Alman ve Fransız bilim adamları kavisli kılavuz dalgalar kullanılarak X-Işınlarını bükebileceklerini gösterdiler. Işık, havada ve camda yansıma indeksleri farklı olduğu için hafif bir fiber kablo içinde sinyal taşınmasında kullanılabilir(fiber kablo içindeki ışığın boş bir tünelde geri yansıdığı varsayılır). Katılarda ışığın yansıma indeksinin havadakinden biraz daha az olması nedeniyle, X-ışınları için bu basit bir durumdur. X-ışını cihazları oldukça düz çizgiler içermektedir.
Son zamanlarda Physical Review dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacıların büyük çabaları sayesinde, X-ışınlarının bükülebileceğini gösteren bir yöntem öne sürüldü.
Bu buluşun ışınların istenilen doğrultuda yönlendirilebileceği ve bir çok uygulamada kullanılabileceği düşünülüyor. Buradaki önemli nokta aslında X-ışınların Bean modeline göre maksimum bükülme açısına uygun bir sınırda yeterince dar bir tünelden geçirilmesinden geçiyor.
Bu fikrin test edilmesi için, araştırmacılar 5×5 boyutunda kare şeklinde tantalyumun üzerine X-ışınlarının ateşleneceği 100 nm geniş kavisli kanallar oluşturdular. Desy laboratuvarında yapılan ilk aşamada, X-ışınlarını 10 ile 80 mm aralığındaki tünelde 18° ‘ye kadar bükebildiler. Daha sonra, Fransa Avrupa Hızlandırıcı Merkezinde 1-30 mm arasındaki tünelde, 30° ye kadar bükebildiler. Tabi ki ışının tamamı tünelden geçemedi ,bir kısmı metal tarafından soğuruldu.
Ancak, araştırma raporuna göre üretilen cihaz yeteri miktarda sağlanan kılavuz dalgalar vasıtasıyla, interferometreler ve yüksek çözünürlüklü uygulamalarda kullanılabilir.
Bu çalışmanın ilerletilmesi ve daha güvenilir sonuçların elde edilmesi için farklı malzemelerle sızıntıların azaltılarak ve kanal genişliği yeniden hesaplanarak deneylerin devam ettirileceği, bir ihtimal olarak X- ışınlarının 90°‘ye hatta 180°’ye kadar bükülebileceği düşünülüyor.
Kaynak : http://phys.org/news/2015-11-team-waveguide-significantly-x-ray.html