Alfred Nobel ve Nobel Ödüllerinin Karanlık Yüzü

Nobel ödülleri 100 yılı aşkın bir süredir kurucusu Alfred Nobel’in son isteği olarak,  edebiyat ,bilim ve barış  alanında Dünya’da en büyük başarılara imza atan insanlara verilen çok prestijli bir...

Nobel ödülleri 100 yılı aşkın bir süredir kurucusu Alfred Nobel’in son isteği olarak,  edebiyat ,bilim ve barış  alanında Dünya’da en büyük başarılara imza atan insanlara verilen çok prestijli bir ödüldür.

Fakat,  Nobel Ödülleri ve Alfred Nobel’in hayat hikayesi  ,binlerce kişinin ölümüne neden olan ve söylenmemiş gerçekleri barındırıyor.

Alfred Bernhard Nobel 1833 yılında İsveç’in Stockholm şehrinde dünyaya geldi. Babası Immanuel Nobel  hayati boyunca ekonomik sıkıntılar çeken bir mucit ve mühendisti. 1837 yılında Immanuel  iflas ettikten sonra  İsveç’ten ayrılıp, Rusya’nın St Petersburg şehrine taşındı.  Burada yaptığı su altına batırılan mayın buluşu ile Rus çarını etkilemeyi başardı.

Sonunda yakaladığı başarı sayesinde , Immanuel karısı ve 8 çocuğunu St. Petersburg’a getirebildi. Oğulları burada resmi eğitim almaya başladı. Alfred burada bir kaç yabancı dil öğrendi ve kimya, fizik, şiir ve doğal bilimler alanlarında eğitim aldı.

Babası oğlunun şiirle ilgilenmesini istemediği için onu yurt dışına kimya ve mühendislik öğrenmesi için gönderdi.  Nobel Paris’te eğitimini alırken ,1847 yilinda nitrogliserini keşfeden  İtalyan kimyacısı Ascanio Sobrero ile tanıştı. Sobrero yağlı ve patlayıcı bir sıvı olan nitrogliserini, gliserini , nitrik asit ve sülfürik asit ile karıştırarak elde etti.

Trajediden Keşif yapmak

Nitrogliserini pratikte kullanmak her ne kadar tehlikeli olsa da , Nobel ailesi  endüstri ve ticari olarak kullanılabilme potansiyeli üzerine araştırmalar yapmaya başladı.

Fakat, yaptıkları araştırmalar trajik sonuçlara yol açtı: 1864 yılında Alfred’in genç kardeşi Emil ve beraberindeki bir kaç kişi İsveç’teki fabrikalarının birinde oluşan patlamadan dolayı öldüler. Bu felaket Alfred’i nitrogliserini güvenli bir şekilde kullanabilecek bir yol bulması için cesaretlendirdi. Fakat , bunu kolay bir şekilde başaramadı. İlk yaptığı deneyler bir çok ölümcül patlamaya neden oldu. Bir defasında San Franscisco’da oluşan bir patlamada 15 kişi öldü.

Sonunda 1867  yılında , Alfred Nobel nitrogliserini diyatomlu toprak ile karıştırarak, küçük çubuklar şekline getirilebilen  güvenli  bir macun elde etti.  Böylece maden şirketleri bunu kayaları parçalamak için kullanabilecekti . Alfred Nobel bu buluşuna, Yunanca güç anlamına gelen “dunamis” kelimesinden yola çıkarak  dinamit adını verdi .

Bu buluş maden , inşaat  ve yıkım endüstrilerinde devrim etkisi yarattı. Dinamit dahil yaptığı buluşlarla 355 tane  patent alan Nobel  çok zengin oldu .

Ölüm Taciri

Dinamit askeriyede kullanılamaya başlamadan önce , bir çok farklı alanda kullanıldı. Dinamit  İspanya –Amerika savaşı da dahil , çok hızlı bir şekilde savaşlarda kullanılamaya başlandı .Nobel her ne kadar barışsever olarak bilinse de , dinamitin askeri amaçlar için kullanılmasını kabul edip etmediği bilinmiyor.

1888 yılında kardeşi Ludvig öldüğünde , başkalarının buluşu hakkında ne düşündüğünü öğrendi. Bir çok gazete ondan insanları birbirine öldürterek milyonlar kazanan adam diye bahsetti. Bir defasında bir Fransız gazetesi ondan , “ölüm taciri öldü ” şeklinde bahsetti.

Nobel gazetelerde okuduklarından çok rahatsız oldu ve  hakkında düşünülenleri değiştirmek için bir şeyler yapmaya karar verdi. Ölmeden bir yıl önce 1896 yılında son isteği olarak,  büyük mal varlığı ile her yıl biri barış alanında olmak üzere 5 Nobel ödülü  verilmesini istedi.

Kaynak :http://www.livescience.com/40188-dark-history-alfred-nobel-prizes.html

Kategori
Bilim İnsanlarıBÜLTENNobel Ödülleri

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar