Yağmur havadaki parçacıkların temizlenmesini sağlamıyor, aksine topraktaki organik maddelerin havaya karışmasına neden oluyor.
EMSL , Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Massachusetts Üniversitesi işbirliğinde çalışan bilim insanları havadaki parçacıkların yüzde 60 ‘nın yağmur sonrasında topraktan geldiğini buldu. Kahverengi karbon olarak bilinen ve çürümüş bitkiler ile organizmalardan gelen bu organik parçacıklar , Dünya’ya gelen Güneş ışınlarını etkileyerek iklimde değişimlere neden olabilirler.
Bu parçacıklar aynı zamanda daha fazla bulutun oluşmasında ve var olan bulutların daha parlak olmasında önemli bir rol oynarlar , böylece güneş ışığının yansımasına neden olurlar.
Bilim insanları için havadaki parçacıkların kaynağını bulmak, iklim değişikliklerini daha iyi anlamak açısından çok önemlidir. Bu araştırma için Amerika Enerji Bakanlığının üç tane laboratuvarı kullanıldı : Pasifik Northwest Ulusal Laboratuvarı , Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Atmosferik Radyasyon Ölçüm ve İklim Araştırmaları Laboratuvarı. Bu sonuçlar Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.
Kaynak: https://www.emsl.pnl.gov/emslweb/news/cleansing-rain-falls-soil-filled-mist-arises