Mükemmel Derecede Doğru Bir Saat Yapmak Mümkünümdür?

Eğer her şeye geç kalan insanlardan biriyseniz , söyleyebileceğiniz bir bahaneniz daha var : Bilim insanları mükemmel derecede doğru bir saatin yapılmasının imkânsız olduğunu bilimsel olarak gösterdiler. Kötü haber...

Eğer her şeye geç kalan insanlardan biriyseniz , söyleyebileceğiniz bir bahaneniz daha var : Bilim insanları mükemmel derecede doğru bir saatin yapılmasının imkânsız olduğunu bilimsel olarak gösterdiler. Kötü haber ise , bunu basit bir şekilde kimseye açıklamayacak olmanız. Her şey, evrendeki her parçacığın aynı zamana tabi olmadığını ortaya koyan fiziğin temel yasalarına dayanıyor.

Einstein’ın görelilik teorisinde zaman genişleme konsepti bir parçacığın hızının ve nereden gözlendiğinin ,zamanı etkilediğini ortaya koyar. Saat üreticileri istediği kadar zamanı doğru gösteren bir saat ortaya koymaya çalışsınlar, fakat asla uzay-zaman yapısı arkasından dolanamayacaklar.

Polonya’daki Varşova üniversitesi araştırmacılarından biri olan Andrzej Dragan , “hesaplamalarımız şunu gösterdi ki, belli yüksek ivmelenme değerleri üzerinde , parçacıkların ışımasında bazı zaman düzensizlikleri olmak zorunda.”, dedi. “Eğer bu düzensizlikler , temel saatleri etkilerse (parçacık düzeyi saatleri), öyle ise Kuantum Alan Teorisi üzerine kurulmuş herhangi bir araç bundan etkilenecektir .” Bu yüzden mükemmel derecede zaman ölçümü yapmak bundan böyle mümkün olamayacaktır.

Araştırmacılar bu araştırmada temel parçacıklardan biri olan müonu incelediler. Hâlihazırda hızın zaman konseptini etkilediğini bilmemize rağmen(eğer parçacıkları farklı hızlarda hareket ettiğini gözlemlerseniz, farklı ışıma oranlarına sahip olduğunu görürsünüz) , yeni araştırma aynı etkilerin farklı ivmelenme değerlerinde de oluştuğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar sonuçlarını , the journal Classical and Quantum Gravity dergisinde yayınladılar. Bu sonuçlar 1970 de Kanada’da yapılan başka bir araştırma ile aynı sonuçları ortaya koyuyor.

Araştırmacılar ,“Eğer hesaplamalarımız deneysel olarak ispatlanırsa , uzay-zaman le ilgili bir çok bilgimizi sıfırdan tekrar düşünmek gerekecek. Sonuçlar ilginç olabilir “, dedi.

Kaynak :
http://www.sciencealert.com/here-s-why-it-s-actually-impossible-to-make-a-perfectly-accurate-clock

Resim : http://phys.org/news/2014-11-atomic-clocks-stability-fundamental-physical.html

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar