Türk Yazılım Mühendisi Neredeyse Tüm İnterneti Çökertiyordu

Siz muhtemelen farkına varmadınız, fakat geçen hafta Amerika’da yaşayan bir Türk yazılım mühendisi kızgınlık üzerine , ünlü bir javascript arşivi sitesinde 11 satırlık kodunu silince , internetin yapımında kullanılan...

screen-shot-2016-03-25-at-7-28-34-pmSiz muhtemelen farkına varmadınız, fakat geçen hafta Amerika’da yaşayan bir Türk yazılım mühendisi kızgınlık üzerine , ünlü bir javascript arşivi sitesinde 11 satırlık kodunu silince , internetin yapımında kullanılan bir çok yazılım neredeyse çöküyordu.

Bu büyük bir olay gibi görünemese de , Amerika’nın Oakland şehrinde yaşayan Azer Koçulu adlı Türk vatandaşının , Facebook,Netflix ve Airbnb gibi büyük internet sitelerinin sıklıkla kullandığı 11 satırlık bir yazılım paketini yazan kişi olduğu ortaya çıktı.

Problem şimdi çözüldü ve çoğu kullanıcı bunun farkına varmadı . Fakat bilgisayar programcıları için , bu tamamen geçici bir kabus gibiydi. Kısa zaman içerisinde çalıştırılan programların binlercesinde hata kodu verdi. Programcılardan biri yazdığı yorumda , “Bu olay sanki tüm interneti çökertti gibi”, dedi.

Ünlü open source platformu npm, program geliştiricileri için bir market gibidir. Programcılar burada istedikleri fonksiyonu yerine getirecek modüller ararlar.

Bu modüllerden en popülerlerinden biri de Koçulu’ nun 11 satırlık “left-pad module” adlı basit ,fakat çoğu kişi tarafından kullanılan kodudur. Program geliştiricileri Koçulu bunu silene kadar , her şeyin bunun üzerine kurulu olduğunun farkında değillerdi.

Azer’in kodu bilgisayar programcıları tarafından bir kısa yol olarak kullanılıyordu. Gerektiği zaman npm’deki modül indirilerek kullanılıyordu.

Bu modül basit programcıların kullandığı bir modül değildi, Silikon Vadisindeki şirketlerin çoğundan bahsediyoruz.

Open source programcılar her ne kadar 10 dakika içerisinde benzer bir kod yazıp çoğu problemi ortadan kaldırsa da , bazı problemler devam etti.

Sonunda npm kodun orijinalini tekrar yayınlayarak sorunu ortadan kaldırdı.

Peki ama Azer neden bu kodu sildi? Sorun Kik ismindeki bir şirketin , Azer’den şirketleriyle aynı ismi taşıyan   modülün ismini değiştirmesini istemesiyle başladı.

Şirket kendi Yazılımlarını yayınlayabilmek için bunu istedi , fakat Azer bunu reddetti. Bir kaç kızgın emailden sonra ,olaya npm yöneticileri dahil oldu ve Kik şirketi ile aynı fikirde olduklarını Azer’e bildirdiler. Buna çok sinirlenen Azer npm şirketinden kendi yazdığı 273 modülün silinmesini istedi.

Şirket kısa zaman sonra modüllerin silinmesine izin verdi ve bir anda kaos oluştu. Azer diğer yazılım mühendislerinden özür dilese de verdiği karardan pişman olmadığını dile getirdi.

Kaynak : ScienceAlert

Kategori
BÜLTENTeknoloji

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar