Geçen hafta, 4 süper ağır element aynı anda periyodik tabloya eklendi. Bir anda 4 tane elementi periyodik tabloya eklemek , büyük bir başarıdır, fakat daha fazla elementi bulmak için araştırmacılar birbirleriyle yarışmaya devam ediyorlar. 2012 yılında araştırmacılar 113,115,117 ve 118 numaralı elementleri bulduklarını duyurmuşlardı. Bu elementlerin keşfi 2004 ve 2012 yılları arasında Rusya’da ve Japonya’da yer alan Nükleer Fizik Hızlandırıcı Laboratuvarlarında yapıldı.
30 Aralık 2015 yılında the International Unions of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) , bu 4 element için yapılan keşfin Kabul edildiğini açıkladı . Bu Periyodik tablonun 7. sırasının tamamlandığı anlamına geliyor.
Yapılan keşiflerin ardından , bilim adamları bu elementlerin isim hakkını taşıyorlar. Japon araştırmacılar 113 numaralı elementi adlandıracaklar . Rus ve Amerikan işbirliği araştırmacıları ise 115,117 ve 118 numaralı elementleri adlandıracaklar.
Keşif yapılana kadar bu tüm süper ağır elementlere IUPAC tarafından geçici bir isim verilmişti. 113 numaralı element Ununtrium , 115 Ununpentium, 117 Ununseptium ve 118 Ununoctium olarak biliniyordu.
Süper Ağır Elementler
Rutherfordyumdan daha ağır elementler süper ağır elementler olarak bilinir. Radyoaktif ışıma ile daha hafif elementlere ışıdıkları için , doğada bu elementlerden bulunmuyor .
Bu yapay olarak oluşturulan süper ağır çekirdeklerin ışıma yârı ömürleri nano saniye ile dakikalar arasında değişmektedir.
Bu Elementler Nasıl Oluşturuldu ?
Süper ağır elementlerin atomları füzyon reaksiyonu ile oluşturuldu. Birbiri ile temasta olan iki tane su damlası düşünün , bunlar yüzey geriliminden dolayı bir araya gelip daha büyük bir su damlası oluştururlar.
Süper ağır elementlerin füzyon reaksiyonundaki problem , büyük sayıda protonları olduğu için, çok yoğun bir itici elektrik alan oluştururlar. Bunun üstesinden gelmeleri için ağır iyon hızlandırıcısı kullanılmak zorundadır. Bu çok verimli bir metot değildir.
Deney sonuçlarına göre , başarılı sonuç sadece milyonda bir çarpışmada ortaya çıktı. Böyle bir deneyi yapmak için büyük hızlandırıcı tesisleri , sofistike manyetik ayırıcılar , verimleri yüksek detektörler ve zaman gerekiyor.
113 numaralı element Japon bilim adamları tarafından 10 yılda keşfedildi.
Avustralyalı Araştırmacılar Yeni Elementlerin Peşinde
Şimdi araştırmacılar 119 ve 120 numaralı elementleri keşfetmek için yarışıyorlar. Yeni elementlerin keşfi için kullanılan Kalsiyum’un çok fazla proton sayısı yoktur ve daha fazla protona sahip uygun bir çekirdek şu anda mevcut değildir.
Peki, hangi çekirdeği kullanmak daha uygundur ? Avustralyalı ve Alman bilim insanları bu soruya cevap bulmak için birlikte çalışıyorlar. Bu proje Avustralya hükümeti tarafından destekleniyor .
Görünüşe bakılırsa 118 numaralı elementin üstündeki elementlere ulaşmak kolay olmayacak. Fakat aynı düşünceler, 1996 yılında 112 numaralı element keşif edildiğinde de vardı. Şimdi bize kalan tek şey bekleyip sonucu görmek.