Eğer daha önce iyi durumdaki bir cep telefonu yada bilgisayarınızı, bataryası kullanılamaz hale geldiğinden dolayı yenilemek zorunda kaldıysanız, sizi çok iyi anlıyoruz. Lityum-iyon bataryalarla çalışan cihazlarda , bataryaların performansı kısa zaman içerisinde düşer .Peki ama, bataryanızın bakımını daha iyi yapabilirimsiniz? Bataryaları hatalı mı şarj ediyorsunuz? Ya da , aldığınız ucuz şarj aleti mi buna sebep oluyor?
Bir lityum –iyon bataryasında , iyonlar pozitif ve negatif elektrotlar (anot ve katot ) arasında hareket ederek cihazınızı çalıştırmak için gerekli enerjiyi verirler. Batarya şarja takıldığında iyonlar zıt yönde hareket ederek , kimyasal reaksiyonu zıt yönde gerçekleştirirler. Zamanla elektrotlar yıpranır ve bataryanın kapasitesi düşer .
Bir lityum-iyon batarya üretildikten hemen sonra kapasiteden düşmeye başlar . Çünkü, kullanılmasa bile kendi kendine deşarj olur. Bu yüzden , aldığınız cihaz ne kadar yeni üretilmişse o kadar iyidir. Eski bataryalar , kaçınılmaz şekilde daha çabuk ölür.
Fakat , asıl yıpranma şarj- deşarj döngüsü başladığında devreye girer. Muhtemelen nasıl şarj yapmanız gerektiği ile ilgili bir çok defa öğüt almışsınızdır. Bunlardan en sık bilineni ; şarj döngüsünü azalttığından dolayı, bataryayı tamamen boşaldıktan sonra şarj etmektir. Fakat bu nikel kadmiyum bataryalarda geçerlidir, lityum –iyon bataryalarda çok fazla bir etkisi yoktur.
Peki bataryayı daha iyi nasıl kullanabiliriz? Bu çok zor bir soru. Fakat, şunu biliyoruz: bataryanızı tamamen şarj olmuş halde prize takılı bırakmamanız gerekir. Ayrıca , bataryayı yüzde 100 şarj etmekten de kaçınmanız gerekiyor.
Eğer gerçekten bataryanızın ömrünü arttırmak istiyorsanız şarjını yüzde 40 ile yüzde 80 arasında tutmalısınız. Sürekli olarak yüzde 100 ‘den sıfıra ve sıfırdan yüzde 100’e şarj etmek bataryanızı çok yıpratır.
Bu arada hangi şarj cihazını kullandığınızın herhangi bir önemi yok. Farklı markaların bataryayı yıpratması çok zor.
Aslında ,bataryaların performansı ile ilgili olarak, şarj döngüsünden çok daha önemli bir şey var : sıcaklık . Lityum –iyon bataryalar yüksek sıcaklıktan çok etkilenir. Bataryalar için en iyi sıcaklık 16 ile 22 santigrat derece arasıdır. 35 santigrat derecenin üstündeki sıcaklıklar yıpranmayı hızlandırır. Bataryanın aşırı ısınmasına neden olmak, bataryanın en büyük düşmanıdır. O yüzden bataryanızı asla Güneş ışığı altında bırakmayınız.
Eğer kullanmadığınız bir bataryanız varsa, onu 15 santigrat derecede ve yüzde 40 şarj olmuş halde tutmak en iyi yoldur. Düşük sıcaklıklar , yüksek sıcaklıklar kadar zararlı olmasa da , bataryanızı dondurucu sıcaklıklardan da uzak tutun.
Kaynak :ScienceAlert