Aurora Nedir?

İsmini Roma şafak tanrısından alan Aurora , gizemli ve önceden tahmin edilemeyen, ve geceleri ortaya çıkan ışık görüntüsüdür. Aurora borealis ve Aurora australis , diğer isimleriyle kuzey ışıkları ve...

İsmini Roma şafak tanrısından alan Aurora , gizemli ve önceden tahmin edilemeyen, ve geceleri ortaya çıkan ışık görüntüsüdür. Aurora borealis ve Aurora australis , diğer isimleriyle kuzey ışıkları ve güney ışıkları; kuzey ve güneydeki yüksek yerlerde sıkça görülürken , orta yüksekliklerde daha az görülür. Ekvatora yakın yerlerde ise çok nadir görülür. Aurora genelde süte yakın yeşil renkte görülür , fakat kırmızı ,mavi, mor, pembe ve beyaz renklerinde de ortaya çıkar.

Bu renkler bir çok farklı ve değişen şekillerde ortaya çıkar. Bazen sönük ve çok dağınık bir şekilde görünür ve yanlışlıkla bulutlara yada samanyoluna benzetilir; bazense Aurora olduğu anlaşılacak kadar parlaktır.

Aurora gezegenimizin Güneş’e elektriksel olarak bağlı olduğunun muhteşem bir işaretidir.

Aurora Nasıl Oluşur?

Tipik bir Aurora , uzayda hızlı bir şekilde ilerleyen elektronların Dünya’nın atmosferinin üst kısımlarında yer alan oksijen ve nitrojen ile çarpışması sonucu oluşur. Dünya’nın manyetik alanı tarafından kontrol edilen manyetosferden gelen elektronlar , enerjilerini oksijen ve nitrojen atomları ve moleküllerine ileterek onları uyarır. Uyarılan gazlar normal enerji seviyelerine döndüğünde , foton salınımı yaparlar. Manyetosferden yüksek sayıda elektron geldiğinde, oksijen ve nitrojen gözle görülebilecek kadar yeterlikte ışık salınımı yaparlar. Böylece muhteşem güzellikte ki Aurora ortaya çıkar. Bu hayalet ışıklar 100 ile 400 km arasındaki yüksekliklerde ortaya çıkar.

Aurora Neden Farklı Renklerde Ortaya Çıkar ?

Aurora’nın rengi genellikle hangi gazin (oksijen -nitrojen)elektronlar tarafından uyarıldığına ve ne kadar uyarıldığına bağlıdır. Renk aynı zamanda elektronların ne kadar hızlı ilerlediğine veya çarpışma anında ne kadar enerjileri olduğuna bağlıdır. Yüksek enerjili elektronlar oksijenin yeşil ışık(en çok görülen Aurora rengi) yaymasına neden olurken, düşük enerjili elektronlar kırmızı rengin ortaya çıkmasına neden olur. Nitrojen genelde mavi renk verir. Bu renklerin karışımı mor, pembe ve beyaz renklerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Oksijen ve nitrojen aynı zamanda, özel kamera ve uydular tarafından yakalanabilen ultraviyole ışınlarda yayınlar .

Farklı şekillerdeki Auroralar ise araştırmacıların hala anlamaya çalıştığı bir gizem halinde duruyor.

Aurora’yı Nerde Görebilirsiniz?

Aurora genelde Dünya’nın manyetik kutupları çevresinde 4000 km civarında çapa sahip olan bir yüzük şeklinde görülür. Bu yüzük şekli Aurora ovalleri diye bilinir. Kuzey ovali Alaska, Kanada, İzlanda ,kuzey İskandinavya ve Rusya gibi bir yol takip eder. Güney yârim kürede ise genelde Antarktika’yı daire içine alır. Fakat, nadiren

Yeni Zelanda , Şili ve Avustralya’nın uzak kenarlarında görülür. Aurora’nın sadece Dünya’nın kutuplarına yakın bölgelerde görülebileceği gibi genel olarak bilinen bir kavram yanılgısı var, fakat gerçekte coğrafik ve manyetik kutuplarda çok nadir görülür.

Kaynak : http://pwg.gsfc.nasa.gov/polar/EPO/auroral_poster/aurora_all.pdf

Kategori
AstronomiTeori

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER


ÜYE OL

Sitemize Üye olarak yeni yazılarımızı emailinize günlük alabilirsiniz

Kayıt olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir şeyler yanlış gitti

Benzer Yazılar