–70 ˚C’ de süperiletken keşfedidi

Bilindiği gibi süperiletkenler düşük sıcaklıklarda sıfır direnç gösterirler. Yani elektrikli cihazlardaki yüksek sıcaklıkların sebep olduğu direnç artışından kaynaklanan güç kaybı yaşanmaz. Günümüzde MRI görüntüleme, maglev trenler ve süperiletken teller...

Bilindiği gibi süperiletkenler düşük sıcaklıklarda sıfır direnç gösterirler. Yani elektrikli cihazlardaki yüksek sıcaklıkların sebep olduğu direnç artışından kaynaklanan güç kaybı yaşanmaz.
Günümüzde MRI görüntüleme, maglev trenler ve süperiletken teller bazı kullanım alanlarıdır. Bu muhteşem buluşun kullanım alanlarını artırabilmek için, bu alanda çalışan bilim insanları uzun zamandır oda sıcaklığında süperiletken özellik gösteren bir malzeme üretmek için çaba harcıyorlar.
Almanya’daki bilim insanları bir adım öne geçerek Hidrojen Sulfide molekülünü kullanarak 203 kelvin (–70 ˚C)’de yüksek basınçta süperiletken bularak rekor kırdılar. ​Geçen yıl elde edilen sonuçlar, farklı diğer gruplar tarafından da onaylandı. Ancak bazı bilim insanları bu buluşun umut verici olduğunu bu kadar deneyden sonra tartışmaya gerek olmadığını düşünsede, İtalyan bilim insanları daha fazla kanıta ihtiyaçları olduğunu belirttiler.

Sonuçlar tekrarlanabilir olsada süperiletkenliğin ikinci kanıtlarından olan Meissner Etkisi (yani süperiletkenliğe geçiş sıcaklığı olan kritik sıcaklığın altına kadar soğutuluğunda süperiletken olan malzeme magnetik alanı tamamen dışlar)’ ni göstermedi. Daha sonra çok hassas magnetometer olarak bilinen SQUID ölçümleri yapıldı. Dış manyetik alan içinde 50 mikrometre genişliğinde 2 milyon atmosfer basınçta Hidrojen Sülfide, mutlak sıfır noktasından bir kaç derece sıcaklığı artırılarak Meissner etkisini gözlemlediler ve manyetik sinyalde ani bir artış ve sonuç geçiş sıcaklığı 203 K idi.

Bu sonuç geçen sene yapılan ölçümlerden daha fazlaydı , bilim insanları bu durumu katı haldeki Hidrojen Sülfide’ in yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta kristal yapısında küçük değişimler olabileceği ile açıkladılar.

Kaynak :

http://www.nature.com/news/superconductivity-record-bolstered-by-magnetic-data-1.17870

Kategori
BÜLTEN

ilk ve orta öğrenimini Kars' ta , lisans ve doktora öğrenimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde tamamladı. Doktora sürecinde Atom Molekül Fiziği'nde Floresans Spektroskopi , süperiletken İnce film üretimi ve karakterizasyonu üzerine çalışmalar yaptı. Halen Oxford Üniversitesi malzeme Bölümü'nde Tübitak desteği ile Postdoc olarak çalışmaktadır.​
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar