Fermilab Bilim İnsanları 4 Kuark Yapısında Yeni Bir Parçacık Keşfetti

Amerikan Enerji Bakanlığı laboratuvarı Femilab’daki DZero araştırma grubu bilim insanları egzotik parçacık ailesine eklenmek üzere 4 kuark yapısındaki yeni bir parçacığı keşfettiler.  Kuarklar noktasal parçacıklardır ve genelde iki yada...

Amerikan Enerji Bakanlığı laboratuvarı Femilab’daki DZero araştırma grubu bilim insanları egzotik parçacık ailesine eklenmek üzere 4 kuark yapısındaki yeni bir parçacığı keşfettiler.

 Kuarklar noktasal parçacıklardır ve genelde iki yada üçünün bir araya gelmesiyle başka parçacıklar oluştururlar, bunlara örnek vermek gerekirse proton ve nötron 3 kuark yapısındadırlar. Doğada bilinen 6 çeşit (çeşni ) kuark vardır : yukarı , aşağı, tuhaf, tılsımlı, alt ve üst kuarklar. Ayrıca bunların her birinin karşıt maddeleri vardır.

Bilim insanları 60 yıldan uzun bir zamandan beri yüzlerce iki ve üç kuark yapısındaki parçacıklar gözlemlediler.

Screen Shot 2016-02-27 at 2.25.12 AM

2003 yılında Japonya’daki Belle deneyinde dört kuark yapısının ilk kanıtları bildirilmişti. O zamandan beri fizikçiler birçok farklı 4 kuark yapısında parçacık gözlemledi. Fakat DZero bilim insanları tarafından keşfedilen parçacık, 4 farklı çeşniden oluşan ilk 4 kuark yapısındaki parçacıktır.

 DZero Fermilab’da(Tevatron hızlandırıcısı) bulunan iki deney odasından biridir. Tevatron 2011 yılında emekli olmasına rağmen , daha önce elde edilen verilerin analizine devam edilmektedir.

 DZero bilim insanları ilk başlarda bunun yeni bir parçacık olduğuna inanmadıklarını bildirdiler. Bir kaç kez ayrı kişiler tarafından yapılan hesaplamalardan sonra ,bunun yeni bir parçacık olduğuna inandılar.

 Parçacığa X(5568) (5568 Mega elektronVolt olan kütlesinden dolayı)5568 adını verdiler. X(5568) yukarı , aşağı, tuhaf ve alt kuarklardan oluşmaktadır.

4 kuark yapısı doğada çok karşılaşılan bir durum değildir ve doğada bunun oluşmasını engelleyen herhangi bir şey olmamasına rağmen , bilim insanları onları 2 ve 3 kuark yapısı kadar iyi bilmiyorlar.

 Bilim insanları şimdi bu parçacığı daha iyi tanımak için deneyler yapacaklar.

 Bu araştırmada 18 ülkeden 75 üniversite katkıda bulundu.

Kaynak : SymmetryMagazine

Kategori
BÜLTENDeneyFizikParçacık Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar