Patlayan Balon Arkasındaki Fizik

Dikkatli bakarsanız , neredeyse her şeyin arkasında mükemmel bir bilimsellik yer aldığını göreceksiniz. Patlayan balonda bu liste yer alıyor. Fransız fizikçi Sebastian Moulinet , yüksek hızlı kamera yardımıyla balon...

Dikkatli bakarsanız , neredeyse her şeyin arkasında mükemmel bir bilimsellik yer aldığını göreceksiniz. Patlayan balonda bu liste yer alıyor. Fransız fizikçi Sebastian Moulinet , yüksek hızlı kamera yardımıyla balon patladığında tam olarak ne olduğunu ortaya koymak için bir araştırma yaptı.

Moulinet ve iş arkadaşı Mokhtar Adda-Bedia , balonun yüzeyindeki gerilimin patlama ile ilişkisini analiz ettiler. Sonuçlar , sadece iç basıncın değil , balonun kalınlığı ve şeklinin iki farklı yarılmaya sebep olduğunu ortaya koydu.

Balon çok şişirilmediğinde ,bir yada iki parçaya bölünüyor. Fakat belli bir şişirilme sınırı geçildiğinde 40’a kadar çatlaklar oluşuyor. Araştırmacılar bunun sadece balonda değil diğer materyallerde de doğru olduğunu düşünüyor. Bu yüzden araştırmalarına farklı materyallerle devam edecekler.

Yüzeydeki gerilim arttıkça , balonda daha fazla elastik enerji depolanır ve dolayısıyla enerji salmak için daha fazla sayıda çatlaklar gerekir.

Aşağıda deney ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

 

 

Kaynak : http://www.sciencealert.com/the-science-behind-a-bursting-balloon

Kategori
BÜLTENFizik

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar