Gama Işınlarıyla Görmek

Fermi Gama Işınları uzay  teleskobu tarafından üretilen en son gökyüzü haritası 7 yıllık gözlemler sonucunda elde edildi. Fermi Gama Işınları uzay  teleskobu haritaları tam olarak tüm  evreni başka bir renkte...

Fermi Gama Işınları uzay  teleskobu tarafından üretilen en son gökyüzü haritası 7 yıllık gözlemler sonucunda elde edildi.

Fermi Gama Işınları uzay  teleskobu haritaları tam olarak tüm  evreni başka bir renkte gösteriyor.

Bugün Fermi Büyük Alan Teleskobu grubu (LAT) yedi yıllık evreni  geniş bir gama ışınları bandında gözlemleri sonucu elde ettikleri en son verileri yayınladılar.

Gama ışınları Kozmos deki en yüksek enerjili ışınlardır. Onlar Galaksilerin merkezinde ki süper kütleli ara deliklerin yakınında hızlandırılan yüksek enerjili parçacıkların  Jetlerinden (başka parçacıklardan elde edilen parçacık grubu), patlayan yıldızların yakınındaki sok dalgalarından, ve çok hızlı şekilde donen çökmüş yıldızların yoğun manyetik alanlarından gelirler. Dünya üzerinde ise, gama ışınları nükleer reaktörlerden , simsek çakmasından ve radyoaktif elementlerin ışımasından  elde edilir.

Fermi Gama Işınları uzay  teleskobu ,alçak Dünya yörüngesinden  her üç saate bir bütün gökyüzünü  gama ışınları için tarar. Yeni ve gama Işınlarını sürekli olarak farklı enerjilerde yayan kaynakları yakalar ve ayrıca Gama ışınları patlaması diye bilinen pataklamaları gözlemlemek için normal seyrinden farklı, tek bir noktaya yönlendirilebilir.

LAT deney grubu , yıllar boyunca elde edilen verileri birleştirerek , periyodik olarak evrenin gama ışınları haritasını oluşturuyorlar. Bu renkli haritada , evrenin en aşırı olayları ve yüksek enerjili nesneleri çizilir.

Bütün gökyüzü haritaları tipik olarak evreni dünyadan görüldüğü gibi tüm gökyüzünü tek seferde gösterecek  şekilde ,bir elips olarak portre eder. Haritalar üzerinde gama ışınları sari, artan şekilde daha kısık gama ışınları kırmızı, mavi ve siyah şeklinde gösterilir. Tabii gama ışınları görünmez olduğundan ,bu renkler gerçek renkleri değildir.

Haritaların merkezleri  samanyolunun merkezi ile yönlendirilmiştir ve galaksimizin düzlemi haritanın ortası ile yönlendirilmiştir. Samanyolunun  düzlemi gama ışınları bakımından parlaktır. Parlak bandın altı ve üstündeki gama ışınlarının çoğu galaksimiz dışından geliyor.
Araştırma grupları  galaksimizin 30,000 ışık Yılı uzağında  çoğu özelliği ile sadece gama ışınları dalga boyunda gözüken gizemli ,ağır  ve genişleyen baloncuklar keşfettiler.

Bilim adamları  Fermi gökyüzü haritalarının farklı versiyonlarını oluşturuyorlar. Bunların bazıları sadece belli enerji aralıklarına yoğunlaşmış haritalar olacak.

“Farklı  enerjideki şeyleri ilişkilendirirseniz çok şey öğrenebilirsiniz”, diyor Araştırmacı Eric Charles. Farklı bir haritaya  bakıp tamamen farklı şeyler görürseniz, bu farklı bir süreç olması gerektiğini gösterebilir. Yararlı olacak bir şey varsa oda farklı dalga boyunda, olaylar arasında kıyaslamalar yapabilir ve onları ilişkilendirebilirsiniz.

Kaynak : http://www.symmetrymagazine.org/article/june-2015/seeing-in-gamma-rays

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar