Plüton’un Boyu Tahmin Edildiğinden Daha Büyük Çıktı!

NASA’nin New Horizon’s uzay aracı , Daha Plüton’a en yakın uçuşunu gerçekleştirmeden ,gezegen hakkındaki sır perdelerini aralamaya başladı.New Horizon Plüton gezegeninin en temel özelliklerinden biri olan boyutunun ne olduğunu...

NASA’nin New Horizon’s uzay aracı , Daha Plüton’a en yakın uçuşunu gerçekleştirmeden ,gezegen hakkındaki sır perdelerini aralamaya başladı.

New Horizon Plüton gezegeninin en temel özelliklerinden biri olan boyutunun ne olduğunu cevapladı.

Bu projede yer alan bilim insanları Plüton’un çapının 2370 km ve daha önceki tahminlerden çok daha büyük olduğunu buldular. Bu hesaplamayı yapmak için uzun menzil kesif kamerası (LORRI)kullanıldı. Bu sonuçlar daha önce şüpheli olan ,Plüton’un Neptün’ün yörüngesinin ötesindeki bütün güneş sistemi nesnelerinden daha geniş olduğu fikrini doğrulamış oldu.

Plüton’un boyutu keşfedildiği yıl olan 1930 dan beri tartışmalı bir konu olmuştur. Projedeki önemli bilim insanları bu konuda sonunda kesin bir bilgiye sahip oldukları için çok heyecanlı olduklarını belirttiler.

Plüton’un boyunun daha büyük olması , yoğunluğunun da daha önce düşünüldüğünden küçük olduğunu ortaya koydu. Gezegenin en büyük ayı Charon bir atmosfere sahip olmadığından, çapını Dünyadaki teleskoplarla ölçmek daha kolaydı. New Horizon Charon’un çapını daha önce tahmin edildiği gibi 1208 km olduğunu doğruladı.

LORRI simdi de Plüton’un küçük ayları olan Nix ve Hydra ya odaklandı. Nix ve Hydra daha önce 2005 yılında Hubble uzay teleskopu sayesinde keşfedildi. Daha önce Hubble teleskobuna bile küçük noktalar gibi gözüken uydular , bu son haftaya kadar New Horizon’a da ayni şekilde görünüyordu. New Horizon şu anda bu uyduların boyutlarını ölçecek kadar onları iyi görüyor. Nix ‘in çapı 35 km civarında tahmin edilirken Hydra’nin çapı 45 km olarak tahmin ediliyor.

Plutonun daha küçük uyduları olan Kerberos ve Styx hakkındaki bilgileri ise çok küçük olduklarından ancak yakın uçuş gerçekleştirildiğinde öğreneceğiz.

Görünüşe göre New Horizon çok yakında cüce gezegen hakkında bilmediğimiz tüm sorulara cevaplar bulacak.

Kaynak:
http://www.nasa.gov/feature/how-big-is-pluto-new-horizons-settles-decades-long-debate

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar