Türkiye’nin en popüler, en eğlenceli bilim insanlarında biri olan Sinan Canan Değişen Beynim isimli eseriyle okurlarına “hayat”ı sinir-bilimiyle anlatıyor.
Tuti Kitap’tan çıkan Değişen Beynim isimli çalışmasında Sinan Canan, beyine dair akla gelebilecek birçok soruyu sinir-bilimlerinin ışığında kolay okunup anlaşılacak bir şekilde ele alıyor. Yazar önemli gördüğü konuları günlük hayatı ilgilendirecek bir çerçeveleme içinde okuyucuya ulaştırıyor. Kolay okunan ve kolay anlaşılan bu bilim kitabı standart bir bilim veya beyin kitabı değil. Daha ziyade, bu kitap, bir beyin bilimcisi ve beyin anlatıcısının sevdiği konularda okuyucularıyla hasbıhali gibi duruyor. Sinan Canan, Değişen Beynim isimli çalışmasını şu cümleler ile özetliyor; “beyni olan herkesi, beynini hayatında daha verimli kullanmak isteyen herkesi ilgilendirebilecek konuları öne çıkartmaya gayret ettiğim bir çalışma oldu bu kitap.” On bölümden oluşan kitap sıralı ve didaktik bir tarzda planlanmamakla birlikte okuyucuya günlük hayat içinde yer alabilecek konularıyla bir metin sunuyor. Okur Değişen Beynim isimli bu çalışmada hem sinir sistemi hem de insan psikolojisiyle hem de çeşitli sinir sistemi bozukluklarıyla ilgili temel bilgilerle karşılaşıyor. Kitabın son bölümünde Sinan Canan insanı “insan” yapan özelliklerin sinir-bilimsel açıklamalarını yapıyor.
Sinan Canan Kimdir?
Doç. Dr. Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamlayarak 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. Bu süreçte sinirbilimleri ve deneysel epilepsi konuları üzerinde çalıştı.
Dr. Sinan Canan, 2010 yılında Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı ve Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde 5 yıl; Ankara Turgut Özal Üniversitesi‘nde de 1 yıl çalıştı. Halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı‘nda görev yapmaktadır. Bilimsel araştırmalarını son yıllarda sinir sisteminde kaotik ve fraktal özellikler konularında yoğunlaştıran Dr. Sinan Canan aynı zamanda Kaos Teorisi, Karmaşıklık, Fraktal Geometri, Doğadaki biçimler, Öğrenme, Lisan ve afazi, Zihin ve Beyin gibi konularda ülke çapında genel dinleyiciye yönelik konferans ve programlar da düzenlemektedir. Dr. Sinan Canan’ın “Fraktal Düşünceler” adlı, bilim ve bilim felsefesi denemeleri tarzında yayınlanmış bir kitabı da bulunmaktadır.