Fizikçiler ileri doğru itildiğinde geriye doğru hızlanan , efektif kütlesi negatif olan bir sıvı elde etti. Efektif kütle bir parçacığın uygulanan kuvvete tepki verirken ki sahip olduğu varsayılan kütlesidir.
Normalde bir nesne ileri doğru itildiğinde , uygulanan kuvvet yönünde hızlanır. Bu ilişki Isaac Newton’un ikinci yasası ile açıklanmaktadır.
Fakat, teorik olarak madde tıpkı elektrik yükünde olduğu gibi negatif efektif kütleye sahip olabilir. Bu olay Physical Review’de açıklanmaktadır.
Washington State Universitesi araştırmacılarından profesör Peter Engels ve grubu rubidyum atomlarını mutlak sıfır sıcaklığının çok az üstünde bir sıcaklığa kadar soğutarak Bose-Einstein yoğunlaşması olayını oluşturdular.
Bu durumda parçacıklar çok yavaş şekilde hareket ederler ve kuantum mekaniğinde tasvir edildiği gibi bir dalga gibi davranırlar.
Aynı zamanda senkronize bir şekilde beraber hareket ederek, aktığında hiç enerji kaybetmeyen süper sıvı haline gelirler.
Araştırmacılar negatif kütle koşullarını elde etmek için, lazerler yardımıyla rubidyum atomlarını tuzaklayarak onları ileri-geri hareket ettirebildiler ve spinlerini değiştirdiler.
Atomlar lazer tuzağından kurtulduğunda , bazıları negatif kütle özelliği gösterdiler.
Negatif kütle durumunda bir nesneyi ileri doğru ittiğinizde geri doğru hızlanır. Rubidyum atomları tıpkı görünmez bir duvara çarpmış gibi hareket ederler.
Araştırmacılar bu tekniğin negatif kütle durumunu daha iyi anlamak için kullanılabileceğini söyledi.
Bu teknik araştırmacılara ayrıca negatif kütle ile karadelikler, nötron yıldızları ve kara enerji gibi durumlar arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için kullanılabilir.
Kaynak: http://www.bbc.com/news/science-environment-39642992
“A negative effective mass can be realized in quantum systems by engineering the dispersion relation.”
Bu yazıyı yazan fizik doktorası yapan sevgili arkadaş oturup zahmet edip, makaleyi veya en azından özetini okudu mu?
“Negative mass” ile “negative effective mass” arasında dağlar kadar fark var…
Yazarın aşağıdaki cümlesi kocaman bir facia… Negatif kütle ile pozitif kütle birbirini çekiyor mu, itiyor mu?
Dünya daki bütün kütleler pozitif olduklarına göre birbirlerini nasıl çekiyorlar?
“Fakat, teorik olarak madde tıpkı elektrik yükünde olduğu gibi negatif kütleye sahip olabilir. Bu olay Physical Review’de açıklanmaktadır.”
yorumunuz icin tesekkur ederiz ! Dediginiz gibi efektif kutle olmasi gerekiyordu ve gerekli degisikligi yaptik sagolun
“Fakat, teorik olarak madde tıpkı elektrik yükünde olduğu gibi negatif kütleye sahip olabilir. Bu olay Physical Review’de açıklanmaktadır.”
Kanımca, bu cümleyi de aynı şekilde değiştirmeniz gerekiyor.