Çikolata, dünyanın en popüler yiyeceklerinden biri olup , her yıl tüm dünyada yaklaşık 7.5 milyon ton kadar tüketilmektedir. Piyasada çok farklı Çikolata üretim metotları mevuttur. Farklı gıdalarla ve kimyasal aromalar ile karıştırılarak yapılan Çikolata üretim tekniklerinin yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla, kakao ve şeker oranı değişen biçimlerde çikolatalar üretilebilmektedir.
Tüketilen çikolataların büyük çoğunluğunda, % 40- 60 oranında yağ olması, bu gıda türünü sağlığa bir anlamda zararlı olan bir zevk konumuna getiriyor. Bilim insanları uzun zamandan beri bu yağ oranını düşürmek ve dolayısıyla ortaya çıkan obezite ve şeker hastalıklarını önlemek için araştırmalar yapıyorlar.
Philadelphia’daki Temple Üniversitesi Fizik Bölümü araştırmacıları Proceedings of the National Academy of Sciences adlı prestijli bilim dergisinde yayımladıkları makalelerinde elektrik alanı ile düşük yağlı çikolatalar üretilebileceğini söylediler. Üreticilerin bu konuda zorlanmalarının temel nedeni; çikolatadaki yağ oranı azaltıldığında , çikolatanın kıvamı ve viskozitesi değişir . Bu da çikolata üretilirken makinelerin ve boruların tıkanmasına neden olur.
Yapılan yeni çalışmada; araştırmacılar, daha yoğun olan düşük yağlı sıvı çikolatanın borulardan ve makinalardan geçebilmesi için, çikolatanın akışı yönünde elektrik akımı uyguladılar. Electrorheology (ER) adı verilen geleneksel teknikte, elektrik alan sıvının akışına dik bir şekilde uygulanır. Temple üniversitesindeki araştırmacılar bu metodu kullanarak herhangi bir sıvının viskozitesinin azaltılabileceğini düşünüyor.
Temple üniversitesi araştırma grubu ,ER tekniğine dayalı kendi geliştirdikleri cihazla farklı marka çikolatalardaki yağ oranını yüzde 20 azaltmayı başardı.
Peki ama bu çikolataların lezzetinde bir değişiklik oldu mu?
Araştırmacıların dediğine göre , daha az yağlı çikolata çok daha lezzetli. Bazı insanlar daha yoğun kakao karışımından dolayı , orijinalinden daha iyi olduğunu düşünüyor. Araştırma grubunun lideri Tao , bir sene içeresinde daha iyi sonuçlar almayı ümit ediyor.
Bu teknik sayesinde ,çoğumuzun çok sevdiği çikolata daha sağlıklı hale gelebilir.
Kaynak: temple.edu