Maxwell Denklemleri : Işığın 150 Yıllık Hikayesi

150 yıl önce ,James Clerk Maxwell İngiliz Kraliyet Akademisi’ne ünlü denklemlerinin de içinde olduğu uzun bir makale gönderdi. Michael Faraday’ın deneyleri ve sezgilerinden ilham alan denklemler elektrik, manyetizma ve optiği birleştirdi.

Jon Butterworth’un theguardian’daki yazısından: 

Maxwell denklemlerinin yayınlanan orijinal hali. Fotoğraf : Jon Butterworth/Royal Society

150 yıl önce ,James Clerk Maxwell İngiliz Kraliyet Akademisi’ne ünlü denklemlerinin de içinde olduğu uzun bir makale gönderdi. Michael Faraday’ın deneyleri ve sezgilerinden ilham alan denklemler elektrik, manyetizma ve optiği birleştirdi. Bu denklemlerin sonuçlarının uygarlığımız ve evreni nasıl etkilediği hala araştırılmaktadır.

Maxwell denklemleri 150 yıl önce 1865 te İngiliz Kraliyet Akademisi tarafından yayınlandı. Bu denklemler şu şekilde özetlenebilir:

Elektrik ve manyetik alanlar elektrik yüklerinin hareket etmesini sağlar. Elektrik yükleri elektrik alana sebep olur ,fakat manyetik yükler yoktur. Manyetik alandaki değişimler elektrik alana sebep olur , ve elektrik alandaki değişim manyetik alana sebep olur.

 Denklemler kesin olarak tüm bunların nasıl olduğunu açıklar, fakat bu sadece hepsinin bir özeti.

Makale 1864 yılında teslim edildi, fakat her yerdeki bilim insanlarının durumu ile aynı şekilde , makale uzman incelemesi için tutuldu. 1865 Mart ayı tarihli bir mektupta , William Thomson(Lord Kelvin)yavaş olduğu için özür diliyor, ayrıca makalenin tümünü okuduğunu ve baya beğendiğini belirtiyor(yayınlamak için uygun).

Alanlar ve Dalgalar 

Denklemler elektrik ve manyetik alanların , elektrik yük yokluğunda da var olabileceğini gösteriyor.   Değişen bir elektrik alan, değişen bir manyetik alana sebep olur , bu da elektrik alanda daha fazla değişime sebep olur ve bu şekilde devam eder. Matematiksel olarak bu, denklemlerin tekrar düzenlenip ,hareket eden bir dalgayı tasvir eden yeni bir denklem elde etmek için birleştirilmesi ile açıklanır.

Bu dalgalar elektromanyetik radyasyondur. Bu dalga boyuna bağlı olarak görünen ışık, radyo dalgaları, x ışınları ve diğerleridir.

 Görelilik

Denklemler üç boyutta da çalışır ve farklı yönlerdeki alanları birbiriyle ilişkilendirir. Yani, kuzey-güney yönündeki elektrik alan doğu-batı yönündeki manyetik alanın ne yaptığına bağlıdır. Maxwell bütün denklemleri bileşenlerini tek tek gösterecek şekilde 20 farklı denklemde yazdı. Şimdi vektörler yardımıyla bu 20 denklemi 4 denklemde yazabiliyoruz. Böylece denklemlerin simetrisini daha rahat görebiliyoruz. Bir kürede olduğu gibi , her farklı açıda aynıdırlar. Eğer kuzey doğu olacak şekilde yada herhangi başka bir yönde cismi döndürürsek aynı denklemler hala kullanışlı olacaktır.

 Bu dönme simetrisinden daha fazlası ise denklemler hızımı arttırsam da aynı kalıyor. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz dalgaların hızları aynı kalıyor. Bu ışık hızının bana ,size ve herkese göre aynı olduğu , ve birbirimize göre farklı hızlarda da hareket etsek bunun değişmeyeceği anlamına geliyor. Bu ,Newton mekaniğini ihlal ediyor ve bunu çözebilmek için Einstein ve kendisinin görelilik teorisini gerektiriyor.

Yükün Korunumu

 Maxwell denklemlerinde yer alan şeylerden biri elektrik yükünün korunumudur. Buna göre bir elektrik yükünü yok edip yaratamazsınız. Bu bir korunum kanunun ne anlama geldiğini ifade eder.

 Matematikçi Emmy Noether’den dolayı ,korunum kanunları ve simetri arasındaki derin bir ilişkiyi belirten ve fizikçilerin iyi bildiği bir teorem vardır. Buna göre, yükün korunumu bir simetri ile ilişkili olmalıdır, fakat hangi simetri?

Simetrinin , elektrik ve manyetik alan kullanan genel Maxwell denklemlerinde fark edilmesi biraz zordur. Fakat elektrik alan yerine voltaj kullanıp , manyetik alan içinde aynı şeyi yaparsak, simetrinin açıkça görüldüğü yeni bir denklem seti elde ederiz ve burada sadece voltaj farkı önemlidir. Mutlak voltajın herhangi bir anlamı yoktur. Kuşların yüksek voltaj kabloları üzerinde yanmadan oturabilmesinin nedeni budur. Kablolar yüksek voltajdadır, fakat kuşlarda aynı voltajda olduğu sürece herhangi bir akım oluşmaz ve bu şekilde kuşlarda zarar görmez.

Dünyanın her yerinde voltajı aynı anda değiştirmek herhangi bir şeyde bir değişiklik oluşturmaz. Voltaj değiştirildiğinde ki değişmezlik bu denklemlerin bir simetrisidir ve özellikle kuantum mekaniğinde önemli sonuçlar doğurur.

 Standart Model

Maxwell denklemlerinin içermediği tek bir şey var , kuantum mekaniği . Bu denklemler klasik denklemlerdir. Fakat , bir elektronun kuantum mekaniksel tanımını ele alıp , onu klasik Maxwell denklemlerinde yer alan, aynı yük/voltaj korunumu simetrisine uymaya zorlarsanız , inanılmaz bir şey gerçekleşir. Simetri “U(1)” olarak bilinir, elektronlarda uzayın farklı bölgelerinde farklı U(1) tipi değişikliklere izin verildiğini farz edip ,ve bunu bölgesel olarak   zorlarsanız,   bir anda Maxwell denklemlerinin kuantum mekaniksel versiyonunu elde edersiniz. Fotonu ve bütün kuantum elektrodinamiğini tanımlayan denklemleri elde edersiniz.

Tarihi sebeplerden dolayı bu bölgesel U(1) simetrisi gauge değişmezi diye bilinir. SU(2),SU(3) olarak bilinen diğer simetriler için zorlanmış benzer değişmezler , zayıf kuvveti (W ve Z bozonları ), ve göreceli olarak güçlü kuvveti(gluon) meydana getirirler. Bunlar Higgs bozonu ile birlikte , temel parçacık fiziği için bildiğimiz en iyi teori olan “Standart Modeli” oluştururlar.

Maxwell tüm bunları bilmiyordu.Görünüşe göre, Maxwell denklemleri daha keşfedilmeyi bekleyen pek çok hazineyi içinde barındırıyor.

 Kaynak: http://www.theguardian.com/science/life-and-physics/2015/nov/22/maxwells-equations-150-years-of-light?CMP=share_btn_fb

Kategori
BÜLTENFizikKuantum Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...
  • Renk Nedir?

    İçerik Reseptörler HSL renk düzeni Ana Kavramlar: Görme bağlamında renk, ışığın farklı dalga boylarının algılanmasıdır. İnsan görme sistemi, yaklaşık 400 nanometre ile 700 nanometre arasındaki ışığın dalga boylarını algılayabilmektedir....