Astronomlar Lazer İle Şimdiye kadar Yapılmış En Güçlü Yapay Yıldızı Oluşturdular

Astronomlar ,Uzak yıldız ve gezegenleri görebilmek için , Dünya’nın atmosferinden kaynaklanan bulanıklığı gidermeleri gerekiyor. Bunun için de ekipmanlarını iyi kalibre etmeleri lazım. Astronomlar bunu lazerler yardımıyla   “kılavuz yıldız” adını...

Astronomlar ,Uzak yıldız ve gezegenleri görebilmek için , Dünya’nın atmosferinden kaynaklanan bulanıklığı gidermeleri gerekiyor. Bunun için de ekipmanlarını iyi kalibre etmeleri lazım. Astronomlar bunu lazerler yardımıyla   “kılavuz yıldız” adını verdikleri yapay yıldızlar oluşturarak gerçekleştiriyor.

 Araştırmacılar, Şili’de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Paranal isimli gözlemevinde dört lazer kılavuz gezegen tesisi(4LGSF) adını verdikleri sistemle, şimdiye kadar ki en güçlü kılavuz yıldızı oluşturmayı başardılar.

 Geçen eylül ayından beri test edilen yeni sistem, dört tane 29.9 cm ,22 –watt lazer demetinin atmosfere doğru ateşlenmesiyle çalışıyor. Bu şekilde gökyüzü işaretleniyor.

Dört lazer kılavuz yıldız tesisi 22-watt lazer demetini kullanarak atmosferde yer alan sodyum atomlarının parlamasına neden olur ve böylece gerçek bir yıldız gibi görünmelerini sağlar.

Eğer astronomlar bu şekilde kılavuz yıldızlar kullanmazlar ise resim kalitesi çok düşer ve elde edilen resimler bulanık gözükür. Bu tür sistemlere uyarlanabilir optik sistemler denir.

İlk kılavuz yıldız 1950’lı yıllarda önerilmesine rağmen, ancak 1990’larda bilgisayar gücünün artmasıyla bunların kullanımı mümkün oldu.

Bu sistemler, basit bir şekilde kılavuz yıldızları kullanarak ışığın nasıl büküldüğünü tespit ediyor. Elde edilen veriler teleskobun kendisini ışığın geldiği yönde düzeltmesine yardımcı oluyor.

Umuyoruz ki böyle güçlü bir lazer sistemi sayesinde oluşturulan yeni kılavuz yıldızlar , çok uzakta yer alan cisimlerin daha yüksek çözünürlüklü resimlerinin araştırmacılar tarafından yakalanmasına yardımcı olur.

light-skyy (1) lights-sky

Kaynak :ScienceAlert

Kategori
AstronomiBÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar