Ortadoğu ülkeleri ve çevresindeki ülkeler tarafından kurulan SESAME laboratuvarı , ilk deney tekliflerini almaya başladığını duyurdu. Üçüncü nesil bir ışık kaynağına sahip olan SESAME ‘de tıp alanından arkeolojiye kadar bir çok farklı alanda deneyler yapılabilecek. SESAME ‘de ilk ışın demeti bu sonbahar hızlandırıcıda dolanmaya başlayacak ve deney programı ise 2017 yılında başlayacak. SESAME’de tüm katılımcı ülkelerden hali hazırda 300 bilim insanı çalışmalara katkıda bulunuyor ve bu sayı hızla artıyor.
SESAME üye ülkeler Bahreyn , Kıbrıs, Mısır, İran ,İsrail , Ürdün, Pakistan , Filistin ve Türkiye ‘deki bilim insanlarının öncülüğünde kuruldu. Bu merkezde farklı geçmiş , kültür ve politik anlayışa sahip bilim insanları hep beraber çalışma imkânı bulacak. SESAME aynı zamanda , yapılmasına katkıda bulunan dünyadaki diğer laboratuvarla iyi ilişkiler kurmaya başladı.
SESAME iki ışık kaynağı ile çalışmaya başlayacak, birisi kızıl ötesi diğeri ise X ışınları. Laboratuvardaki bilimsel program tıp, biyoloji, malzeme bilimleri, fizik, kimya, çevre, tarım ve arkeoloji gibi alanları kapsayacak.
SESAME’nin bakımı ve yapımı üye ülkeler tarafından karşılanıyor. Yatırımın büyük kısmı üç ülke , Türkiye, İsrail ve Ürdün’den geldi, ancak buna İran da dahil olacak. Avrupa komisyonu, ana halka mıknatısları, güç kaynakları da dahil önemli kısımlarının dizaynı ve yapımını CERN liderliğindeki bir proje ile finanse etti. İtalya ana hızlandırıcı halkasının bileşenlerini sağladı. BESSY1 sinkrotronunu bağışlayan Almanya da dahil başka ülkelerde katkıda bulundu. BESSY1 SESAME ana halkası için parçacık enjektörü olarak kullanılacak.
SESAME deney tekliflerini, Ağustos 2016 ‘dan itibaren SESAME web sitesi üzerinden almaya başlayacak. Teklifler SESAME Deney Teklif Komitesi tarafından değerlendirmeye alınarak SESAME’nin açılış programı belirlenecek.
Kaynak : CERN