Fizikçiler Maddenin Yeni Bir Fazını Ortaya Çıkardı

Caltech’ de David Hsieh önderliğindeki bir grup fizikçi maddenin alışılmadık bir formunu keşfetti. Bu yeni faz, bilinen bir metal, yalıtkan veya mıknatıstan tamamıyla farklı bir şeydir. Elektronların alışılmadık bir...

Caltech’ de David Hsieh önderliğindeki bir grup fizikçi maddenin alışılmadık bir formunu keşfetti. Bu yeni faz, bilinen bir metal, yalıtkan veya mıknatıstan tamamıyla farklı bir şeydir. Elektronların alışılmadık bir düzeni ile karakterize edilen bu faz, yeni elektronik cihazlar için olasılıklar sağlıyor ve bazı malzemeler için (-100) dereceye yaklaşan yüksek bir sıcaklıkta bile direnç olmadan elektrik iletme yeteneğine sahip olma olarak bilinen, yoğun madde fiziğinde epeydir devam eden bir gizem olan yüksek sıcaklık süper iletkenliğine bir çözüm üretebilir.

Daha önce, topolojik yalıtkan olarak bilinen maddenin bir diğer formunu keşfeden grupta fizik profesör asistanı olan Hsieh “Bu fazın keşfi herhangi bir teorik tahmine dayanmayan tamamıyla beklenmedik bir şeydir” dedi. “Elektronik malzemelerin bütün alanı,  yeni makroskobik fiziksel özellikler aramak için çalışma alanları sağlayan ,yeni fazların keşfi ile ilerler”.

Hsieh ve arkadaşları elde ettikleri sonuçları Nature Physics’ in kasım ayı sayısında yayınladı . Hsieh’ in grubunda doktora sonrası araştırmacı olan Liuyan Zhao makalenin başyazarıdır.

Fizikçiler, bu keşfi çok kutuplu düzen denilen yapıya bakmak için , son zamanlarda geliştirilmiş bir lazer tabanlı ölçüm tekniğini test ederken yaptı. Çok kutuplu düzeni anlamak için ilk olarak elektronların iç yapısı boyunca hareket ettiği bir kristal düşünün. Belirli şartlar altında, yük düzeni diye bilinen fazı oluşturmak için, kristal içinde düzenli şekilde tekrarlayan  bu yükleri biriktirmek, enerjik olarak uygun olabilir. Bu tip düzenin yapı taşı olan yükler basit olarak skaler bir büyüklüktür- yani, sadece sayısal bir değer veya büyüklük ile tanımlanabilir.

Elektronlar, yüke ek olarak spin olarak bilinen bir serbestlik derecesine sahiptir. Spinler birbirleriyle paralel hizalandığında, bir ferromanyet oluştururlar. Bu tip bir manyeti soğutucularda kulanabilirsiniz ve kredi kartları üzerindeki bantta da kullanılabilir. Spin, hem bir büyüklüğe hem de bir yöne sahip olduğu için, spin düzeni fazı bir vektör ile tanımlanabilir.

Son yıllarda, fizikçiler bu tip fazları araştırmak için, çok sofistike teknikler geliştirmişlerdir. Peki, ya bir malzemedeki elektronlar bu yöntemlerden biri ile düzenlenmez ise ne olur? Başka bir deyişle, düzen bir skaler veya vektör ile değil ,fakat  matris gibi daha fazla boyutlu bir şey ile tanımlanırsa ne olur? Örneğin, düzenlenmiş fazın yapı taşı manyetik kuadrupol olarak bilinen, biri kuzey ve biri güneye yönelmiş , spinleri zıt yönlerde bir çift oluşturmuş olabilirdi. Madenin çok kutuplu düzeninin bu tür örneklerini geleneksel deneysel yöntemleri kullanarak belirlemek zordur.

Anlaşılan o ki, Hsieh’ın grubunun tanımladığı bu yeni faz, kesinlikle çok kutuplu düzenin bir tipidir.

Hsieh’ın grubu ,çok kutuplu düzeni saptamak için, bütün katılar tarafından sergilenen, ancak genellikle son derece zayıf olan optik harmonik üretimi denilen  yöntemi kullandı. Tipik olarak, ışığın tek bir frekansı tarafından aydınlatılan bir cisme baktığınızda, tüm ışığın cisimden bu frekansta  yansıdığını görürsünüz. Örneğin, bir duvara bir kırmızı lazer kalemi ile ışığı yansıtırsanız, gözünüz kırmızı ışığı saptar. Ancak, bütün malzemeler için gelen frekansın tam sayı katlarında yansıyan bir miktar daha ışık vardır. Bu yüzden kırmızı lazer kalemi ile,  biraz da mavi ışık duvara yansıyacaktır. Mavi ışığın yüzdesi toplam yüzdenin küçük bir kısmı olduğu için tam anlamıyla göremezsiniz. Bu çoklu duruma optik harmonikler denir.

Hsieh’ın grubunun deneyi, kristalin simetrisindeki değişimin, her bir harmoniğin gücünü farklı etkilemesinden faydalandı . Çok kutuplu düzenin ortaya çıkması, birçok özel yolla kristalin simetrisini değiştirdiği için, fikirleri bir kristalin optik harmonik tepkisi ; çok kutuplu düzenin etkisi olarak kullanılabilir  şeklindeydi.

Hsieh “ikinci harmonik frekansta yansıyan ışığın, bilinen kristal yapıdan tamamen farklı bir set simetriyi ortaya koyduğunu bulduk ,fakat bu etki temel frekansta yansıyan ışıkta gözlenmedi”, dedi. ”Bu çok kutuplu düzenin özel bir tipinin çok açık bir etkisidir”.

Bu araştırmacıların incelediği özel bileşik ,iridatlar olarak bilinen  sentetik bileşikler sınıfının  bir üyesi olan stronsiyum iridyum oksit (Sr2IrO4)’ tir. Son birkaç yılda, bakır oksit tabanlı bileşikler ve  kupratlar ile bazı özellikleri ortak olduğundan dolayı, Sr2IrO4  çok ilgi çekmektedir. Kupratlar, sadece 100 Kelvin’ i aşan (-173 Celsius derece) yüksek sıcaklıklarda süper iletkenlik gösteren malzeme ailesi olarak bilinir. Yapısal olarak iridatlar ve kupratlar çok benzerdirler. Ve kupratlar gibi, iridatlar da, kimyasal katkılama denilen bir süreç ile onlardan elektronlar çıkarılıp ya da eklendiğinde, giderek metalik hale gelen elektriksel olarak yalıtılmış anti-ferromanyetlerdir. Yeterince yüksek seviyede katkılama kupratları yüksek sıcaklıkta süperiletkenlere dönüştürecektir ve kupratlar yalıtkanlardan süperiletkenlere dönüştüğünde, malzemeden dışarı elektronları çıkarmak için ek bir enerji miktarı gerektiren ,“yalancı bant ” olarak bilinen gizemli bir faz aracılığıyla ilk geçiş sağlanır. Bilim insanları onlarca yıl, simetri özelliklerinin belirli bir grubu ile bir faz rekabeti ya da süper iletkenlik için gerekli bir öncül olup olmadığını-süper iletkenlik ile ilişkisini ve bu yalancı bant’ın kökenini tartıştı. Bu ilişki daha iyi anlaşılırsa, oda sıcaklığına yaklaşan sıcaklıklarda süper iletken malzemeler geliştirmenin mümkün olabileceğine bilim insanları inanıyor.

Ayrıca son zamanlarda, bir yalancı bant fazı Sr2IrO4 te gözlemlendi ve Hsieh’ in grubu, yalancı bant’ ın bulunduğu bir sıcaklık penceresi ve bir katkılama üzerinden varlığı tanımlanan çok kutuplu düzeni buldu. Araştırmacılar tamamen iki örtüşmenin olup olmadığını hala araştırıyor, ancak Hsieh yalancı bant olayı ve çok kutuplu düzen arasındaki bir bağlantıyı bu çalışmanın önerdiğini söylüyor.

Hsieh, “Kupratlarda bulunduğu gibi aynı türün Sr2IrO4 de süper iletkenlik imzaları gösteren diğer gruplar tarafından yapılan çok yeni çalışmalarda vardır” ve “ İridatlar ile kupratların son derece benzer yapısı göz önüne alındığında, belki de iridatlar bize yalancı bant ve yüksek sıcaklıkta süper iletkenlik arasındaki ilişki hakkında uzun süredir devam eden tartışmaların bazılarını çözmemize yardımcı olacaktır”, dedi.

Hsieh, yeni araçların geliştirilmesinin önemini vurguladığını ve bunun gerçekten eşzamanlı bir teknik geliştirilmesiyle sağlandığını söyledi.

Dahası; Hsieh, bu çok kutuplu düzenin daha birçok malzemede var olabileceğini söyledi .“Sr2IO4 göz önüne aldığımız ilk şeydir, bu yüzden bu düzenler diğer malzemelerde de çok iyi gizlenmiş olabilir ve bu tamamen bir sonraki çalışacağımız konudur”, dedi.

 

Kaynak:
http://phys.org/news/2015-10-physicists-uncover-phase.html

Kategori
BÜLTENKatıhal Fiziği

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...