Kola yapıştırılan Bu Bant Terimizi Kullanarak Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmamıza Olanak Sağlıyor

Son bir kaç yıldır bilim insanları daha rahat ve daha kullanışlı şekilde şeker hastalarının kan şekerini kontrol altında tutmanın yollarını araştırıyorlar. Dae-Hyeong Kim tarafından liderlik yapılan Güney Kore Temel...

diabetes-patch-2Son bir kaç yıldır bilim insanları daha rahat ve daha kullanışlı şekilde şeker hastalarının kan şekerini kontrol altında tutmanın yollarını araştırıyorlar. Dae-Hyeong Kim tarafından liderlik yapılan Güney Kore Temel Bilimler Enstitüsündeki bir araştırma grubu yeni keşfettikleri bir bant yardımıyla kan şekerini düzenli olarak ölçerek , gerektiğinde kana gerekli ilaçları enjekte edebileceklerini duyurdular. Yaptıkları çalışma dün Nature NanoTechonolgy dergisinde yayınlandı.

 Bu Buluş Nasıl Çalışıyor?

Geliştirdikleri bantta ,karbon atomlarından yapılmış olan ve giyilebilir cihazlarda sıklıkla kullanılan çok dayanıklı ve esnek bir materyal olan grafeni kullandılar. Geçmiş yıllarda bilim insanları grafeni kullanarak benzer bantlar geliştirmeyi denediler ,fakat grafenin çeşitli özellikleri şeker seviyesini ölçmeyi zorlaştırdı. Grafenin kabiliyetini artırmak için materyale altın parçacıkları ve etrafına bir altın örgü eklendi.

Şeker hastası bir insan bu banttı koluna yapıştırdığında , cihaz kişinin derisindeki teri yakalar. Bantta yer alan sensörler ,yüksek glikoz miktarını tespit edecek terdeki pH’i ve sıcaklık değişimini ölçerler. Şayet yüksek şeker miktarı tespit edilirse, bantta yer alan ısıtıcılar , bant içerisindeki kaplamanın çözünmesine neden olur ve bu mikro iğnelerin , kan şekerini ayarlayan ve yüksek kan şekerini düşüren metformin adı verilen ilacı kana enjekte etmesini sağlar.(merak ediyorsanız bir mikro iğne enjeksiyonu ya hiç hissedilmez yada çok hafif bir sızlamaya neden olur) Kan şekeri değerleri ayrıca wireless yardımıyla bir mobil cihaza gönderilerek kişinin bu değerleri rahatlıkla görmesi sağlanır.

Araştırmacılar bu şekildeki kontrol ve ilaç enjeksiyonunun sayesinde, şeker hastalarının kan şekerini günlük olarak daha rahat bir şekilde kontrol altında tutmalarına imkan vereceğini düşünüyor.

Sonraki Aşama

 Araştırmacılar banttı şeker hastası olan bir fare ve iki yetişkin insan üzerinde test ettiler. Gelecekte , banttı daha çok insan üzerinde denemeden önce enjekte ettikleri ilaç miktarını insanlara yetebilecek şekilde arttırmaları gerekecek.

 Eğer sonraki aşamalar başarılı şekilde gerçekleşirse bu bant seker hastalarının hayatını çok daha kolaylaştırabilir.

 Kaynaklar:

1- http://www.popsci.com/this-wearable-patch-uses-sweet-to-monitor-blood-glucose-levels?src=SOC&dom=fb

2-http://www.nature.com/articles/nnano.2016.38.epdf?referrer_access_token=SAmwKDC0YMKgcjCtrUPecdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NPG8MGA3Em4KTvak0_BvkGeRYPgxIV8KR2JmybBRiUxATNe6fos7rg0esEsxLEKlbfIAEGiXDq7Rkg9AQKHJ0To1KCik5j0lelFbCI-DP76iwU3hjNjo-YpvL76MTQ3l62ithY-CH-KsoPdrZo5U701m3cZ176_n7e9Ph08P5prOCxk8u3UuZesh0YXQ0zunYqUkgdcbOQGXrtbXjIvZcx&tracking_referrer=www.popsci.com

Kategori
BÜLTENFizikKatıhal Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar