Plüton’un Buz Dağları

Plüton’un ekvatorunun yeni yakın çekim resimleri dev bir sürprizi ortaya çıkardı.: buzlu yüzeyden yükselen ve yükseklikleri 3500 metreyi bulan çeşitli genç dağlar .100 milyon yılından daha eski olmayan ve...

Plüton’un ekvatorunun yeni yakın çekim resimleri dev bir sürprizi ortaya çıkardı.: buzlu yüzeyden yükselen ve yükseklikleri 3500 metreyi bulan çeşitli genç dağlar .

100 milyon yılından daha eski olmayan ve hala oluşmaya devam eden dağlar 4.56 milyar yaşındaki güneş sistemine göre genç oluyor. New Horizon araştırma grubunun jeofizik ve jeoloji uzmanları Plüton’un toplam yüzeyinin yüzde birinden az olan bu bölgenin jeolojik olarak hala aktif olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları bu yüzeyin güneş sisteminde görülen en genç yüzey olduğunu düşünüyor.

Dev gezegenlerin buzdan ibaret olan aylarından çok farklı olarak , Plüton diğer büyük gezegenlerden yerçekimsel etkileşimlerle ısınamıyor. Başka etkileşimlerle bu dağların oluşması lazım.

Plüton’un yüzeyinin çoğu nitrojen ve metan buzuyla kaplı olmasına rağmen , bu materyaller dağları oluşturmak için yeteri kadar güçlü değil.

Yakın resimler 1.5 saat önce , New Horizon Plüton’un yüzeyinden 770 000 km uzaktayken çekildi.

Kaynak :

http://www.nasa.gov/image-feature/the-icy-mountains-of-pluto

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar