Elektron – İyon Çarpıştırıcısı

     Parçacık hızlandırıcısında bir dönüm noktası olan Elektron-iyon çarpıştırıcısı, tüm görünür maddeyi birbirine bağlayan kuvvetin yüksek çözünürlükteki anlık resmi olan hızlı bir ateş oluşturmak için protonları veya ağır...

     Parçacık hızlandırıcısında bir dönüm noktası olan Elektron-iyon çarpıştırıcısı, tüm görünür maddeyi birbirine bağlayan kuvvetin yüksek çözünürlükteki anlık resmi olan hızlı bir ateş oluşturmak için protonları veya ağır iyonları elektronlarla ışık hızına yakın bir hızda çarpıştırabilir.

Bir atom çekirdeğinin derinliğinde proton ve notronlarla birlikte, güçlü ve tam olarak anlayamadığımız gluonlar madde içerisine ve dışına doğru uçuşurlar.. Güçlü nükleer kuvvet taşıyıcısı bu temel parçacıklar, kuarkları bir arada tutan bir tür atom-altı “glue(tutkal)” gibi davranır.

Evrende çoğu görünür maddeyi proton ve nötronlar oluşturduğu için, özü gereği bu “glue(tutkal)”, yıldız tozundan gezegenlere ve insanlara kadar gördüğümüz her şeyi bir arada tutar. Ama bu önemli davranışı, her tarafa yayılan bağlayıcı gücü, dikkat çekecek derecede odağa çekmek zordur.

Yeni bir Elektron-İyon Çarpıştırıcısı, glue’nin gizemlerini çözmek için, zamanı bükme ve ışık hızında araştırmalar yapılmaya zorlanabilir.

Kaynak: www.bnl.gov/rhic/EIC.asp

Kategori
BÜLTEN

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar