Fizikçiler düzlemsel altermanyetlerde kuantum geometrisi tarafından oluşturulan doğrusal olmayan taşımayı ortaya çıkardılar

Son yıllarda pek çok fizikçi ve malzeme bilimci, “altermagnet” adı verilen yeni keşfedilmiş bir manyetik malzeme sınıfını incelemektedir. Bu malzemeler, momentumlarına bağlı olarak spinleri değişen elektronlarla eşleşen, hem klasik...

Şekil 1: Alternatif mıknatıs içerisinde hareket eden bir dalga paketi, kuantum geometrisi nedeniyle dış alanlara doğrusal olmayan bir tepki gösterir.

Son yıllarda pek çok fizikçi ve malzeme bilimci, “altermagnet” adı verilen yeni keşfedilmiş bir manyetik malzeme sınıfını incelemektedir. Bu malzemeler, momentumlarına bağlı olarak spinleri değişen elektronlarla eşleşen, hem klasik ferromanyetizma hem de antiferromanyetizmadan farklı, kendine özgü bir manyetik davranış sergilemektedir.

Bu manyetik davranış, altermagnetleri yeni spintronik ve elektronik cihazların geliştirilmesi için oldukça ümit verici hale getirmektedir.  Ayrıca, topolojik malzemelerin (yani, elektronik yapılarının topolojisinden kaynaklanan farklı elektronik özelliklere sahip sistemlerin) incelenmesi için yeni olanaklar sunmaktadır.

Stony Brook Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, düzlemsel altermagnetlerin doğrusal olmayan tepkisini daha iyi anlamak amacıyla bir çalışma yürüttüler. Physical Review Letters’da yayınlanan makalelerinde, kuantum geometrisinden türetilen bu malzemelerde doğrusal olmayan bir tepkinin gözlemlendiğini bildirdiler.

Makalenin ortak yazarı Sayed Ali Akbar Ghorashi, Phys.org’a yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda yapılan iki deney, geleneksel PT simetrik antiferromanyetlerin ikinci dereceden tepkisinde kuantum geometrisinin öngörülen rolünü doğruladı”.

“ Bu malzemelerde, parite (P) ve zaman tersine çevirme (T) simetrilerinin birleşiminden dolayı Berry eğriliği (kuantum geometrik tensörünün sanal bileşeni olarak adlandırılır) ortadan kalkar ve ikinci dereceden tepkinin kuantum metriği (kuantum geometrik tensörünün gerçek bileşeni olarak adlandırılır) tarafından yönetildiği gösterilir”.

“Altermagnet’lerde birleşik PT simetrisi yoktur. Sonuç olarak, kuantum geometrisinin bu malzemelerde ileri sürülen doğrusal olmayan tepki üzerindeki etkisi belirsizliğini korumuştur”.

“Çalışmamızın amacı altermanyetlerin doğrusal olmayan tepkisini türetmek ve Berry eğriliğinden ve kuantum metriğinden gelen katkıları ayırt etmekti. Bulgularımız tahmin edilenden daha dramatik oldu”.

Başlangıçta, Ghorashi ve meslektaşları altermagnetlerin doğrusal olmayan tepkisini ve bu tepkiyi yönlendiren faktörleri araştırmaya koyuldular. Bunu yapmak için, önce yarı klasik Boltzmann teorisini kullanarak altermagnetlerin elektrik alanındaki üçüncü mertebeye kadar doğrusal olmayan tepkisine olan tüm katkıları hesapladılar

Ghorashi , “Her terimin kuantum geometrik kökenini saçılma zamanındaki sıraya göre ortaya çıkardık. Daha sonra, her düzlemsel altermagnet için, üçüncü dereceden iletkenliğin uzunlamasına ve Hall bileşenlerinde hangi katkıların hayatta kaldığını belirlemek için simetri kullandık,” dedi.

Araştırmacılar tarafından yapılan hesaplamalar ve analizler şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Özellikle, malzemelerin kuantum geometrisi tarafından oluşturulan düzlemsel altermagnetlerde doğrusal olmayan tepkiler tespit ettiler.

Ghorashi, “Şaşırtıcı bir şekilde, ters simetri nedeniyle altermanyetlerin ikinci dereceden tepkileri kayboluyor. Bu nedenle, bildiğimiz kadarıyla, bunlar üçüncü dereceden tepkinin önde gelen doğrusal olmayan tepkileri olduğu ilk malzeme sınıfıdır. Dahası, bu tepkinin bu malzemelerdeki büyük spin bölünmesi nedeniyle devasa olduğunu gösterdik. Dahası, altermagnetlerin zayıf spin-yörünge çiftlenimi (manyetik değişim terimiyle karşılaştırıldığında) doğrusal olmayan tepkilerinde de ortaya çıkar ve daha önce doğrusal anormal Hall iletkenliğini aramakla sınırlı olan bu yeni malzeme sınıfı için yeni bir taşıma özelliği sağlar,”  şeklinde açıkladı.

Bu son çalışmanın sonuçları altermagnetlerin ve benzersiz özelliklerinin incelenmesi için yeni olasılıklar yaratmaktadır. En önemlisi, bu yeni keşfedilen malzeme sınıfında doğrusal olmayan taşımanın ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarıyor ve bu, onları daha fazla incelemeyi ve kuantum geometrisinin çeşitli yönlerini tasvir etmeyi amaçlayan gelecekteki deneylere rehberlik edebilir.

Ghorashi, “Bizim için yakın gelecekteki araştırma yönlerinden biri, relaksasyon zamanı yaklaşımının ötesine geçmek ve PT-simetrik antiferromanyetiklerin fiziğini zenginleştirdiği gösterilen bozukluğun etkisini araştırmak olacak” diye ekledi.

 

Referans: https://phys.org/news/2024-10-physicists-reveal-nonlinear-quantum-geometry.html

Kategori
BÜLTEN

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar

  •  Qubit Nedir?

    Kuantum bilgisayarlar, günümüzde klasik bilgisayarların sınırlarını aşan problemlerin çözümünde devrim yaratacak bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuantum mekaniği prensiplerini kullanarak işlem yapan bu bilgisayarlar, qubit adı verilen bilgi birimleri...
  • El-Harizmi

    Tam Adı: Muhammed bin Musa el-Harizmi Doğum Yılı: MS 780 Doğum Yeri: Harezm (bugünkü Özbekistan) Ölüm Yılı: MS 850 Alanları: Matematik, Astronomi, Coğrafya Hayatı ve Eğitim Muhammed bin Musa...
  • Yapay Zeka ve Sinir Ağları: Geleceğin Teknolojisinin Derinliklerine Yolculuk

    Yapay zeka (YZ), günümüzde teknolojinin en heyecan verici ve hızla gelişen alanlarından biridir. Günlük hayatımızı etkileyen birçok uygulama, makine öğrenmesi ve sinir ağları gibi yapay zeka teknolojilerine dayanıyor. Bu...
  • 2024 Nobel Fizik Ödülü

    2024 Nobel Fizik Ödülü, John Hopfield ve Geoffrey Hinton‘a, yapay sinir ağları ve makine öğrenimi alanındaki öncü çalışmaları sebebiyle verilmiştir. Her iki bilim insanı, fiziksel prensipleri yapay zeka algoritmalarına...