Suyun İçerisinden Petrolü Kolaylıkla Temizleyebilecek Yeni Bir Malzeme Geliştirildi

Deniz ve okyanuslarda meydana gelen  petrol kazaları insanoğlunun doğaya verdiği en büyük zararlardan birisidir. Bilim insanları  bu tür bir durumla karşılaşıldığında,  çevreye verilen zararı azaltılabilecek metotlar ortaya koymak için...

Deniz ve okyanuslarda meydana gelen  petrol kazaları insanoğlunun doğaya verdiği en büyük zararlardan birisidir. Bilim insanları  bu tür bir durumla karşılaşıldığında,  çevreye verilen zararı azaltılabilecek metotlar ortaya koymak için  sürekli araştırma yapmaktadırlar.

Amerikan Enerji Bakanlığı’na bağlı olan olan Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda çalışan bilim insanları Oleo süngeri adını verdikleri yeni bir buluş ile bu problemi ortadan kaldırmayı düşünüyorlar.  Bu malzeme suya karışan petrolü sadece suyun yüzeyinden değil,  her yerinden emebilmektedir. Bu buluşun en önemli özelliklerinden biriside tekrar kullanılabilmesidir.

Bilim insanları hali hazırda petrolü tutabilen bir çok molekülü bilmektedirler fakat  asıl sorun onları kalıcı olarak bir arada tutabilecek bir yapının içerisine nasıl çekilebilmeleridir.

Bilim insanları ilk olarak, mobilyalardan  ev yalıtımına kadar bir çok şeyde kullanılan poliüretan köpük ile çalışmaya başladılar. Bu köpük bir çok köşe ve yarığa  sahip olduğundan petrolü tutabilecek bir yüzey sağlar.  Fakat, bilim insanları  petrolü sıkıca tutabilecek moleküller oluşturabilmek için köpüğün yüzey kimyasını değiştirdiler.

Bir çok denemeden sonra köpüğün iç yüzeyine yakın bir yere  çok ince bir metal oksit astar eklemenin bir yolunu buldular. Bu, petrol tutabilen molekülleri yüzeyde tutabilecek çok güçlü bir yapıştırıcı olarak kullanıldı. İkinci basamakta ise bu petrol seven moleküller yüzeye eklendi. Böylece bir taraftan metal okside tutunmakta diğer taraftan da petrol molekülerini tutabilmektedirler.

Sonuç olarak, petrolü sudan kolaylıkla emebilen bir köpük bloğu olan  Olea süngeri ortaya çıktı.

Bu materyal tekrar kullanılabilmekte ve emilen petrolde kurtarılabilmektedir.

New Jersey’de bulunan dev su tankında yapılan testlerde , Oleo süngeri hem su yüzeyinden hem de suyun içerisinden dizel ve ham petrolü temizleyebildi.

Araştırmacılar ürettikleri bu malzemeyi geliştirmek için araştırma yapmaya devam etmektedirler.

 

Kaynak : https://energy.gov/articles/soaking-oil-spill

Kategori
BÜLTENÇevre

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar