Süper bilgisayarlar için gerekli bileşenler neredeyse var olabilir. İlk kez araştırmacılar kuantum bitleri gibi davranan iki silikonlu transistörlerin çok küçük hesaplama yapabileceğini gösterdi. Şimdi sorulması gereken soru ,geleneksel elektronikte hali hazırda bulunan malzemelerin hepsinden yararlanılması koşulu ile ,daha büyük bir kuantum bilgisayarın yapı taşları olarak bu transistörlerin kullanılıp kullanılamayacağıdır.
Klasik hesaplamada bitler, kuantum hesaplamada ise qubit’ ler kullanılır. Qubitler sadece 0 ya da 1 değerlerinin kullanılması yerine, bu sayıların çeşitli kombinasyonlarını ya da 0-1 değerlerini alabilir. Bu, yeni ilaçlar arama ve şifreleme gibi alanlardaki problemlerin çözüm suresini eksponansiyel olarak kısaltabileceği anlamına gelir.
Bundan önce ,basit hesap makinelerinde kullanılması daha kolay olan fakat kullanıcı dostu bir silikonda asla kullanılamayan qubit hesaplamaları aşırı soğuk süper iletkenler yardımıyla yapılmıştı. Silikon içerisinde, qubitlerin kararlı olabilmesi için yalıtılmıştır , bu iki qubitin birbiriyle etkileşmesinin engellenmesi anlamına geliyor..
Şu an Avusturalya, Sydney New South Wales üniversitesinde Andrew Dzurak önderliğindeki bir ekip bu başarıyı elde etti. Cihazları iki elektronun spinine bakarak verilen talimatları yerine getiriyor : Eğer birincisi belli bir yönde dönüyorsa ikinci elektronun spini ters yönde çevrilir. Eğer dönmüyorsa hiçbir şey yapılmaz.
Kaynak:
https://richarddawkins.net/2015/10/basic-quantum-computation-achieved-with-silicon-for-first-time/
İlk kez Silikon İle Temel Kuantum Hesaplama Başarılı Bir Şekilde Yapıldı
Süper bilgisayarlar için gerekli bileşenler neredeyse var olabilir. İlk kez araştırmacılar kuantum bitleri gibi davranan iki silikonlu transistörlerin çok küçük hesaplama yapabileceğini gösterdi. Şimdi sorulması gereken soru ,geleneksel elektronikte...