok büyük miktarda süper-iletken kablolara ihtiyaç vardı.

Dünyada bu kadar büyük miktarda süper-iletken kablo ihtiyacı ilk kez Fermi Laboratuvarında oluyordu. Fermi Laboratuvarındaki bilim insanları istedikleri performansı elde edebilmek için büyük miktarda paralar harcıyorlardı. Dolayısıyla Fermi Laboratuvarı sayesinde bir süper-iletken üretim piyasası oluştu ve MRI makinelerinde bunun kullanılması mümkün hale geldi.

Doktorlar MRI sayesinde insan vücudunun detaylı resimlerini elde ederek, bir çok hastalığın tanımlanması ve tedavisini mümkün hale getirdiler.

Parçacık fiziği için kullanılıp başka alanlarda da kullanılmaya başlanan araçlardan birisi de parçacık fiziği detektörleridir. Örneğin, 1980 yılında parçacık fizikçiler tek bir fotonu yakalayabilen bir detektör geliştirdiler. Bugün bu detektörler tümör, kalp hastalıkları ve sinir sistemi bozukluklarını bulabilmek için kullanılıyor. Bu PET taraması denilen bir metot ile yapılıyor. PET taramasından önce hastaya radyoaktif iz sürücü bir boya enjekte edilir. İz sürücü boya normal madde ile etkileşen karşı madde parçacıkları yayınlar. Karşı madde parçacıkları normal madde ile etkileşirken, PET tarayıcıları tarafından algılanabilen fotonlar yayınlarlar. Bu şekilde var olan problemi ortaya koyabilen resimler oluşturulur.

Bill Gates’in dediği gibi, “bilim kurgu filmlerinde gördüğünüz bir çok cihaz ve konsept temel bilimler alanındaki araştırmalar devam etmediği sürece gerçekleşemeyecek. Gelecekte uzay gemileri inşa etmek için, şimdi araştırma yapmaya devam etmemiz gerekir.”

Kütle -çekimi dalgalarının buluşundan elde edilen bilgi birikiminin ne tür uygulamalara neden olacağını öngörmek çok zor. Bu evrenin nasıl işlediği hakkında elde ettiğimiz bir bilgi olarak kalabilir yada şansımız yaver giderse yapılacak yeni buluşlarla birlikte başka şeyler de getirebilir.

Kaynak:

Symmetry Magazine

Kategori
BÜLTENDeneyFizikMakale

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Kuantum Elektrodinamiğinde Lamb Kayması

      Lamb kayması, kuantum elektrodinamiğinde (QED) hidrojen atomundaki elektronun enerji seviyelerinde kuantum dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen bir düzeltmedir. 1947 yılında Willis Lamb ve Robert Retherford tarafından keşfedilmiştir. Bu olay,...
  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...