2016 Nobel Fizik Ödülü

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi 2016  Nobel Fizik ödülünün yarısını David J.Thouless Washington Üniversitesi , Seattle, Amerika Birleşik Devletleri Ve diğer yarısını F.Duncan M.Haldane Princeton Üniversitesi, New Jersey, Amerika Birleşik...

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi 2016  Nobel Fizik ödülünün yarısını

David J.Thouless

Washington Üniversitesi , Seattle, Amerika Birleşik Devletleri

Ve diğer yarısını

F.Duncan M.Haldane

Princeton Üniversitesi, New Jersey, Amerika Birleşik Devletleri

J.Michael Kosterlitz

 Brown Üniversitesi, Providence , Amerika Birleşik Devletleri

verdi.

 Ödül bilim insanlarına  topolojik faz  değişimleri  ve maddenin  topolojik fazları  ile ilgili çalışmalarından dolayı verildi.

 Egzotik Maddenin Sırlarını Ortaya Koydular

Bu yılın kazananları  maddenin tuhaf durumlara girdiği,  bilinmeyen bir dünyaya kapıları açtılar. Kullandıkları ileri seviye matematik metotları ile süper-iletkenlik, süper sıvılar, ve manyetik filmler gibi  maddenin sıra dışı faz ve hallerini araştırdılar. Bu öncü araştırmadan sonra, birçok bilim insanı maddenin yeni ve egzotik fazlarını araştırmaya başladı. Bir çok insan bunun geleceğin malzeme bilimi ve elektronik  uygulamalarını değiştireceğinden umutlu .

Her üç bilim insanının fizikteki topolojik konseptleri kullanması,  buluşlarında belirleyici oldu. Topoloji,  sadece adım adım değişen özellikleri açıklayan  bir matematik dalıdır. Nobel ödülünü

kazanan  Bilim insanları topolojiyi kullanarak  , bu alanda uzman olan diğer bilim insanlarını şaşırtmayı başardılar. 1970’lerin başında , Michael Kosterlitz ve David Thouless  süper-iletkenlik ve süper sıvı olma durumunun  ince filmlerde olamayacağını söyleyen teoriyi  yıktılar.  Süper-iletkenliğin düşük sıcaklıklarda olabileceğini ve ayrıca  yüksek sıcaklıklarda süper-iletkenliği bozan faz değişimi mekanizmasını açıklayabildiler.

1980’lerde, Thouless daha önce yapılan bir deneyde, elektrik ileten ince bir levhalarda  iletkenliğin tam sayı olarak ölçülmesini açıklayabildi.   Thouless bu tam sayı değerlerinin  levhaların doğasında var olan bir topolojik özellik olduğunu gösterdi. Duncan Haldane aynı yıllarda topolojiyi kullanarak , bazı malzemelerde bulunan küçük mıknatıs zincirlerinin özelliklerini anlamayı başardı.

 Şu  an,  sadece ince levha ve örgülerde  değil,  sıradan üç boyutlu malzemelerde bile bir çok topolojik fazın var olduğunu biliyoruz. Son on yılda bu topolojik malzemelerin yeni nesil elektronik cihazlarda ve   süper-iletkenlerde kullanılabileceği düşüncesiyle , bu alanda yapılan araştırmalar büyük hız kazandı. Yeni araştırmalar , 2016 Nobel Fizik  Ödülünü kazananlar tarafından keşfedilen egzotik dünyanın gizemlerini ortaya çıkarıyor.

Kaynak : https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2016/press.html

Kategori
BÜLTENFizikNobel Fizik ÖdülüNobel Ödülleri

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar