Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası uzay istasyonu Dünya’nın etrafında dolanan büyük bir uzay aracıdır. Bu uzay istasyonu aynı zamanda bir laboratuvardır. Birçok ülkenin işbirliği ile oluşturuldu ve aynı şekilde bir çok ülkeden bilim insanı, burada beraber çalışmalar yürütmektedirler.

Uluslararası uzay istasyonu Dünya’nın etrafında dolanan büyük bir uzay aracıdır. Bu uzay istasyonu aynı zamanda bir laboratuvardır. Birçok ülkenin işbirliği ile oluşturuldu ve aynı şekilde bir çok ülkeden bilim insanı, burada beraber çalışmalar yürütmektedirler.

Uzay istasyonu, bir çok farklı parçadan meydana gelmektedir. Bu parçalar astronotlar tarafından birleştirildi. Uzay istasyonunun yörüngesi Dünya yüzeyinden 220 mil (354 km) yukarıdadır. NASA ve diğer ülkelerden bilim insanları burayı uzayda yaşam ve çalışma koşulları hakkında bilgi edinmek için kullanıyor. Bu bilgiler, bilim insanlarına uzayı keşfetmeleri için faydalı olacaktır.

Uluslararası Uzay İstasyonu Kaç Yaşında ?

Uluslararası uzay istasyonunun ilk parçası 1998 yılında bir Rus roket tarafından uzaya fırlatıldı. Bundan sonra ,başka parçalar da uzaya gönderildi ve istasyon 2 yıl içinde hazır hale getirildi. İlk astronotlar 2 kasım 2000 yılında buraya ulaştı. Zamanla başka parçalarda eklendi. NASA ve proje ortakları, uzay istasyonunu 2011 yılında bitirdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu Ne Kadar Büyüktür?

Uzay istasyonun içi ,5 yatak odalı bir ev büyüklüğündedir. Uzay istasyonu içerisinde 2 tane banyo-tuvalet , bir spor salonu ve büyük bir pencere yer almaktadır. 6 tane insan burada yaşayabilir. Neredeyse bir milyon pound(454 ton) ağırlığındadır. Bir futbol sahasını tamamıyla kapatacak kadar büyüktür. İstasyon içerisinde Amerika, Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerine ait laboratuvarlar vardır.

Uluslararası Uzay İstasyonu Hangi Parçalardan Oluşmuştur?

Uzay istasyonunun bir çok parçadan oluşmuştur. Bu parçalara modül adı verilir. İlk Modüller istasyonun çalışmasını sağlayan parçalardan oluşmuştur. Astronotlar da bu modüllerde kalır. Modüller node(düğüm) adındaki parçalarla birbirine bağlanmıştır.

Uzay istasyonunun kenarlarında Güneş panelleri yer almaktadır. Bunlar Güneş’ten gelen ışınları elektrik enerjisine dönüştürür. İstasyonun dışında robot kollar bulunmaktadır. Bunlar, astronotların istasyonun dışında hareket etmesine ve bilimsel deneylerin kontrol altında kalmasına yardımcı olurlar.

İstasyonda hava sızdırmayan kabinler kapı görevini üstlenir. Bunlar astronotların uzay yürüyüşlerinde dışarı çıkmalarına yardımcı olur.

Kenetlenme portlarda kapı gibi görev yaparlar. Bu portlar gelen uzay araçlarının istasyona bağlanmasına izin verir.

Uzay İstasyonu Neden Bu Kadar Önemlidir ?

Uzay istasyonu astronotlara adeta bir ev gibidir. İnsanlar 2000 yılından beri her gün burada yaşamaya devam ediyorlar. Burada Dünya üzerinde yapılamayacak deneyler yapılmaktadır.

Bilim insanları , insanlar uzayda yaşadığında ne gibi sonuçlar ortaya çıktığını araştırıyorlar. NASA, bir uzay aracının uzun yıllar boyunca çalışır halde nasıl tutulabildiğini burada öğrendi. Bu bilgiler gelecekte çok faydalı olacaktır.

NASA , insanları uzayın derinliklerine göndermeyi planlıyor. Uzay istasyonu bu plandaki ilk adımlardan biridir. NASA ,burada elde ettiği deneyimi , astronotları bir sonraki yolculuklara hazırlamak için kullanacaktır.

Kaynak : http://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/stories/nasa-knows/what-is-the-iss-k4.html

Kategori
Astronomi

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar