Bilim insanları sürekli olarak nano-teknolojiyi daha iyi geliştirebilme metotlarını araştırıyorlar.
Bu kadar küçük boyutlarda çalışırken, normal ölçüm aletleri çok büyük olduğundan sıcaklığın nasıl artıp azaldığını ölçmek neredeyse imkânsızdır.
Bunun farkında olan Kanadalı bilim insanları dünyanın en küçük programlanabilir termometresini DNA’dan yapmayı başardılar. Yeni termometre insan saçından yaklaşık 20,000 kez daha küçüktür.
Montreal Üniversitesindeki bilim insanları , bu buluşu 60 yıllık başka bir buluştan ilham alarak yaptı. Buna göre DNA molekülünü belli bir sıcaklığa kadar ısıttığımızda molekül açılır. Bilim insanları bir süre bunun yeni termometrenin çalışma prensibi olarak kullanılıp kullanılamayacağını düşündü.
Biyokimyacıların kısa zaman önce protein veya RNA gibi biyo-molekülleri canlı organizmalarda nano-termometreler olarak kullanması , araştırma grubunu harekete geçirdi.
Araştırmacılar bu doğal termometrelerden yola çıkarak belli sıcaklıklarda açılıp kapanan DNA yapıları oluşturdular. Bilim insanları DNA yapılarına optik ileticiler ekleyerek , sıcaklığın fonksiyonu olan ve kolayca ölçülebilen sinyaller üreten 5 nm büyüklüğünde termometreler yaptılar.
Araştırma grubu bu termometreler sayesinde , daha önce cevaplanamayan bir çok sorunun cevabını bulmayı umut ediyorlar.
Buluşu yapan grup termometrelerini elektronik cihazlarda kullanabilecek seviyeye getirmek için çalışmalarına devam ediyor.
Çalışma Nano Letters dergisinde yayınlandı.
Kaynak : ScienceAlert