Almanlar İki hafta önce yeni nükleer füzyon makinelerinde hidrojeni 80 milyon °C dereceye kadar ısıtarak saniyenin dörtte biri gibi bir zaman süresince bir hidrojen plazma bulutu oluşturmayı başardılar . Bu on yıllarca zamandır araştırılmakta olan kontrol edilebilir nükleer füzyon için önemli bir adımdı. Eğer Güneş’e yakıt sağlayan hidrojen plazmasından enerji üretebilirsek , bu pratik olarak limitsiz temiz enerji anlamına geliyor.
Şimdi ise Çinli fizikçiler, deneysel Gelişmiş Süper-iletken Tokamak(EAST) adını verdikleri kendi nükleer füzyon makinelerinin hidrojen plazmasını 49.999 milyon °C derecede 102 saniye boyunca ürettiklerini duyurdular.
Bu ulaşılan sıcaklıklar İsviçre’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcında elde edilen 4 trilyon °C dereceden çok daha küçük bir sıcaklıktır. Bu sıcaklık Güneş’in merkezindeki sıcaklıktan 250 bin kez daha sıcaktır .
Bu inanılmaz derecede yüksek sıcaklıkları uzun süreler boyunca üretebilmek kontrol edilebilir nükleer füzyon için bir şarttır. Kontrol edilebilir füzyon da manyetik alanlar yardımıyla plazmanın makine duvarlarına teması engelleniyor.
Şu anda var olan nükleer fisyon tesislerinde ,enerji çekirdeğin daha küçük bir çekirdek ve nötronlara bölünmesi ile elde ediliyor. Nükleer fisyon verimli olduğunda , ortaya çıkan enerji kömürden elde edilen enerjiden milyonlarca defa daha verimlidir .Fakat tehlikeli radyoaktif atıkları kontrol etmek inanılmaz derecede pahalı bir işlemdir.
Bu yüzden dolayı nükleer füzyondan enerji edebilmek çok önemlidir: inanılmaz derecede yüksek sıcaklıklarda çekirdekler birleştiğinde , çok büyük miktarlarda enerji açığa çıkar ve herhangi bir radyoaktif atık oluşmaz.
Tek sorun çok daha büyük sıcaklıklar gerektirmesi .Nükleer fisyonda birkaç yüz°C derece sıcaklıklar yeterli iken nükleer füzyonda Güneş yüzeyindeki şartların elde edilmesi gerekiyor. Bir kaç milyon°C dereceden bahsediyoruz.
Aslında yaptığımız makinalar reaksiyonlarına sıfırdan başlayacakları için Güneş yüzeyinden çok daha büyük sıcaklıklara ulaşmamız gerekiyor. Almanların 1 milyar dolarlık stellarator adını verdikleri makineyi yapan uzmanlar , ideal sıcaklığın 100 milyon°C derece olduğunu belirttiler.
İşte Çinli bilim insanlarının geçen hafta ulaşmak istedikleri sıcaklık bu idi, fakat ancak 50 milyon dereceye ulaşabildiler. Hedefleri ise 100 milyon°C dereceye ulaşmak ve plazmayı bu sıcaklıkta 17 dakika boyunca (1,000 saniye) tutabilmek. Alman bilim insanları ise plazmayı 30 dakikaya kadar tutabileceklerine inanıyorlar.
Hala nükleer füzyondan enerji elde edebilmek için çok uzağız , fakat bilim insanları buna ulaşabilmek için büyük ilerlemeler kat ediyorlar. İnsanlığın günümüzdeki en büyük sorunu olan enerji probleminin ortadan kalktığını görebilmek için sabırsızlanıyoruz.
Kaynak : ScienceAlert