Princeton Üniversitesi ve MIT üniversitelerinden iki ayrı araştırmacı ekip Elektronik endüstrisinde yeni bir çağ başlatabilecek olan ve Weyl Fermiyonu olarak bilinen kütlesiz parçacık teorisini destekleyen kanıtlar elde ettiler. Weyl Fermiyonu 1929 yılında Alman matematikçi ve fizikçi Hermann Weyl tarafından hipotezlendirildi. Hem parçacık hem de anti-parçacık gibi davranabilen ve kütlesiz olabilen bu parçacığı binaların blokları arasına yerleşen atom-altı parçacıklar olarak tanımladılar.
Başlangıçta , yanlışlıkla nötrino olarak tanımlandılar. Fakat 1998 yılında nötrinolarin çok küçük bir miktarda kütleye sahip olduğu bulundu. Araştırmacılar simdi 85 yıllık problemi çözdüklerini soyluyorlar . Her iki araştırma grubunun sonuçları da science dergisinde yayınlandı.
Temel olarak parçacıklar iki gruba ayrılırlar. Fermionlar maddeyi oluşturdukları söylenen parçacıklar ve bozonlar kuvvet parçacıkları ki maddeyi bir arada tutarlar. Bilinen diğer tüm fermionlarin kütlesi olduğu biliniyor. Bu Weyl fermionunu çok özel kılıyor.
Bu farklı özellikleri gelecekte elektronik cihazlarda inanılmaz derecede faydalı olabilir . Bu parçacıkların ne kadar yararlı olabileceğini ortaya koymak için daha fazla araştırma yapmak gerekecek.
Kaynak: