Mısır Piramitlerinde Ölçülen Kozmik Parçacıklar , Nasıl Yapıldıklarını Ortaya Çıkarabilir

Uluslararası bir araştırmacı grubu Mısır’daki Bent Piramidinin içerisinde topladıkları kozmik parçacık verilerini analiz etmeye yakın zamanda başlayacak. Analizin 4600 yıllık yapının nasıl inşa edildiğini ve içerisinde gizli bir geçit...

Uluslararası bir araştırmacı grubu Mısır’daki Bent Piramidinin içerisinde topladıkları kozmik parçacık verilerini analiz etmeye yakın zamanda başlayacak. Analizin 4600 yıllık yapının nasıl inşa edildiğini ve içerisinde gizli bir geçit olup olmadığını ortaya koyması ümit ediliyor.

Araştırmacılar, geçen ay piramidin içerisinde çok hassas detektörler yardımıyla , Atmosferden sürekli üzerimize yağan müon atom altı parçacıkları ile ilgili veriler topladılar.

Müonlar , uzayın derinliklerinden gelen kozmik ışınlar Atmosferdeki atomlarla etkileştiği zaman oluşurlar . Dakikada her bir metrekareye 10,000 tane ışık hızına yakın hızlarda hareket eden müonun   düştüğü tahmin ediliyor. X-ışınları gibi uzay boşluğundan rahatça geçerler , fakat kalın taşlar gibi yoğun maddeler tarafından emilir yada yansıtılırlar.

Bu demek oluyor ki , araştırmacılar bir noktadan yeteri kadar uzun zaman müonları ölçerlerse , bu parçacıkların nasıl bir yüzeyden geçtiğinin resmini oluşturabilir. Bu tekniğe müon radyografi adı verilir ve yaygın olarak volkanik yapıların yapısını haritalandırmak için kullanılır.

Piramitlerin nasıl inşa edildiği ile ilgili yüzde 100 ispatlanmış henüz bir teori yoktur. Piramitler hakkında bildiklerimiz teori ve hipotezlerden ibaret. Araştırmacılar yaptıkları şeyin teknolojiyi kullanarak var olan teorileri ispatlama yada değiştirmeye çalıştıklarını söylediler.

Araştırmacılar kozmik parçacıklar yardımıyla piramidin yoğun ve boş kısımlarını görmeyi başarırlarsa , nasıl inşa edildiğine dair gizemi ortaya çıkarabilirler.

Araştırmacılar önümüzdeki ay diğer piramitlerden de ayni şekilde veri elde etmeyi düşünüyorlar.

Kaynak : http://www.sciencealert.com/cosmic-particles-collected-inside-pyramids-could-help-reveal-how-they-were-built

Kategori
BÜLTENFizik

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar