Bose-Einstein Yoğunlaşması

Bose-Einstein yoğunlaşması (BEC) , ilk kez 1995 yılında rubidyum, sodyum ve lityum alkali atomlarında gözlemlendi. BEC, makroskobik kuantum sistemini çalışma olanağı sağlayan seyreltik gaz olayıdır. Navigasyon sistemleri, atomik etkileşim...

Bose-Einstein yoğunlaşması (BEC) , ilk kez 1995 yılında rubidyum, sodyum ve lityum alkali atomlarında gözlemlendi. BEC, makroskobik kuantum sistemini çalışma olanağı sağlayan seyreltik gaz olayıdır. Navigasyon sistemleri, atomik etkileşim çalışmaları, atomik saatler, kuantum hesaplama gibi çoğu uygulamalı alanlarda yoğunlaşması için beklenmektedir.

bose_einstein          bose2                    bose3

Bir atomik gazda yoğunlaşma fikri, ilk kez 1920’ ler de Satyendra Nath Bose ve Albert Einstein tarafından ortaya atıldı. Bose, fotonları saymak için Bose istatistiği denilen yeni bir yaklaşımı henüz geliştirmiş ve Einstein’ a konu üzerine makalesini göndermişti. Bose’ nin fikirlerinin tam sayılı spin sistemlerine uygulanabileceğini fark ederek, Einstein bozonik atom gazlarını düşündü. Einstein, atom grubunun sonlu bir kesri en düşük enerji durumuna girdiğinde, bir kritik sıcaklık altında sistemin enerjisinin minimize olduğunu buldu.

Elde edilen “yoğunlaşma” heyecan verici yeni özelliklere sahip, maddenin yeni bir durumu olarak tanımlanır. BEC, özdeş ve çok düzenli parçacıkları meydana getirdiğinden dolayı lazer ışınına benzer madde olarak düşünülebilir. BEC, atom gruplarının tamamının parçacıklar yerine dalgalar gibi davranan makroskobik kuantum olayıdır. Yoğunlaşma sırasında atomik de Broglie dalga boyu meydana gelir ve parçacıklar arası boşluk kıyaslanabileceğinden de Broglie dalga boyubose4

ile tanımlanır. Yukarıdaki denklemde görüldüğü gibi de Broglie dalga boyunda, atomik bulut azaldığı için sıcaklık artar. De Broglie dalga boyu yoğunlaşma sıcaklıklarında (en az 1μK) mikrometre ölçeğinde artarken, oda sıcaklığında (yaklaşık 300K) de Broglie dalga boyu pikometre ölçeğindedir. Yoğunlaşma işlemi için kritik sıcaklık atomik bulutun yoğunluğuna bağlıdır ki bu her deneyde değişir. De Broglie dalga boyu bir küp içinde bulunan parçacıkların sayısı olarak tanımlaır. Bu, bir örneğin faz uzayı yoğunluğunu tartışmak için genellikle daha uygundur. Faz uzayı yoğunluğu 2.612’ den büyük olduğunda yoğunlaşma meydana gelir. Bu şart, uzaysal yoğunluğu eş zamanlı artarken bulutun sıcaklığı düşürülerek elde edilir. Bose ve Einstein yaklaşık 1924’ e kadar BEC için teorik zeminin çoğunu ortaya koymasına rağmen, ilk yoğunlaşmalar 1995’ e kadar gözlemlenemedi. Bir yoğunlaşma işlemini gerçekleştirmek için gayret sarfedilecek çok teknik engeller vardır ve deneysel fizikçiler BEC gözlemini gerçekleştirmeden önce atomların bir örneğini soğutmak ve sınırlamak için yeni yöntemler geliştirmek zorunda kaldılar.

Geçerli Deney: BEC Girişim Ölçümü

Bu deney 2001 yılında boş bir laboratuvarda başladı. Amaç Bose-Einstein yoğunlaşmaları için bir girişim ölçer geliştirmekti. Diğer deneylerde bu amaç için mikro tuzaklar kullanılırken, bu deneyde konvansiyonel boyutlu tuzaklar kullanıldı. Bu deneyde zayıf bir sınırlandırıcı alan kullanılması umut ediliyordu. Atom dalga klavuzu (veya frekans yönlendiricisi), daha önceki gözlemden daha büyük etkileşim için girişim ölçümleri yapabilecekti.

Çalışmalar iki kısıma ayrıldı, ilk çalışma Bose-Einstein yoğunlaşmalarını üretmekti. Daha sonradan, girişim ölçümü için dalga klavuzundaki ( frekans yönlendiricisi) buharlaşmaları tanımlamaya yoğunlaşılacaktı. BEC’ yi oluşturmak, “Bose-Einstein yoğunlaşması yaratmak için Basitleştirilmiş sistem” makalesinde (J.Low Temp.Phys.132,309-367, 2003) Lewandowski ve diğerleri tarafından tanımlanan metod üzerine çalışmalar modellenmiştir. Bir manyeto-optik tuzak (MOT) oluşturmak için anti-Helmholtz bobinlerinin bir çifti ve Ti-Sapphire lazer kullanımı ile bir vakum odasında düzeneğin kurulmasına başlanıldı. Aşağıdaki şekil MOT’ un üstten bir görünüşüdür. Kırmızı oklar gözlem hattı boyunca üçüncü ışın çiftleri ile lazer ışınlarını gösterir. Manyetik alan bobini odanın üzerindedir ve ikincisi doğrudan aşağıdadır.bose11

Lazer ışınlarının tüm 3 çiftinin tamamı manyetik alan bobinlerinin merkezinde kesişir. Burası MOT’ un oluşturulduğu yerdir. Son olarak, sadece manyetik tuzakta buharlaşmalar yapılacaktır. MOT’ dan manyetik alan tuzağına atomları yüklemek için, ara aşamalar olarak optik pompalama ve basınçlı MOT (CMOT) kullanılmıştır. Bu işlemler sonucunda kamera aşağıdaki görüntüleri yakalamıştır:

bose8 bose6

CMOT                                                                   MOT

Manyetik alan tuzağı

MOT, 800μK’ de yaklaşık 3x atom içerir ve birkaç milimetre genişliğindedir. CMOT, neredeyse tüm MOT grubunu muhafaza eder, ancak 400μK’ e kadar sıcaklığı düşürür. Son olarak, sıcaklık tekrar 900μ’ e kadar arttırılırken atomda, manyetik tuzak ilk MOT grubunun üçte ikisini tutar.

Bir yoğunlaşma yapmak için atomları tuzaklayıp soğutmak gerekir. Ancak, bu çalışma süreci için daha yüksek bir vakuma ihtiyaç vardır. Bu yüzden, yaklaşık torr basınç ile ikinci bir vakum odasına atomlar aktarılır. İlk diyagramın alt kısmı vakum odalarının ekseklerinden aşağı bakıldığında görüldüğü gibi bobin montaj sistemini gösterir. Manyetik alan bobinleri ilk vakum odasının altında ve üstünde süspansiyona alınmış ve alüminyum destekli kuleye monte edilmiştir. Kule montaj plakasına sabitlenmiştir. Montaj plakası çeviri aracına güvenli bir şekilde monte ekilmiştir. İkinci diyagram hem vakum odalarının hemde çeviri parçasının üstten bir görünüşüdür. Motor tüm manyetik tuzağı bilim hücresine yönlendirir ve manyetik tuzak içine yüklenip sol odadaki MOT’ a tuzaklanır. Atomlar 2 saniyelik bir süre içinde toplamda yaklaşık 500mm hareket eder.

bose10 bose9

Atomlar bilim hücresi içine konumlanır konumlanmaz , bulut popülasyonu 900μK sıcaklığı ile yaklaşık atomdur. Elde edilen faz uzayı yoğunluğu dir. BEC’ yi gözlemlemek için faz uzay yoğunluğu yaklaşık iki olmalıdır, bu yüzden, bulutun buharlaştırarak soğutmayı kullanarak sıkıştırılır ve soğutulur. Aşağıdaki şekil taban durumunda Zeeman alt seviyelerinin üçü ile buharlaştırarak soğutmayı gösteriyor. Buharlaştırarak soğutma, Zeeman yarılması tuzağın merkezinden uzaklığı ile artsın diye homojen olmayan bir manyetik alan varlığında uygulanmıştır. Doğru uzaklıkta Zeeman etkisi RF ışıması ile rezonansdaki m-sevileri arasındaki bir enerji geçişine neden olur (iki yeşil ok ile gösterilmiştir). Bu konumda bir atom, örneğin m=+1 seviyesinden m=0 seviyesine geçiş yapacaktır.

bose3

Şekilde görüldüğü gibi atomlar enerjilerine göre tuzağa yerleşirler ve bu enerjiler Boltzmann dağılımı ile ifade edilir. En çok enerjili atomlar ( şekildeki kırmızı renkli noktalar) daha az enerjili ( şekildeki mavi renkli noktalar) atomlardan tuzağın merkezinden daha ileri hareket edebilir ve RF alanı ile etkileşme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle buharlaştırarak soğutma daha soğuk, daha yogun bulutu geride bırakarak en çok enerjili atomları kaldırır. Daha sonra atomlar daha düşük bir ortalama enerjide başka bir Boltzmann dağılımı oluşturup ısıl dengeye ulaşır ve çarpışırlar. Boltzmann dağılımının yüksek enerjili kısmı bulutun toplam enerjinin oransız paylaşımını içerir, bu yüzden birkaç sıcak atomun koparılması bulutun ortalama enerjisini önemli ölçüde etkileyebilir. RF alanının frekansı git gide azaltılarak Bose-Einstain yoğunlaşması oluşturulana kadar sıcaklık düşürülebilir.

Sonraki görüntüler yoğunlaşmanın oluşumunu gösterir. RF alanının frekansı her aşamada not edilir. İlk görüntü termal olarak dağılmış atomlar ile soğuk bir bulutu (yaklaşık 1μK) gösterir. Sıcaklık düşürüldükçe yoğunlaşma, ortada görüntüde karanlık merkezi nokta ile belirtildiği gibi oluşmaya başlar. Buharlaşmayan kısım hala önemlidir. Sıcaklık daha da düşürüldüğünde üçüncü görüntüde görüldüğü gibi daha çok atom yoğunlaşmaya katılır.

Aşağıdaki renkli görüntüler önceki resimler için yoğunluk çizimlerini gösterir. Tekrar RF alanı frekansı her aşamada not edilir. İlk yoğunlaşmalar 4 mayıs 2004 yılında yapılmıştır.

Kaynak: http://galileo.phys.virginia.edu/research/groups/sackett/research.html

Kategori
Katıhal FiziğiTeori

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Fiziğin Evrensel Sabitlerini Keşfetmek: Parçacık Veri Grubu’ndan Gelen İçgörüler

    Fizik, evrenin davranışını yöneten temel prensipleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir disiplindir. Bu arayışın merkezinde, gerçekliğin temel taşlarını oluşturan sabitleri anlamak yatar. Bu sabitler, fizik yasalarının temeli olan kayalık zemin...
  • Manyetik Alan: Doğanın Gizemli Gücü

    Manyetizma, insanlık tarihinde binlerce yıldır bilinen ve kullanılan bir kavramdır. Antik çağlardan beri manyetik taşlar ve mıknatıslar insanların dikkatini çekmiş ve ilgisini uyandırmıştır. Ancak, manyetik alanın doğası ve etkileri...
  • Leptonlar

    Leptonlar ve nötrinolar, fizik dünyasının temel parçacıkları arasında önemli bir konumda bulunur. Standart Model içindeki temel parçacık teorisinde leptonlar, evrenin en küçük ölçeklerindeki yapıları anlamamıza yardımcı olan kritik bileşenlerdir....
  • Aktif karbon nedir ve nerelerde kullanılır?

    Aktif karbon veya amorf karbon karbon elementinin bir allotropudur. Geniş gözenek hacmi ve yüksek yüzey alanı gibi karmaşık yapıya sahip olmasının yanısıra biçimsiz yüzey şekline ve yüksek oranda karbon...