Çinli araştırmacılar 2013 beri aya indirdikleri küçük bir robotik teleskobun 2 yıldır kesintisiz bir şekilde çalıştığını duyurdu. Birçoğumuz böyle bir cihazın varlığından ilk kez haberdar olabiliriz ,fakat teleskop Dünya’nın kalın atmosferinden dolayı göremediğimiz bir çok şeyi iki yıldır gözlemliyor.
Çinli bilim insani Jing Wang ,”Dünya’nın aksine Ay’ın atmosferi olmadığından, gök cisimlerinden gelen ultraviyole ışık Ay’da dedekte edilebilir. ” ,dedi. Ay aynı zamanda Dünya’dan neredeyse 27 kez daha yavaş bir şekilde dönüyor. Bu demek oluyor ki , teleskop bir yıldızı günlerce gözlemleyebilir ki bunu Dünya’da yapmak imkânsız.
Teleskop Ay’a indiğinden beri , 40 tane yıldızın gözlenmesi dahil tam 2,000 saat gözlem yapmayı başardı. Teleskop aşağıda görülen 21 milyon ışık yılı uzaktaki PinWheel galaksisinin resmini yakalamayı da başardı.
Araştırmacılar teleskobun 18 aylık gözlemlerinden elde edilen sonuçları arxiv ‘de yayınladılar.
Bu Ay’da kullanılan ilk teleskop değildir. Apollo-16 projesinde de Ay’da manuel bir teleskop kullanıldı. Teleskopun robotik bir cihaz olması kullanımı zorlaştırıyor. Teleskop fırlatıldığında yasam suresi 1 yıl olarak belirlenmişti. Teleskobun iki yıldır çalışıyor olması araştırmacıları bu yüzden şaşırttı.
Çinli araştırmacılar simdi ise Mars’a bir teleskop göndermek istiyor.
Kaynak: http://www.sciencealert.com/china-s-had-a-functioning-telescope-on-the-moon-for-the-past-two-years