TESLA BOBİNİ

Bobin, adını kendisini icat eden Nikola Tesla’dan almıştır. Bu icat, enerjiyi aşırı yüksek voltajlı yüklere dönüştürüyor ve bu yükler de muhteşem elektriksel arklar üretebilen çok güçlü elektrik alanları yaratıyor....

Bobin, adını kendisini icat eden Nikola Tesla’dan almıştır. Bu icat, enerjiyi aşırı yüksek voltajlı yüklere dönüştürüyor ve bu yükler de muhteşem elektriksel arklar üretebilen çok güçlü elektrik alanları yaratıyor. Ortaya çıkan şimşek işaretlerinin yanı sıra Tesla Bobininin kablosuz radyo teknolojisinde ve bazı tıbbi cihazlarda oldukça pratik uygulamaları da vardır.

Bir Tesla Bobini; birincil bobin, ikincil bobin ve her bir bobinin kendine ait kondansatöründen oluşmaktadır. Bobinler bir ark boynuzuna bağlıdır. Tüm sistem bir yüksek enerji kaynağı ve bir trafo tarafından desteklenir.

NASIL ÇALIŞIR?

  1. Trafo voltajı arttırır.
  2. Güç kaynağı, birincil bobine bağlıdır. Birincil bobinin kondansatörü bir sünger gibi davranır ve enerjiyi emer.
  3. Elektrik akımı, kondansatörün içinde taşma noktasına ulaşıncaya kadar artar. Akım, kondansatörden dışarı akar ve bobine ulaşır. İlk kondansatör tamamen boşaldığında ve hiç enerjisi kalmadığında indüktör maksimum yüke ulaşır ve ark boynuzuna (temel olarak ortası boş, iki elektrotun arasına) voltajı gönderir.
  4. Yüksek voltajlı akım, ark boynuzundan ikincil bobine doğru akar. Enerji, iki bobin arasında öne-arkaya doğru çalkalanır.
  5. İkincil bobinin bir üst-yük kondansatörü vardır. Bu kondansatör tüm akımı toplar ve nihayetinde şimşek benzeri yıldırımlar çıkartır.

 

Ana fikir; iki bobin arasında rezonans denen olguya ulaşmak. Birincil bobin akımı tam zamanında ikincil bobine gönderdiğinde rezonans ortaya çıkar ve bu ikincil bobine enerji transferini maksimuma çıkartır. Zamanlamayı, mümkün olduğunca yükseğe çıkılması için sallanma oluşturan bir itiş olarak düşünün.

 

Kaynak: teslasociety.com, teslacoildesign.com, livescience

Resim: https://arktimes.com/rock-candy/2019/07/22/slideshow-worlds-largest-tesla-coil-bolts-into-little-rock

Kategori
BÜLTENDeneyFizik

20 yaşındayım ve Mütercim Tercümanlık öğrencisiyim. Bilime ve teknolojiye fazlasıyla meraklıyım. Editörlük ve çevirmenlik yapıyorum.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar