Bu makinalar yeni bir temiz enerji kaynağı ile çalışıyor: Buharlaşan su

Türk Araştırmacı, grubu ile birlikte yeni bir temiz enerji üretme metodu keşfetti.Yeryüzünde her gün bir araştırmaya göre 1,000 trilyon litre su buharlaşıyor .Bu buhar şimdiye kadar keşfedilmemiş bir enerji...

Türk Araştırmacı, grubu ile birlikte yeni bir temiz enerji üretme metodu keşfetti.

Yeryüzünde her gün bir araştırmaya göre 1,000 trilyon litre su buharlaşıyor .Bu buhar şimdiye kadar keşfedilmemiş bir enerji kaynağıdır.

Colombia üniversitesindeki araştırmacılar bu buhar enerjisinin bir kısmını kullanabilecek yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji bir tohum gibi uygun şartlar sağlandığında yasayan bir mikroba filizlenen bakteri köklerinin özelliklerini kullanıyor. Fakat bu şartlar ortada yok iken ,bu bakteri kökleri bulduklarında çok iyi su emerler. Suyu emdiklerinde şişerler ve suyu kaybettiklerinde ise küçülürler. Bu olayı çok yıpranmadan sürekli tekrar tekrar yapabilirler.

Türk araştırmacı Özgür Sahin ve grubu bu küçük hareketi yakalamanın bir yolunu bulmaya çalıştılar. Çözümleri olan milyarlarca bakteri kokunu bir plastik banta yapıştırmaları ,Nature Communications dergisinde yayınladı. Bu Plastik bantlardan çoğu birbirine eklendi ve daha sonra bu küçücük bakteri kokunun her birinin şişme ve küçülmeleri yakalanmaya başlandı. Daha sonra ise faydalı bir sekle dönüştürüldü.

Bir çok farklı alandan oluşan bir grup mühendis ,biyolog ve kimyager birlikte çalışarak bu olayı kullanarak hareket edebilecek makineler tasarladılar.

Max Planck araştırmacısı told Quartz a göre Sahin in teknolojisi güneş enerjisi ile verimlilik konusunda yarışamaz .Fakat , Sahin e göre bu sistem yüzlerce kez daha ucuza mal olduğundan kullanılmaya başlaması hızlı olacaktır.

Su kaynaklarını böyle makinalarla kaplamanın iki faydası var : enerji kaynağına dönüşüyor ve buharlaşan su miktarını azaltıyor. Örneğin Japonya , hâlihazırda golleri güneş panelleriyle kaplamaya başladı.

Kaynak :

1)http://qz.com/429309/these-machines-can-capture-a-new-source-of-clean-energy-evaporating-water/

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar