MicroBooNE İlk Kozmik Muonlarını Gördü

Dev Dedektör ilk sonuçlarını almaya başladı.170 ton likit argon ile dolu okul otobüsü boyutlarındaki dedektör, veri toplamaya başladıktan sonra ilk kez bir parçacığın izlerini gözlemledi.Bir sıvı argon, zaman projeksiyonu...

Dev Dedektör ilk sonuçlarını almaya başladı.

170 ton likit argon ile dolu okul otobüsü boyutlarındaki dedektör, veri toplamaya başladıktan sonra ilk kez bir parçacığın izlerini gözlemledi.

Bir sıvı argon, zaman projeksiyonu detektörü olan MicroBooNE ,Kozmik ışınlar atmosferdeki çekirdeklerle çarpıştığında Dünya üzerine yağan ,Kozmik muoanların resimlerini kaydetti.

MicroBooNe işbirliği yardımcı konuşmacısı olan Sam Zeller “Dedektör, şimdiye kadar nötrino demetlerinde kullanılmak için Amerika’da lanse edilen ve bu boyut ve ölçekteki ilk detektördür; bu yüzden, bu nötrino fiziğinin geleceği için bir dönüm noktasıdır.” şeklinde açıklama yaptı.

Kozmik muonları saptamak, MicroBooNE’in Parçacık fiziğinde yapacağı zorlu yolculuk için kısa bir duraklamadır. Fermilab’ın kısa vadeli Nötrino programı ya da SBN için planlanan 3 detektörün en önemlisi olan MicroBooNe ,yaklaşık 3 yıl bu zayıf etkileşen parçacıklar ile ilgili verileri alarak ,yakalanması çok zor nötrinoları izleyecektir. Parçacık demetleri Ekim’de ateşlendiği zaman 470 metre seyahat edecek ve daha sonra MicroBooNE içindeki likit argon içerisinden karşıdan karşıya geçecektir. Burada ,nötrino etkileşimlerinin izleri oluşacak ve detektör yardımıyla bu izler 3 boyutlu hassas resimlere dönüştürülecektir. Bilim adamları, MiniBooNE olarak bilinen daha önce yapılan bir deneyde görülen anormalliklerin araştırılması için bu resimleri kullanacaktır. Bu deneyde görülen düşük enerjili parçacıkların (event: bir parçacığın detektör tarafından yakalanması olayı) yeni bir çeşit foton arka plan kirliliğinden (background)mi yoksa var olan 3 çeşit nötrinodan başka çeşitlerinde mi var olup olmadığı anlaşılamaya çalışılacaktır.

MicroBooNE’un amaçlarından biri, argon atomları ile etkileşen Nötrinoların , ne sıklıkla belli parçacık tiplerini üreteceklerini ölçmektir. İkinci amaç ise, gelecekte yapılacak büyük ölçekli LArTPC detektörleri için araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmektir. MicroBooNE, dedektörden nötrino demeti içinde bir LArTPC için en uzun sürüklenme mesafesi olan iki buçuk metre uzaklığa sinyaller taşıyacaktır. Bu çok yüksek bir voltaj ve çok saf likit argon gerektirir. Bu aynı zamanda, oldukça büyük bir ölçekte likit argon içine daldırılmış bir dedektörün elektronikler ile birlikte ilk çalışması olacaktır. Bu karakteristiklerin hepsi, gelecekte yapılması planlanan Deep Underground Neutrino Experiment(Derin yer altı nötrino deneyi) ya da DUNE gibi ,nötrinoları araştırmada benzer teknolojiyi kullanacak deneyleri için önemli olacaktır.

Fermilab Bilim Adamı Bruce Baller ile MicroBooNE yardımcı müdürü ve yönetim koordinatörü olan Matt Toups, “Dünya çapındaki tüm parçacık fiziği topluluğu ,bildiklerimizin ötesine daha iyi nasıl gideceğimizi anlama konusunda bize yardımcı olacak kilit araştırmalardan biri olarak, nötrino fiziğini belirlemiştir. Bu alanı ileriye taşıyan bu sorulara çok büyük bir LArTPC dedektörü ile cevap bulacağımızı umuyoruz.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Kaynak :http://www.fnal.gov/pub/today/archive/archive_2015/today15-08-12.html

Konuyla ilgili diğer resimler için : http://www-microboone.fnal.gov/first-tracks/index.html

Kategori
BÜLTENDeney

Lisans öğrenimini Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünde tamamladı. Yazarımız Celal Bayar üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimini Yüksek Enerji Fiziği alanında devam ettirmekte olup , LHCb deneyinde kullanılan proton demetlerinin yoğunluk hesaplaması konusunda tez çalışması yapmaktadır.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar