Araştırmacılar Endüstrinin ilk 7nm Devre Deneme Çipini Üretti

Araştırmacılar Endüstrinin ilk 7nm Devre Deneme Çipini Ürettiphys.org web sitesinin haberine göre :IBM Research liderliğinde ki bir araştırma ortaklığı, işlevsel transistörler ile yarıiletken endüstrisinin ilk 7nm (nanometre)’ lik devre...
Credit: Darryl Bautista/Feature Photo Service for IBM
Credit: Darryl Bautista/Feature Photo Service for IBM

Araştırmacılar Endüstrinin ilk 7nm Devre Deneme Çipini Üretti

phys.org web sitesinin haberine göre :

IBM Research liderliğinde ki bir araştırma ortaklığı, işlevsel transistörler ile yarıiletken endüstrisinin ilk 7nm (nanometre)’ lik devre deneme çipini ürettiğini duyurdu. Bu büyük buluş ,SUNY Politeknik Enstitüsünün Nano boyut bilim ve mühendisliği bölümünde yer alan Samsung (SUNY Poly CNSE) ve GLOBALFOUNDRİES ortaklığıyla gerçekleşti. Akıllı telefonlardan uzay araçlarına kadar her şeyde kullanılabilecek bu tırnak büyüklüğünde çiplerin içerisine 20 milyarda daha fazla devre anahtarı ve transistor sığdırılabilecek.

Araştırmacılar ,daha yüksek performans, daha düşük güç ve 7nm teknolojisi tarafından vaat edilen boyutların faydalarına ulaşmak için, geleneksel yarı iletken üretim yaklaşımlarından vazgeçmek zorunda kaldı. IBM Research liderliğindeki araştırma işbirliği tarafından elde edilen yeni yöntem ve teknikler arasında en dikkat çekeni Silikon Germanyum (SiGe) kanal transistörler ve çoklu seviyelerdeki Aşırı yüksek Ultraviyole (EUV) litografi entegrasyonu endüstride bir ilk olan yeniliklerden en dikkat çekenleridir.

Endüstri uzmanları bilişsel işlem, mobil üretimleri ,geleceğin cloud işlem ve büyük veri sistemleri gibi diğer gelişen teknolojilerin beklenen taleplerini karşılamak için 7nm teknolojisinin çok önemli olduğunu düşünüyorlar. IBM’ nin çip ar-ge çalışmasına ayırdığı 3 milyar doların bir kısmi bu buluş için harcandı. Bu basari, özel-kamu sektör ortaklığı altında GlobalFoundries, Samsung ve ekipman üreticileri ile New York Eyaletinin ortak kalkınma anlaşması sayesinde mümkün olmuştur. Bu grup çalışmalarını New York – Albany’deki SUNY Poly’s Nano Teknoloji Kompleksinde yürütüyor.

IBM Research in Başkan yardımcısı ve direktörü Arvind Krishna : “ Toplum ve is hayatinin yârinin bilgisayar ve cihazlarından en fazla şekilde yararlanabilmesi için 7 nm ve ötesine geçmek çok önemlidir”, dedi. “İşte bu yüzden IBM yâri iletken teknolojisini sürekli daha ileriye taşımak için agresif bir şekilde araştırmalarına devam etmektedir. Ortaklarımızla birlikte çalışarak, onlarca yıllık araştırmanın sonucu olan bu donum noktaları, Mikro elektronik endüstride ilerlemenin hızını belirliyor ve yıllardan beri gelen liderlik konumumuzda ilerlememizi sağlıyor.

Bugünün teknolojik tüm veri bilişim sistemleri ve mobil cihazlar 22 nm ve 14 nm teknolojisindeki mikro işlemcileri kullanıyor. 10 nm nin ise yaygın bir teknoloji olması bekleniyor kısa zaman içerisinde. IBM’in bu buluşu sayesinde , günümüz teknolojisi ile kıyaslandığında boyutsal olarak yüzde 50 küçülme sağlandı. Bu demektir ki , gelecek nesil teknolojilerde en az yüzde 50 güç/performans gelişmesi olacak.

Kaynak :http://phys.org/news/2015-07-industry-7nm-node-chips.html

Credit: Darryl Bautista/Feature Photo Service for IBM

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar