Juno Hız Rekoru Kırdı: Saatte 265,500 Kilometre

Juno  uzay aracı, 4 Temmuzda  Jüpiter’in yörüngesine oturduğunda sadece bir çok bilimsel zorluğu yenmedi , aynı zamanda bir Guinness dünya rekoru kırdı.  Juno’nun Jüpiter etrafındaki yörüngeye oturması için, NASA...

Juno  uzay aracı, 4 Temmuzda  Jüpiter’in yörüngesine oturduğunda sadece bir çok bilimsel zorluğu yenmedi , aynı zamanda bir Guinness dünya rekoru kırdı.

 Juno’nun Jüpiter etrafındaki yörüngeye oturması için, NASA tarafından  çok karmaşık fiziksel hesaplamalar yapıldı. Juno aynı zamanda 40 yıldır kırılamayan en hızlı uzay aracı rekorunu da kırmayı başardı. Juno  265,500 km/saat hıza ulaşmayı başardı. Bu hıza roketler, kendi motoru ve Dünya ile Jüpiter’in kütle çekimi kuvveti sayesinde ulaşabildi.

Bu yüksek hıza rağmen Jüpiter’e ulaşması 5 yıl sürdü .

Jüpiter Dünya’dan  869 milyon kilometre uzaktadır, ancak  Juno’nun Jüpiter’e yolculuğu düz bir çizgi boyunca olmadı . Juno , öncelikle Dünya etrafında dolandı ve gezegenimizin kütle çekiminden faydalanarak kendisini Jüpiter’e doğru itti  ve böylece toplamda 2.74 milyar kilometre yol kat etmiş oldu.

NASA’dan alınan bilgiye göre;  Juno Dünya etrafında dolanırken(buna kütle çekimi yardımı deniliyor) ,Dünya’nın  Güneş etrafındaki dönmesinden elde ettiği momentumun bir kısmını kullanarak Jüpiter’e ulaşabildi.  Bunu yapmadan Juno’nun Jüpiter’e varması imkânsızdı, çünkü roketler sadece belirli bir yere kadar mesafe almasını sağlıyor.

Juno, Jüpiter yörüngesine girmeden önce yavaşlaması gerekiyordu, eğer yavaşlamazsa sadece Jüpiter’in yanından uçup giderdi. Öncelikle çok daha hızlı dönmeye başladı , dakikada 3 yerine 5 kez dönmeye başladı. Bu daha çok dengede kalmasını sağladı. Juno daha sonra motorlarını ters yönde  35 dakika boyunca ateşleyerek  yavaşladı. Daha yavaş hız Juno’nun yörüngeye girmesini sağladı.

Daha önce kırılan hız rekoru ,17 Nisan 1976 yılında Helios 1 uzay aracı tarafından kırılmıştı. Helios 1 saatte 241,000 km hiza ulaşmayı başarmıştı.

NASA’nın 2018 yılında Güneş’i incelemek için göndermeyi planladığı uzay aracı, muhtemelen Juno’dan en az 3 kez daha hızlı giderek tüm zamanların uzay hız rekorunu kıracak.

Kaynak : TECHINSIDER

Kategori
AstronomiBÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
4 Yorum
  • adem
    30 Kasım 2018 at 4:38 pm

    yalan. NASA, 19800 km hıza ulaşıldığında ortaya çıkan 3800 derecelik ısıdan koruyacak bir zırh denemesi yaptı, zırh parçalandı. NASA, kendi kendini yalanlayan dünyanın en büyük bilim dolandırıcısıdır. Kendi açıklamasıyla Mars, 2020 Temmuz-Ağustos ayalarında dünyaya en yakın mesafe olan 55milyon km olacak demişti, ve 6 ayda ulaşacağız demişti. Marsa göndereceği aracı da bu tarihlerde fırlatacaktı. Insight aracını 6 ayda 3 sene önce fırlattıp gitti! İnanırsan tabi… Adamlar ayaküstü bin yalan atıyor. Bütün bu teknoloji bilişim alt yapısında çalışıyor. Kullandığınız teknolojilerde kullanılan metaryeller birkaç yüz derecelik ısıya dayanabiliyor mu? Bütün bunları düşünürseniz fırıldakları bir bir görürsünüz. inanmayın amerika tarihinin en ezik dönemini yaşıyor ve kaybettiği itibarını ve gücünü 50’li yıllardaki Aya gittik palavrasına benzer Marsa gidiyoruz diyerek ve bunu da dünyaya inandırarak geri kazanmaya çalışıyor. Ben Ekozosferin üzerine çıkamadıklarını kanıtlayacak binlerce delil ortaya koyarım. Onların ortaya koyacakları tek delil ise bilim kurgudur. mail adresimi yayınlamayın lütfen. teşekkürler

  • Sedat
    3 Mart 2019 at 9:34 am

    Biri de şunu izah edebilir mi? Çok soru var ama şimdilik bu yeter. Uzay aracı diyelim ki dünyadan tur atarak o momentumu aldı ve 265bin Km hızla jüpitere doğru yola çıktı. Jüpitere varmadan o sonduz uzay boşluğunda müthiş hızla giderken hızını 265bin’den kaç km hıza düşmesi lazım ki jüpiterin yörüngesine yerleşebilesin?

  • Cevap Yaz

    ETKİNLİKLER

    There are no upcoming events.

    TWİTTER

    Benzer Yazılar