İnsanoğlu Ay’a ayak bastığından beri 40 yıl geçti. Bu bir zamanlar insanoğlunun gerçekleştirmek istediği en popüler uzay yolculuklarından biriydi. NASA’nın yaptığı araştırmaya göre , 10 yıl içerisinde oraya tekrardan gidip daha uygun ve kalıcı bir Ay üssü kurabiliriz.
Yeni araştırmaya göre , insanoğlu Ay’a daha önce yapılan hesaplama olan 100 milyar doların aksine yüzde 90 daha ucuza ayak basabilir.
Yeni düşük gider stratejisi, özel kesimden şirketlerle işbirliği sayesinde gerçekleşebilir ve Amerika hem devlet hem de özel şirketlerin dahil olduğu bir uluslararası Ay istasyonuna liderlik edebilir. Bu plan doğrultusunda , bu işbirliğine katılacak iki şirketin her birinden 5 milyar dolar gelecek şekilde ,5 ile 10 yıl içerisinde 10 milyar dolar masraf ile Ay’a dönebiliriz.
Astronotlar Ay yüzeyine indikten 10 -12 yıl sonra , Ayin buz yüzeyinden hidrojen çıkarıp ,NASA tarafından Mars’a gönderilen roketlerin veya diğer uzay araçlarının yakıtı olarak kullanmak için Ay yüzeyinde daimi bir uzay üssü kurmayı hedeflediler.
Araştırmaya göre Uzay araçlarının yakıtını buradan sağlamak Dünya’dan yapılan fırlatmalara göre çok daha az maliyetli ve çok daha az risklidir.
SpaceX ve Virgin Galactic gibi şirketlerin basarisi nedeniyle , özel şirketleri uzay yolculuklarında yer alırken görmeye alıştık. Fakat bu yeni araştırma her şeyi bir adim öteye götürerek uzay kapitalizmini ortaya çıkarıyor.
Önerilen Ay hidrojeni madeni yüzde 100 özel şirketler tarafından yönetilecek ve tüm plan özel sektör tarafından yapılacak yatırımlara bağlı. NASA’nın uzay yolculukları için harcayabileceği yıllık bütçe 4 milyar dolar olduğundan, Ay ile ilgili çok fazla haber göremiyoruz. Fakat bu yakın zaman içerisinde değişebilir
Kaynak:http://www.sciencealert.com/nasa-funded-study-envisages-a-permanent-moon-base-within-20-years