Kara Madde Gizemini Korumaya Devam Ediyor

Large Underground Xenon  (LUX) deney grubu ,topladıkları son verilerde  kara maddeye dair herhangi bir iz bulamadıklarını duyurdu. Yeni elde edilen veriler, 2014 ‘ten 2016’a kadar toplam 300 gün boyunca...

Large Underground Xenon  (LUX) deney grubu ,topladıkları son verilerde  kara maddeye dair herhangi bir iz bulamadıklarını duyurdu.

Yeni elde edilen veriler, 2014 ‘ten 2016’a kadar toplam 300 gün boyunca toplandı. Bu daha önceki deneylerde elde edilen  hassaslığın 4 kat arttırılması anlamına geliyor.

Deney grubunun liderlerinden birisi olan Brown Üniversitesinden  Rick Gaitskell ; dünyada bulunan alan en hassas deneylerden birisini gerçekleştirmelerine ve kara maddeyi ölçebilmek için her şeyi yapmalarına rağmen , kara maddeye dair herhangi bir iz bulamadıklarını söyledi.

LUX bilim insanları, her ne kadar(zayıf etkileşen ağır parçacıklar- kara madde parçacıkları) WIMP’lere dair herhangi bir kanıt bulamasa da , bunları açıklamaya çalışan bir çok teorinin geçersiz olduğunu ortaya koyarak, ileriye doğru yapılacak araştırmaların daha dar bir çerçevede yapılmasına imkan verecek.

LUX bilim insanları , bu deneyde beklediklerinden daha iyi bir performans sergilediklerini ve detektörlerin kalibre edilmesi ile arka planda yer alan gürültü parçacıklarının daha iyi ölçülebildiği söylediler.  Bu başarıdan dolayı gururlu olduklarını bildirdiler.

Bilim insanları henüz kara maddeyi direk olarak ölçemediler , ancak direk olmayan astronomik gözlemlerden,  var olduklarına dair kanıtlara ulaştılar.

Stanford Yeraltı Araştırmaları Tesisinde yer alan LUX , 2012 yılından beri WIMP olarak bilinen zayıf etkilesen ağır parçacıklara dair ip uçları aramaktadır.  Bu teorik parçacıklar , kara maddeyi oluşturan temel parçacık olmaya en büyük aday, ancak var olduklarını kanıtlamamız gerekiyor.

WIMP’lerin kütle çekimi dışında,  normal madde ile çok nadir etkileştiklerine inanılıyor. Fakat, bilim insanları bunların LUX detektörünü oluşturan malzeme olan, yaklaşık 330 kg Ksenon ile  etkileşmelerini umuyorlardı.

Araştırmacılar yeni buldukları sonuçları İngiltere’de  yapılan bir uluslararası konferansta (IDM2016) sundular.

LUX deneyi Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde  kullandığı alanı yeni yapılacak deney için boşaltacak. Bir sonraki yapılacak deneyin adı ZEPLIN(LZ) olacak ve 10 ton sıvı ksenon kullanarak , WIMP’leri ölçmek için hassaslığı 100 kat arttıracak.

LZ deneyinin 2020 yılında veri toplamaya başlaması bekleniyor.

Kaynak : SymmetryMagazine

Kategori
BÜLTENDeneyFizikParçacık Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar